Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Sprawdzałem ostatnio 6d który był wykorzystywany głównie do filmowania. Wyszło na to, że dead pixeli ma sztuk 0, a hot pixeli mniej niż moje 60d. Na iso 100 / 30s znalazłem bodaj jednego, na iso 800 kilka, ale dalej mniej niż 10. Wydaje mi się, że jeśli aparat nie oberwał na jakimś koncercie w matrycę laserem, to efekt zużycia filmowaniem będzie pomijalny. Przynajmniej taki wniosek mam po sprawdzeniu wspomnianego 6d ;) Ja bym na Twoim miejscu poprosił sprzedawcę o czarny raw 30s na iso 100 i samemu porównał do obecnie posiadanej puszki.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Zna ktoś i przytoczy może konkretne informacje na temat wpływu filmowania na aparat? Bo klapnięcia migawki, to sprawa czysto mechaniczna.
Kupujesz używany samochód i pytasz ile zrobił na trasach a ile po mieście ? Używany aparat to loteria. Nie ma znaczenia czy filmował czy klapał.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Kupujesz używany samochód i pytasz ile zrobił na trasach a ile po mieście ? Używany aparat to loteria. Nie ma znaczenia czy filmował czy klapał.
no jak kupujesz od Niemca, to nawet nie musisz. tylko do kosciola babcia jezdzila. i plakala jak oddawala :)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
no jak kupujesz od Niemca, to nawet nie musisz. tylko do kosciola babcia jezdzila. i plakala jak oddawala :)
Mylisz się - to Niemiec płakał jak sprzedawał :lol:...
Taak płakał .... ale ze śmiechu:lol:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
sniper88
Sprawdzałem ostatnio 6d który był wykorzystywany głównie do filmowania. Wyszło na to, że dead pixeli ma sztuk 0, a hot pixeli mniej niż moje 60d. Na iso 100 / 30s znalazłem bodaj jednego, na iso 800 kilka, ale dalej mniej niż 10. Wydaje mi się, że jeśli aparat nie oberwał na jakimś koncercie w matrycę laserem, to efekt zużycia filmowaniem będzie pomijalny. Przynajmniej taki wniosek mam po sprawdzeniu wspomnianego 6d ;) Ja bym na Twoim miejscu poprosił sprzedawcę o czarny raw 30s na iso 100 i samemu porównał do obecnie posiadanej puszki.
Wystarczy włączyć mapowanie i żadnych tam martwych pikseli już nie zobaczysz chyba że dojdą nowe, no ale wtedy znowu włączasz... itd. . Nie ma matrycy nawet nowej, bez padniętych pikseli, więc zupełnie nie ma co zwracać na to uwagi przy kupnie używanego sprzętu bo, brak martwych pikseli sugeruje tylko to że poprzedni właściciel wiedział o istnieniu opcji ich wyłączenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Mylisz się - to Niemiec płakał jak sprzedawał :lol:...
Niemka. Ta babcia. Taka o:
https://m.youtube.com/watch?v=q0ldGjb-caI
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
:lol:....
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
... Używany aparat to loteria. Nie ma znaczenia czy filmował czy klapał...
A konkrety, czy tylko ogólnie przyjęte stwierdzenia?
Akurat ilość klapnięć jest w dokumentacji aparatów ujęta.
Co do filmowania ktoś to opisał rzeczowo czy tylko "bo tak"?
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
A konkrety, czy tylko ogólnie przyjęte stwierdzenia?
Akurat ilość klapnięć jest w dokumentacji aparatów ujęta.
Co do filmowania ktoś to opisał rzeczowo czy tylko "bo tak"?
Kolega ma rację. Używany aparat to loteria i to tym większa im starszy jest sprzęt. Dlatego zalecam kupować z odbiorem osobistym.
Poza tym nie w każdym aparacie da się sprawdzić samodzielnie ilość klapnięć i nie każdy sprzęt ma potwierdzenie przebiegu z żytniej.
Bardziej mam tutaj na myśli body xD bo serie xxxD czy xxD to zazwyczaj katowane nie były.
W aparacie zużywają się także inne rzeczy a nie tylko migawka.
Tak, ja odnoszę się dalej do pytania które zadałem wcześniej, zużycie "matrycy" z powodu filmowania, to zagadka nie do rozwiązania. Co się konkretnie zużywa i w jaki sposób ? Ma ktoś takie materiały?
Przed wojną był taki dowcip, ale nie mogę w całości przytoczyć i trochę go zmienię.
"Dlaczego obrazy wiesza się odwrotnie, przodem do ściany? ... żeby nie zużywały się od patrzenia".