Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
To może coś na temat AF w 6D.
w nawiązaniu do tego filmiku (po niemiecku)
photokina 2012 - Canon EOS 6D: Erste Eindrücke und Meinungen [GER] - YouTube
autor stwierdza ze mimo małej ilości punktów AF - wszystkie działają bardzo szybko. Porównywał działanie AF 7D i stwierdził że jest on ciut wolniejsze niż w nowym 6D. Co prawda testy AF odbywały się w dość jasnym pomieszczeniu i ciężko stwierdzić jak będzie się zachowywał po ciemmu.
Ale to daje coraz bardziej pozytywne wrażenie nowej puszki, niestety pozostaje dalej czekać na pierwsze testy...
To miło, że AF jest szybki. Mógłby jeszcze przy okazji być celny.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
To miło, że AF jest szybki. Mógłby jeszcze przy okazji być celny.
Na to jest duża szansa. Canon prawdopodobnie wprowadził na DiGIC V istotnie ulepszone implementacje algorytmów AF. Nawet 650d ostrzy teraz szybciej i celniej, niż 60d i wcześniejsze xxxd.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Na to jest duża szansa. Canon prawdopodobnie wprowadził na DiGIC V istotnie ulepszone implementacje algorytmów AF. Nawet 650d ostrzy teraz szybciej i celniej, niż 60d i wcześniejsze xxxd.
Zależy z jakim obiektywem. Jeśli z tym nowym STM to ok ale podobno (o ile nie poknociłem) wg lensrentals, nowe obiektywy (nie wiem czy wszystkie czy tylko stm), mają czujniki startu/stopu silnika AF. Wskazania tych czujników brane są pod uwagę przy pomiarze ostrośći w nowych aparatach.
No tak przecież tragedia by się stała, gdyby dali do tej puchy af ze starego 40/50D... gdzie wszystkie punkty były krzyżowe... Lepiej dawać nowy procesor, który lepiej obsługuje stare i słabe moduły af :]
Cytat:
Zamieszczone przez
xsardas
który lepiej obsługuje stare i słabe moduły af :]
A tak jest stary moduł AF?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A tak jest stary moduł AF?
No skoro bardziej przypomina af z 20D albo 5Dmk1 to nowy raczej nie jest, co najwyżej odświeżony ;) 1 punkt krzyżowy to nie jest coś czego oczekiwałoby się po aparacie zaprezentowanym w 2012 roku ;)
To że punkt jest krzyżowy nie mówi nic więcej niż... to że jest krzyżowy.
Precyzja, szybkość, czułość od tego nie zależą.
Można mieć w danych miejscu jeden świetny czujnik liniowy który zadziała zajebiście w 95% przypadków a wysypie się wyłącznie na zebrze w portrecie a można mieć w tym samym punkcie dwa marne liniowe dając krzyżowy które zadziałaja razem i tam marnie.
Jako ciekawostkę trzeba dodać że 6D ma czułość centralnego od -3EV, 5dmkIII ma -2EV, 5dmkII ma -0.5EV a nikon D3S ma -1EV.
Uznawany za wzrocowy wśród canonowców CAM3500 z nikonów nie ma punktów krzyżowych po bokach a działa sprawnie.
A schemat działania przy różnych przesłonach nie ma związku z tym czy są krzyżowe.
Dlatego chciałbym być mile zaskoczony precyzja i powtarzalnością af'u :)
AF w 6D posiada?
1. mikroregulację
2. przyspieszanie/ opóźnienie śledzenia w trybie AF-C
3. regulację czułości śledzenia
4. ustawienie priorytetu migawki/fokusa w pierwszym obrazie serii
5. ustawienie priorytetu szybkości / fokusa w drugim obrazie serii
Nikt mi nie chciał, nie był wstanie opowiedzieć na podobnie zadawane pytania.
Zajęło mi to dzisiaj całe popołudnie, ale było warto :)
Canon EOS 6D hands-on preview - YouTube
Pozostało jeszcze jedno? Jak wygląda Shutter Lag w tym aparacie w porównaniu do 5D Mark II i 50D
Jestem ciekaw tego AF-a :)