Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
[QUOTE=Pezet85;1419049]
Cytat:
Zamieszczone przez
totamten
Wiesz, ja prosty chłopak jestem i nie wiem czy ty chcesz mnie obrazić czy pochwalić... :p :p :D :D Na bezstrój żona się nie zgadza :D.
Jeżeli was uraziłem, to przepraszam. W żadnym wypadku obrazić, tylko mnie taka żartobliwa refleksja naszła przy okazji dosyć radykalnej zmiany scenerii. Co do użycia blendy, aby kontrolować natężenie odbitego światła musisz mieć przestrzeń i mam wrażenie, tej przestrzeni w sensie możliwości odsunięcia blendy nie masz przez co zgubiłeś nieco kontrast. Ale skoro masz na próbę RP, w której podwyższone ISO nawet do 6400 nie zmasakruje zdjęć, które i tak dopiero są poszukiwaniem "świętego Grala" , to możesz spróbować efektu ze stałym światłem kierowanym np. lampki biurkowe, lampy pokojowe stojące, także z projekcją blendy, ale dającej znacznie mniej intensywne światło odbite. Ważne, ze już sam spostrzegłeś, że fotografia to czarowanie światłem, a nie jedną lampą błyskową. Pozdrawiam was oboje!
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Powiedz jak Ci się podoba jazda próbna RP? i pełną klatką zarazem?
Szczerze to byłem w szoku jakie ostre foty z niego wychodzą. Na moim C70d unikałem przesłony 1.4 , a tutaj nie było problemu. Kolejnym atutem to jak blisko mogłem podejść do żony z 50'ką, w końcu jest super szczegół na zdjęciu.
Ogólnie to jestem pod wrażeniem FF[emoji846].
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
@totamten absolutnie nie czujemy się obrażeni... odpisałem z żartem i z bardzo dużym dystansem [emoji16]. Podoba mi się u nas na grupie to, że nie ma hejtu i wyśmiewania a można liczyć na sporo cennych wskazówek. W sumie to dzięki tej grupie, w ciągu roku czasu zrobiłem jakiś progres i naprawdę to doceniam [emoji846].
A propos stałego światła to ja ostatnio na Black Friday kupiłem 2 żarówki Quadralite Led Light Bulb 40 Wat E27 bo robie trochę w domu zdjęć i wkurzał mnie zafarb ze zwykłych żarówek. Polecam taki patent jako dodatkowe światło.
3 załącznik(ów)
Hej,
ta sama sesja co ostatnio... światło zastane :-). Grading wg koła koloru ( triada, dopełniający ).
139.
Załącznik 5615
140.
Załącznik 5616
141.
Załącznik 5617
Słabo niestety. Zamiast o kole gradientu radziłbym pomyśleć o kadrze, spojrzeniu itp. Ja rozumiem, że po zmianie sprzętu możesz być oczarowany tym, że AF cały czas trafia w oko ale to naprawdę nie jest najważniejsze.
1 załącznik(ów)
@aptur mnie się podobają te zdjęcia ale jestem ciekawy co Ci nie pasuje w kadrowaniu i spojrzeniu?
Spojrzenia jak i wyglÄ…du raczej nie zmienisz... z tym siÄ™ rodzisz :)
Ostatnie zdjęcie z tej sesji.
142.
Załącznik 5618
Może na początek spróbuj zrobić kilka zdjęć gdzie modelka nie patrzy się w obiektyw.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Może na początek spróbuj zrobić kilka zdjęć gdzie modelka nie patrzy się w obiektyw.
Próbowałem już takich zdjęć to była krytyka że nie ma kontaktu z modelką ( grupy FB)... Gdzie najlepiej by było żeby modelka patrzyła?
Z kolei jak robię zdjęcie z półprofilu a modelka nie patrzy na mnie, to też mi się dostało że to przypadkowy pstryk z boku.
Sam qrde już nie wiem[emoji3525].
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Próbowałem już takich zdjęć to była krytyka że nie ma kontaktu z modelką ( grupy FB)... Gdzie najlepiej by było żeby modelka patrzyła?
Z kolei jak robię zdjęcie z półprofilu a modelka nie patrzy na mnie, to też mi się dostało że to przypadkowy pstryk z boku.
Sam qrde już nie wiem[emoji3525].
Nie poddawaj siÄ™. PooglÄ…daj zdjÄ™cia portretowe innych fotografów. Fight í ½í²ª Fajnie że tu jesteÅ›.
Jeszcze jedno. Mam wrażenie, że mieszkanie/dom cię ogranicza. Zabierz kobietę na zdjęcia do lasu czy parku. Bez żadnych lamp. Próbuj kadrów szerszych i bliższych. Dasz radę z 50mm na FF. Działaj.