Kilka moich :-D proszę o krytykę.
1. Canon 50mm
2. Tamron 17-50 (50mm)
3. Canon 85mm
Wersja do druku
Kilka moich :-D proszę o krytykę.
1. Canon 50mm
2. Tamron 17-50 (50mm)
3. Canon 85mm
Ja mam w pewnym sensie też syndrom Michała :)
Wszędzie kadry centralne:P
Pierwsze podoba mi się najbardziej chyba ale popracowałbym raczej nad lepszym bw
W trzecim mnie drażni ten glow...
Nie wiem, nie znam się :)
extra:-D
Fajna tonacja, światło, jednak zupełnie nie podoba mi się brak kontaktu z modelką - zdjęcie (przynajmniej dla mnie) wygląda jakby było zrobione zupełnie przypadkiem.
Gdyby nie obróbka (wspomnainy 'glow') i plecak ze sprzętem po lewej stronie modelki byłaby to b. ciekawa fotka ;)
---
Mały eksperyment - ni to portret, ni to fashion;)
Proszę nie krzyczeć - te dwie klatki powstały pod wpływem przypływu wolnego czasu i kuszącej okazji wykorzystania 430ex zdjętej z sanek :D
Prawym zdjęciem (bez okularów) popsułeś klimat lewego. Dobre wykorzystanie wszystkich elementów (sprzęt, miejscówka, ubranie, model). Oby tak dalej.
Mz zdjęcie kwalifikuje sie do kosza za poucinane kończyny.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ekstra klimat b. Dobre światło podziel sie z nami szczegółami na temat użycia 430ex jaki dyfuzor/modifikator dystans od modela, contrast ratio etc.
Dzięki za komentarz :)
Jeśli chodzi o ustawienie 430-tki to wyglądało to mniej więcej tak:
1/8 mocy dla zrównoważenia światła zastanego i błysku - dzień był pochmurny, słońce dość nisko (fotografowałem ok. godz. 9 rano). Modyfikatorów nie zakładałem z prostej przyczyny - nie miałem nic co mogłoby zmodyfikować światło (to jedne z moich pierwszych zdjęć w stylu 'strobist' ;) ).
W planach mam już grida (DIY) i kilka innych wynalazków. Zobaczymy co z tego wyjdzie... :)
W lightroomie pobawiłem się troszeczkę suwakami (mniej więcej tak jak w T&T #72 tyle, że bez desaturacji), kilka masek lokalnych dla wyciągnięcie szczegółów z zupełnie czarnych miejsc (T&T #71) i na zakończenie mała (?) winieta.
Witam
Jestem w trakcie czytania tegoż wątku, ale zdarzało mi się już coś popełnić. Ciekaw jestem waszych wskazówek.
http://img18.imageshack.us/img18/3910/monikk.jpg
za ostre światło?
no i może trochę skadrować
reszta wydaje się być ok
no i jeśli chodzi o oczy w 2/3 kadru to nei są
i też nie znajdują się w mocnym punkcie ale to przecież nie przymus żeby tam były
prosze o porade
To co Punky wspomniał; cienie pod oczami (zresztą na całej twarzy są zbyt głębokie; można było się postarać o jakies odbicie z przeciwnej strony. Ponadto jak dla mnie całe zdjęcie jest niedoświetlone. Jeśli miał to być przyjemny, wiosenny portret, to się nie udało, zdjęcie sprawia ponure wrażenie..
Kadr w połowie na tak, w połowie na nie. Co prawda oczy są w dobrym miejscu, co udało się poprzez cięcie glowy, ale prawa ręka modelki jest ucięta w łokciu a jej przedramie jest przecięte wzdłuż przez linię kadru.. sprawa dyskusyjna, mi to raczej nie leży:-) Oprócz tego skrawek horyzontu znajdujacy się po lewej stronie sugeruje (słusznie, lub nie), że zdjęcie leci w prawo. Nie wiem na jakiej ogniskowej robiłes to zdjęcie, ale wydaje mi się, że perspektywa jest nieco zniekształcona (po części może przez te źdźbła trawy, które tutaj IMHO wogóle nie pasują i wprowadzają niepotrzebny bałagan do kadru).:-)
To tyle odnośnie uwag. Jesli chodzi o porady, To poczytaj ten wątek, przeszukaj forum, to pewnie znajdziesz kilka galerii portretowych robionych w plenerze (i nie tylko) dowiesz się co nieco o wykorzystaniu w takich warunkach światła zastanego, oraz porady w jakich warunkach można z nim coś zrobić.. Generalnie to się nie zniechęcaj..:wink:
Pozdrawiam
ja widze blyski w oczach wiec fota byla doswietlana fleszem
moze sprobuj wybrac pozniejsza pore na takie zdjecia ,a nie samo poludnie
swiatlo bedzie bardziej miekkie i latwiej bedzie doswietlic co potrzeba
blenda
spojrz na watek o blendach i to co napisal kolega Kucza21
fajny przyklad ze zdjeciami ktora blenda jak dziala
tak, tak, blenda to podstawa w takim świetle i zacienione miejsce koniecznie! wiem, bo sama robie czesto w takich warunkach ^^
dzięki za diagram :) zrobiłem sobie przedłużacz z kabla telefonicznego, do mojej 580EX - zainspirowany przez MMM, w ciągu ostatnich dwóch lata użyłem swoją speedlite może dwa razy... ale po przeczytaniu poniższej książki zamierzam zmienić ten nawyk:
Joe McNally po prostu robi cuda małymi flaszami - gorąco polecam tę książkę, jaki i jego pierwszą:
Co do twojej fotki kolego Talarczyk zaczął mnie trochę drażnić brak refleksów w okularach - ale to detal w sumie
pozdrawiam
W polskiej dystrybucji jest 1-sza część książki. Mam nadzieje, że znajdę ja w poznańskim empiku :)
http://www.empik.com/uchwycic-moment...,prod9240234,p
W surowym zdjęciu refleksów nie było, jednak po dość mocnym przycięciu czerni w okularach nie widać totalnie nic - rzeczywiście, przydałby się tam mały refleks światła.
