Odp: Komputer dla fotografa 2024
G502 i razery też za małe, do tego kółko bliżej końca myszki niż w MX i niestety brak obsługi jednocześni dwóch komputerów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
G502 i razery też za małe, do tego kółko bliżej końca myszki niż w MX i niestety brak obsługi jednocześni dwóch komputerów.
W jaki sposób obsługa dwóch komputerów zależy od myszy? Normalnie załatwia to monitor i możesz podłączyć cokolwiek.
--- Kolejny post ---
Mam mysz i klawiaturę Redragon i jestem zadowolony. Sprawdź, może coś Ci się spodoba.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
W jaki sposób obsługa dwóch komputerów zależy od myszy? Normalnie załatwia to monitor i możesz podłączyć cokolwiek.
--- Kolejny post ---
Mam mysz i klawiaturę Redragon i jestem zadowolony. Sprawdź, może coś Ci się spodoba.
MX Master może obsługiwać dwa komputery. Ba, może nawet trzy ;) Tak samo klawiatura MX Keys.
Polecam ze swojej strony oba produkty. Sam mam spore dłonie, dla mnie jest wygodna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Normalnie. Stawiam obok siebie laptop Windows obok Mac i mysz płynnie przechodzi z jednego ekranu na drugi, tak jak przy podpiętym dodatkowym monitorze.
Dla mnie najważniejsze, mogę zrobić kopiuj na jednym a wklej na drugim.
Trzeba tylko wgrać programik do personalizacji myszy na obu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
no dla mnie też G502 jest trochę za mała znaczy wolałbym wiekszą, razerów mam dwie sztuki w domu (ale nie moje) fajne myszy wielkością porównywalne z g502 - ten RAT był regulowny zarówno na długość jak i na szerokość i oczywiście dodatkowo ciężarki - mamy za duże łapy po prostu :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Nie musisz niczego importować. Ja trzymam wszystkie zdjęcia na dyskach pokatalogowane wg lat oraz folderów mówiących czym są i z jakiej konkretnej daty (i przegrywam je tam samodzielnie z kart). LR jedynie skanuje pliki i wrzuca info o nich do bazy danych (catalogu + mini podgląd) a same pliki raw są tam gdzie ja chce. Dodatkowo trzeba włączyć trzymanie zmian w plikach xmp.
Przepraszam, że z opóźnieniem (Amsterdam wciągnął mnie na tydzień).
U mnie LR służy poza obróbką właśnie do katalogowania zdjęć znajdujących się kilku różnych nośnikach.
Zdjęcia bieżące na dysku Maca, zdjęcia historyczne wystawione przez NAS'a, zdjęcia zupełnie archiwalne przechowywane w chmurze a wystawiana jako proxy na NAS.
Wszystko w miarę możliwości otagowane.
Urocze jest to, że jeżeli użyjemy LR do przeniesienia tych zdjęć to automatycznie uaktualnia bibliotekę itp. Jak przeniesiemy ręcznie to wystarczy zsynchronizować.
Dodatkowo działa to off-line, czyli wiem jakie zdjęcia mam na NAS nawet jeżeli obecnie nie jestem do niego podłączony.
Żeby nie przewalać rozmiaru biblioteki LR - mam oddzielną na każdy rok, co oczywiście nieco utrudnia szukanie zdjęć, jeżeli nie wiem nawet w jakim roku zostały zrobione.
p,paw
Też miałem oddzielny katalog na każdy rok ale niedawno scaliłem zdjęcia z 11 lat w jeden katalog i nie widzę żeby coś wolniej działało (około 50 tys. zdjęć)
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Na nikoniarzach wrzuciłem z tego linku kwadraty
https://thomasvoland.com/blog/mac-vs...fii-i-retuszu/ w ramach testu
Załącznik 18921
Każdy kwadrat to dwa kolory. Jesli więc ktoś widzi każdy kwadrat w jednym kolorze to taki monitor ogólnie można powiedzieć nie nadaje się do obróbki zdjęć.
Np czerwony kwadrat z tego przykładu to dwa kolory RGB,
górny 233,51,35
dolny 255,0,26
--- Kolejny post ---
Dodam, że sprzęty aktualnie Appla (w tym ajfony) wyświetlają ten test poprawnie, dwa kolory w każdym kwadracie.
Jeśli ktoś widzi tutaj pojedyńcze kolory w kwadratach to może warto się zastanowić nad sensem dalszego pchania kasiorki w sprzęty foto bez zakupu dobrego monitora :mrgreen:
Ha. Zrobiłem nowy system dalej Win 10 plus nową kalibrację i widzę kwadarciki :D :D :D
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ha. Zrobiłem nowy system dalej Win 10 plus nową kalibrację i widzę kwadarciki :D :D :D
Czyli jest sRGB.
1 załącznik(ów)
A moze więcej ?
Załącznik 19008