Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
No i co w związku z tym szumem fazowym ?
To, ze istnieje tylko na papierze, w teorii.
Przeczytales gdziekolwiek zeby ktos uslyszal negtywny wplyw jitter na sygnal audio?
Znaczy pewnie przeczytales, skoro sa ludzie ktorzy slysza brzmienie kabelkow usb :]
No w kazdym badz razie zmierzam do tego, ze wartosci opisujace wlasnosci obiektywow (wlasciwie to poziom wad optyki), sa straszne tylko na papierze i na wykresach.
Idziesz z takim "wadliwym" szklem na zdjecia (np 24L i jego winietowanie), wracasz i micha sie sama cieszy z plastyki zdjec, przyprawionych winieta :]
No i myslisz pozniej sobie "a pieprzyc te wszystkie wykresy i wartosci, obiektyw wspaniale rysuje".
To samo z AF.
Nigdy nie uwierze, ze 0,5 sekundy roznicy w przebiegnieciu calej skali uniemozliwi "uchwycenie momentu" :)
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Czyżbyś się zgłaszał na ochotnika? :mrgreen:
Chętnie bym wziął Sigmę w swoje łapki i porównał te dwa szkła. A wideo wygląda bardzo zachęcająco. Tylko nadal nie wiem jak sie szkło zachowuje w kiepskich warunkach. A to jak dla mnie wykładnia przy zakupie.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
To, ze istnieje tylko na papierze, w teorii.
Przeczytales gdziekolwiek zeby ktos uslyszal negtywny wplyw jitter na sygnal audio?
Znaczy pewnie przeczytales, skoro sa ludzie ktorzy slysza brzmienie kabelkow usb :]
No w kazdym badz razie zmierzam do tego, ze wartosci opisujace wlasnosci obiektywow (wlasciwie to poziom wad optyki), sa straszne tylko na papierze i na wykresach.
Idziesz z takim "wadliwym" szklem na zdjecia (np 24L i jego winietowanie), wracasz i micha sie sama cieszy z plastyki zdjec, przyprawionych winieta :]
No i myslisz pozniej sobie "a pieprzyc te wszystkie wykresy i wartosci, obiektyw wspaniale rysuje".
To samo z AF.
Nigdy nie uwierze, ze 0,5 sekundy roznicy w przebiegnieciu calej skali uniemozliwi "uchwycenie momentu" :)
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
Chyba cię poniosło.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Zaczynasz brzmiec jak teoretyk fotografii ;) Czasem i 0.1 sekundy roznicy decyduje czy masz to zdjecie czy go nie masz.
PS. 0.5sekundy w skali minuty to pikuś, jednak w skali 1 sekundy to już nieco inna proporcja. Ale to nie chodzi o zadne pomiary w sekundach, tylko o to ze Sigma jest "duzo wolniejsza" od 35L.
e to tylko do testów... powiedział zaprzyjaźniony Nikoniarz. Ufff... :lol: Czacha a tak przy okazji to brałbyś 5D3 czy 1Dx gdyby różnica w cenie była na poziomie 6k?
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Zaczynasz brzmiec jak teoretyk fotografii ;) Czasem i 0.1 sekundy roznicy decyduje czy masz to zdjecie czy go nie masz.
PS. 0.5sekundy w skali minuty to pikuś, jednak w skali 1 sekundy to już nieco inna proporcja. Ale to nie chodzi o zadne pomiary w sekundach, tylko o to ze Sigma jest "duzo wolniejsza" od 35L.
no ale my tutaj mowimy, o 0,5 sekundy roznicy w przebiegu calej skali - od dajmy na to 0,3m do nieskonczonosci ;]
jak czesto w repo musisz w ciagu pol sekundy tak drastycznie zmienic odleglosc ostrzenia?
zakladajac, ze pierscien ostrosci musi przeleciec "normalna" skale, czyli powiedzmy od 0,7m do 3m (czasem do nieskonczonosci), to czas przebiegu takiej skali skraca sie pewnie dwukrotnie. albo i trzykrotnie.
a wtedy roznice sa liczone w minisekundach.
a jak zaczynamy dywagowac nad tym, ktory obiektyw jest lepszy rozpatrujac minisekundowe roznice w szybkosci pracy AF, to zaczyna wiac klimatem rodem z audiostereo.pl :P
sci-fi :D
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
a jak zaczynamy dywagowac nad tym, ktory obiektyw jest lepszy rozpatrujac minisekundowe roznice w szybkosci pracy AF, to zaczyna wiac klimatem rodem z audiostereo.pl :P
sci-fi :D
ale to Ty zaczales z tym 0.5s - ja jedynie wspominam relacje osob ktore porownaly sigme do 35L, ze jest znacznie woooolniejsza i skala czasowa nie ma najmniejszego znaczenia ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
e to tylko do testów... powiedział zaprzyjaźniony Nikoniarz. Ufff... :lol: Czacha a tak przy okazji to brałbyś 5D3 czy 1Dx gdyby różnica w cenie była na poziomie 6k?
chcial bym miec 1DX bo lubie duze wypasione aparaty, ale do mojej pracy 1DX jest zbedny. chociaz gdyby roznica byla na poziomie 6k brutto to mysle ze bym sie skusil ;)
No więc wypowiem się i ja. W praktyce moja sigma ostrzy na F=1.4 tak szybko i pewnie jak conajmniej Canon 85/1.8 USM na F=1.8 (czyli bez zarzutów)
AF zwalnia i czuje się niepewnie dopiero wtedy gdy niewyrabia system AF w body, czyli warunki są bardzo niekorzystne rzędu 1/30-1/50 , iso3200, f=1.4 a wspomaganie AF w body czy z lampy nie jest aktywne
Hej a ma ktos jakis pomysl gdzie ja szukac w Warszawie? Bo w SPro juz wyszly, jak ktos widzial to prosba o priv,
dzieki i-t@o2.pl
No, na digital preview chwalą i to bardzo :) Wykresy też robią wrażenie.
Sigma 35mm F1.4 DG HSM review: Digital Photography Review