-
Ok 30 min zajelo mi zmudne napelnianie strzykawkami, uwazalem zeby rak nie upaskudzic lecz mala kropla cyjanu wyciekla mi na palec jak odbezpieczalem korek od spodu. Jak na razie na wydruku probnym CMYK z corela wypada na oko znakomicie. Zadnych smug, paskow - glowica ladnie zassala tusze do kartridzy. Sprawdzam teraz kolory jak sie maja do orginalow - czyli drukam te same zdjecia i wychodza zbyt zielone. Pobawie sie suwakami i dam znac czy da sie osiagnac ten sam efekt.
-
No to zapowiada się przyzwoicie...
-
no wiec na oryginalnych tuszach canona mialem kontrast zwiekszony na +35 a suwakow z kolorami nie ruszalem - wszystkie na 0.
Na zamiennikach godzina mi zeszla na korekte koloru i dalem M na -35 C na +15, Y na +10 i kontrast na max czyli na 50 i kolorki wyszly prawie nie do odroznienia a nawet ciut lepiej bo wyszlo bardziej zgodnie z oryginalem na monitorze.
Na pewno nie zaluje zakupu po tym co wychodzi z drukarki. Jeszcze kolory i tak bede dokladniej kalibrowal lecz w tej chwili nie mam czasu na to.
-
Serdecznie dziękuję za relację. Zastanawiałem się nad Brotherem dcp-365cn, ale widzę, że Canon z tymi zamiennikami prezentuje się nieco lepiej. Tym bardziej, że ponoć jakość druku jest lepsza. A jeśli problem chipów odpada, a cena zakupu i eksploatacji jest podobna, to przewagę zyskuje Canon. A swoją drogą, 4700 się chyba wiele nie różni od 550?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...mam na myśli jakość wydruku. Pomijam różnicę "typologiczną" ;).
-
Czy ktos orientuje sie w ogole ile kosztuje nowa glowica do ip4700?? Bo w sumie to element wymienny skoro sie go instaluje samodzielnie, a takowa informacje ciezko znalezc... Chodzi mi o ten element ktory instaluje sie przed pojemnikami ;) Bo zdaje sie ze to jest glowica z dyszami ?
-
nie wiem ile kosztuje glowica do ip4700 ale do mojej starej ip3000 kosztowala ok 300 zl wiec nie oplacalo sie jej kupowac. A cos sie stalo ? czyzby padla od zamiennikow ?
Zrobilem porownanie kolorow na wydruku na oryginalnych tuszach i zamiennikach (strzykawki i samoresety). Oto efekt po kalibracji, ktora zajela mi godzine i 3 kartki A4:
jeszcze drobna kalibracja i powinno byc identycznie.
Dziwi mnie tez, ze stan drukarki pokazuje, ze zoltego kartridza troche ubylo ale to juz potem wyjdzie w praniu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
teraz tak patrze i widze, ze trzeba by troszke odjac magenty, moze zoltego zeby bylo blizej oryginalu (ktory i tak nie jest idealny bez kalibracji).
Po lewej stronie - oryginal
Po prawej - zamiennik - jakby ktos sie nie domyslil.
-
Obstawiam, że wydruk po lewej na oryginałach :). A masz może zdjęcia na papierze foto do porównania?
-
jeszcze nie mam fotek na papierze foto ale zrobie cos w wolnej chwili.
Dodam, ze tutaj nie ma co obstawiac co bylo drukane na oryginale a co na zamienniku bo nawet oryginalow nie kalibrowalem - zamienniki natomiast kalibrowalem na szybko tylko po to zeby czesc wydrukow zrobiona na oryginalach byla z grubsza podobna do wydruku na oryginalach. Spieszylo mi sie po prostu. Mam wydrukowane testowe zdjecie na oryginalach lecz kolory i tak odbiegaja od tego co jest na monitorze a do tego bede dazyl kalibrujac zamienniki. Mysle, ze ogolnie i tak nie jest zle jak na cene ok 45 zl za komplet butli starczacych na napelnienie kazdego z kartridzy ok 5 razy.
Mysle, ze trwalosc wydruku bedzie gorsza na zamiennikach lecz kolory jako tako da sie dopasowac. Drukarka mi labu nie bedzie zastepowac tylko raczej jej uzywam w celach takich jak powyzej - czyli zaproszenia, faktury itp.
Mam tez kilka zdjec na scianie ze starej ip3000 z zamiennikow i jakosc ja prawde po 3 latach jest swietna wiec jestem dobrej mysli.
Jak bede drukowal kolorowe zdjecia na papierze foto to podesle skany - zrobione co prawda aparatem ale lepsze to niz moj starenki skaner, ktory dziala tylko w natywnej rozdzialce.
-
Ja kupuję ją z myślą o labie, więc wydruk foto ma dla mnie pierwszorzędne znaczenie i najbardziej obawiam się utraty jakości na zamiennikach.
-
spoko, w najblizszych dniach przetestuje wydruk foto na papierze i porobie zdjecia odbitek, zobaczy sie jak wychodzi kolor skory, zielenie, niebo itp. Tez ja kupilem z mysla o drukowaniu dla klienta lecz nie w masowych ilosciach - raczej sporadycznie.