Dziękuje za opinie i wskazówki. Następne zdjęcia będą lepsze (mam nadzieję:-D)
To może i ja poproszę o rady. Mam wątpliwości odnośnie odbicia blensy w oczach, a właściewie cienia na niej - rozjaśnić, zaciemnić, dać spokój i zrobić jeszcze raz?
blenda odbiła za mało światła - portret jest zbyt ciemny niestety.. no i przeszkadza mi przesłonięcie oka kosmykiem. pozdrawiam:)
Twarz niestety wyszla zbyt czerwona. Mimo użycia blendy portret wygląda na zbyt mocno robiony pod światło. No i te przepały dookoła włosów...
widać na zdjęciu wyploną aureolę
mi to nie pasuje
Aureola jest celowo, taki zamysł na zdjęcie, stąd obicie blendy z cieniem modelki w oku:)
Z kolorami mam problem, bo tym razem przy 'save for web' mi trochę podbiło kolory zamiast je jak zwykle sprać. Na dobrą sprawę zdjęcie jest praktycznie prosto z puszki, bo niespecjalnie wiem co ruszyć żeby go nie sp...:)
prawda, nad kolorami można by popracować
a nie lepiej zrobić w cieniu tego zdjęcia czy w pochmurny dzień?
przy wywołaniu RAW można pociągnąć ekspozycję nawet o +1EV lokalnie to możesz zrobić w LR tak jak w tym T&T:
http://canon-board.info/showthread.php?t=44789
albo dwa razy wywołać w CR i połączyć w PS.
pierwsze co zauważyłem, to że do twojej fotki nie jest przypięty żaden ICC profil, upewnij się że przy opcji Save for Web masz zaznaczone Embed Color Profile i Convert to sRGB bez tych opcji jedyną przeglądarka która widzi to zdjęcie w miarę poprawnie jest Safari.
stąd ta zmiana - podbicie kolorów - po zapisaniu zdjęcia,
upewnij się czy pracujesz w odpowiedniej przestrzeni kolorów, fotki powinny być identyczne w PSie jak i w necie/przeglądarce, generalnie wszędzie.
na zaczerwienienia na twarzy mogę zdradzić prosty trick:
W PS wchodzimy w Select->Color Range... w oknie Select wybieramy Reds, klikamy OK i PS zaznaczy nam tylko kolor czerwony.
Następnie tworzymy Adjustment Layer (ikonka kółeczko biało-czarne) Hue/Saturation i zjeżdzamy z Saturation do poziomu w którym znikną zaczerwienienia :
Głownem bólem w twojej fotce nie jest mz swiatło ale fakt że zdeformowałeś twarz modelki stojąc za blisko. Jak nie masz tele 100mm lub 200mm, to nie ładuj się w takie ciasne kadry, jeżeli koniecznie chcesz to kadruj znacznie szerzej np do pasa, a potem wykadruj w programie graficznym - nie będziesz miał tych przerysowań duży nos/ pucułowata twarz ...
pozdrawiam
V.
Zdaję sobie sprawę z przerysowania, ale słońce było wysoko i musiałem się rozpłaszczyć pod pochyloną modelką żeby być w cieniu. Na następny raz ustawię słońce niżej, to będę mógł stanąć w odpowiedniej odległości;)
Wczoraj jeszcze trochę męczyłem to zdjęcie i o ile wpadłem na zjechanie saturacji czerwieni, to nad selektywnym rozjaśnieniem będę musiał jeszcze popracować.
Dzięki:)
coś się już wypowiadałem w tym wątku, kolej na mnie
jak się widzi?
i jeszcze takie pytanie do V, co byś tu jeszcze w PS wyciągną?
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wiem że oko jest zasłonięte i niestety prawie go nie widać ale ten uśmiech rekompensuje to niedociągnięcie.
del__
To jeszcze taki setup:
Modelka pod światło, korekcja ekspozycji na -1EV, lampa w softboxie na 0EV.
