loteria
Wersja do druku
loteria
Weź swoją 70kę, idź z nią do sklepu, podepnij kilka sztuk 18-35, kup tą, która nie wykazuje żadnych wad.
To takie trudne?
Nie odbieraj tego osobiście ale z tego co obserwuję to forum, łatwiej siedzieć wygodnie w fotelu przed kompem, "mądrować" w 100 tematach pt. jaki obiektyw/"luszczanka" dla początkującego, na wakacje, na łikend, do cioci na imieniny, do focenia kwiatków, koników, żuczków, mrówek, puszek po piwie etc. etc.
Był już temat jaka lustrzanka, obiektyw i kijek do słitfoci?
Ktoś może nie poleca, a np. ja mogę śmiało polecić.
Kupiłem używkę 3 miesięczną, i z moim body 50D od samego początku bez problemu się dogadywała.
Jak dla mnie najlepsze szkło pod APS-C jeżeli chodzi o ZOOM, może zakres nie za duży, ale ja się nauczyłem go używać pomimo krótkiego końca, za to światełko rekompensuje w pełni tą stratę.
Używki można kupić już dość tanio i do tego na bank jeszcze są na gwarancji, więc nie ma problemu, żeby w razie czego odesłać na kalibrację.
Dla mnie szkło BOMBA! Gdyby nie to, że przeszedłem na pełną klatę to bym sobie go zostawił na wieki wieków.
Używałem amatorsko Sigmę 18-35 z 7d (do czasu zalania 7d :( ).
Żadnych problemów z ostrością czy trafianiem w punkt. Jeżeli coś było nietrafione to raczej wina operatora (lub konstrukcji pól autofokusa w aparacie).
Generalnie szkło ostre. Mimo iż posiadam USB dock, to nie było potrzeby ingerencji w ustawienia fabryczne.
Po zalaniu aparatu szkło poszło do kolegi (również z 7d) i żadnych problemów.
Generalnie Sigma zastępuje (w użyciu amatorskim) kilka stałek, i jest fajnym spacerzoomem na wieczory i godzinny nocne :)
Do ideału brakuje trochę zoom'u (50 by się przydało). Waga po kilku chwilach noszenia zaczyna przeszkadzać.
Amatorom polecam. Zawodowcom, no cóż zawodowcy sami wiedzą co potrzebują :)
pzdr.
Dokładnie tak ten obiektyw traktuję, to są trzy jasne stałki w jednym: 18 (28), 22 (35) i 35 (50) mm.
Gdyby nie niechęć do inwestowania w cropa i generalnie trochę inne priorytety budżetowe, to pewnie bym się skusił... Zastanawiałem się też nad wymianą 10-22 ale choć używam go stosunkowo rzadko, to żal się rozstawać...
Jakiś czas temu szukałem spacerzoomu do cropa, wybór między 17-55 canona i 18-35 sigmy.
Kupiłem sigme, szkło jest ok. Wybrałem ze względu na jasność i większe możliwości z tym związane.
Tak, jest mniej celna od canona, i wolniejsza, jednak pod względem ostrości jakości wykonania świetnie się prezentuje.
Kupiłem świadomy ograniczeń związanych z małym zakresem ogniskowych- gdyby byl to 16, a przynajmniej 17mm, to było by super.
Czy kupił bym jeszcze raz?
Nie, ze względu na, że jest to tylko szkło do cropa... co jest chyba największą wadą.
18mm jest dla mnie tez ciut za wąskie, częściej podpinam 10-20 sigme, czy samyanga 8mm.
ja bardzo dlugo tluklem sie z 7d glownie przez ta sigme, ale loteryjny AF po pol roku juz tak zalazl mi za skore ze i sigma i 7d poszly w inne rece... optycznie to dla mnie jeden z 2 najlepszych zumow jakie mialem (ten 2 to 70-200II...) ale u mnie to bylo za malo przy tak kiepskim AF
potrafila pudlowac (mniejszy czy wiekszy raz BF raz FF itd...) nawet przy fotografii produktowej, ze statywu