jak najbardziej możliwe
[podobnie nienaturalny efekt można uzyskać przy zzoomowaniu lampy błyskowej,
tylko wtedy oczywiście światło jest ostrzejsze niż przy użyciu parasolki]
Wersja do druku
cały myk polega na tym że osobno ustawiasz ekspozycję lampy błyskowej i ekspozycje puszki, lampa na kablu poprawiła kąt, a parasolka rozproszyła światło, dlatego nie jest takie płaskie i ostre ...
oczywiście nie każdemu taki efekt się może podobać ale jest to jakaś alternatywa jak zajdzie słonce ... i światła brak :)
Exif dla wnikliwych :
35mm f/5.0 t=1/50 ISO 1000 kompensacja puszki -2EV, lampa na na ETTL -1EV
pozdrawiam
Przeczytałem całość -chyba 2 godziny, uwagi:
1. Panie Van wielki szacunek można się dużo nauczyć, skarbnica wiedzy i informacji!
2. Zdjęcia technicznie rewelka - w znacznej większości, przy takim sprzęcie muszą takie być :D
3. Walory artystyczne dyskusyjne ale o gustach się nie dyskutuje, każdy ma inne postrzeganie piękna obrazu, a Pan ma takie kalifornijskie właśnie 8)
4. Na koniec: PANOWIE więcej luzu, wszyscy tu jesteśmy bo chcemy, Van poświęca swój czas żeby czegoś kogoś nauczyć (np. mnie) po co tyle nerwów i jadu, jak ktoś nie chce oglądać to przecież nie musi!
Jedno pytanko Van: bawiłeś się 5D+85/1.8, da się tego szkła używać w tym zestawie, bo 1,2L nie na moje finanse :)
Pozdrawiam wszystkich
Mi tworczosc Van-a tez jak najbardziej podchodzi a dodatkowo facet dzieli sie wiedza i lubi to robic, nic z laski i wytlumaczy lopatologicznie czesto.
Wiec ja czesto odwiedzam jego watek i tez czasem cos zapytam.
Na ostatnim jednak troche za duzo lampy widac jak dla mnie
Pozdrawiam
Mr TheDoc dzięki za to wiadro miodu :) na pytanko szczegółowo odpowiem Ci na PW, a tymczasem jak chcesz wstępnie znać moje zdanie na temat tego szkła to tu.
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dzięki BelYaal za te eufemizmy :) ale...
jak cholercia, nie ma być lampy widać, jak 95% światła na fotce to lampa;)
pozdr
" ...nie zajmujcie się szkolnymi i technicznymi aspektami fotografii, a raczej szukajcie tematu, który rzeczywiście emocjonalnie was wciąga..." - Herb Ritts.
Adam, pozdrawiam Cie takze. Mysle, ze najlepsze dopiero przed Toba :)
Adam - wybacz tą spoufałość.
Prawdopodobnie oglądnąłem wszystkie możliwe twoje zdjęcia które zamieściłeś w internecie.
Jeśli jest coś co mnie zainteresuje to jestem jak termit - drąże dalej.
Ale do żeczy, portrety które widziałem przez ciebie zrobione - super.
Plan średni, bliski, zbliżenia, detale, operowanie światłem zastanym i dodatkowym to jest to!
Wiedz że masz "małego fana" w Bielsku - kurcze ale wazelina.:mrgreen:
Oczywiście żeby nie było tak słodko widziałem też pare drobnych ....ale co tam... fajnie że bawisz się "światłem i cieniem" super.
Pozdrawiam serdecznie.
P.S. Mam nadzieje że podpowiesz trochę "jak to się robi w usa":wink:
Przy okazji odezwe się na PW.