Robimy pstryk i wychodzi takie:
Dodałem winietę i usunąłem dwa pryszcze, reszta nie dotykana, styl portretowy
aale mi robisz chętke na softboxa.. to ten wykombinowany przez ciebie z 580ex, tak?
przez ciebie będę miała koszmary z uciekającym 85L , 580ex i resztą... eh...
ale trzeba działać tym, czym się da ^^
Sweet! Już nie mogę się doczekać mojej pierwszej wiosennej sesji z kablem ettlowym zmodowanym na ps/2 :D
bomba!!!
zrobiłem sobie taki przedłużacz z kabla telefonicznego taki jak Ty masz( do puki nie kupię nowego pocket wizard'a który obsługuje ETTL) - jeszcze nie miałem okazji przetestować w plenerze ale mam podobny softbox metr na metr - pytanko czy używasz dwóch dyfuzorów( mam na myśli wewnętrzny) i czy na speedlite nakładasz np jeszcze stoffen? bo sama 580ex dale bardziej spolaryzowane światło niz palnik studyjnej lampy.
pozdrawiam
Próbowałem stofena a nawet lightsphere jednak różnicy nie zauważyłem. Jedyne co robię to ustawiam lampę na kąt 24mm i ustawiam głowicę odpowiednio do orientacji softboxa pion / poziom. W softboxie jest oczywiście wewnętrzny dyfuzor.
Tak na marginesie, to foto jest zrobione z włączonym h-sync i czasem migawki 1/5000s.
Hmm, chyba znalazłem :
I jeszcze tutaj :Cytat:
Zamieszczone przez http://www.rpphoto.com/howto/view.asp?articleID=1026
Czyli przy HSS nie zyskujemy na świetle, a tylko i wyłącznie na tym, że możemy sobie proporcjonalnie otworzyć przesłonę i skrócić czas ekspozycji.Cytat:
Zamieszczone przez http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=208520
Gorzej jak niczego nie chcemy skracać a czasy przy ISO100 same wychodzą rzędu tysięcznych sekundy. Wtedy właśnie HSS świetnie działa dla kogoś kto tak jak ja robi większość fot na przysłonach 1.2-2.0. Na szczęście 580EX to dosyć mocna lampa i spokojnie daje radę z relatywnie dużym softboxem, którego używam.
Tą samą drogą planuję podążyć (co prawda nie 1.2 - 2.0, ale 2.8 ), aczkolwiek mam pewne wątpliwości, czy lampka ogarnie overpowering światła dziennego. Pożyjemy, zobaczymy. EOT? :D
Przy jasnych szkłach bez żadnego problemu. Przy f/1.4 robiłem nawet na 1/8000s pod słońce i działało, tylko musiałem dać korektę lampy +2/3EV.
Trochę się już tymi zabawkami bawię i generalnie to mam trzy techniki fotografowania z softboxem w plenerze.
1. Model jest ustawiony pod światło z zupełnym cieniu to z jednej strony walisz softboxem a z drugiego boku doświecasz białą (nie srebrną) blendą. Czasem blenda w ogóle nie jest potrzebna.
www.digart.pl/zoom/3580613
2. Softbox ustawiam z tej samej strony co światło naturalne ale robię korekcję zastanego na minus. Dzięki temu robi się trochę miejsca na histogramie na doświecenie softboxem. Najczęściej trzeba poszukać jasnego tła aby po zgaszeniu korekcją zastanego wyszło w sam raz. Ponieważ światło softboxa nie jest tak kierunkowo z góry jak słoneczne to ładnie wypełniają się cienie. W sumie to technika analogiczna do zwykłego fotografowania lampą na aparacie z tym że nie spłaszcza twarzy bo można sobie dowolnie ustawić softbox.
www.digart.pl/zoom/3113025
3. Model oświetlony naturalnym kierunkowym światłem kontrowym np. od tyłu z prawej. W takiej sytuacji softbox ustawiam od tyłu ale po przeciwnej stronie czyli od lewej. Od przodu biała blenda.
www.digart.pl/zoom/3427076
No nieźle MMM, można prosić o '3 wykresy'?? :rolleyes:
No i żeby nie było że robię OffTopa, dam coś od siebie. Też święcone lampą (za softbox robiło mi pudło po kamerze...) tyle że nie al'a profi. Po prostu z lewej strony:
Brakuje zaznaczenia kontury z lewej strony (modelki, tej większej).... No nic muszę poczekać aż przyjadą parasolki i kabelek eTTL ;)
Lighting diagrams się to zwie. Przetłumaczyłbym raczej jako "schemat".
MMM wymiatasz ;) Mógłbyś pokazać jak zrobiłeś tego softboxa ?
Softbox
Kabel eTTL PS/2 mod
Instrukcja MMM :
1
2
3
Co powiecie na takie? Tak, wiem - albumiak. Ale technicznie?
Bóg zapłać micles ;) najlepiej niech Ci to w dzieciach wynagrodzi ;)