Więcej wiary ;).
Ogólnie z tego co widać na sieci wszystko działa jak trzeba. Także myślę że nie masz powodów do zmartwień, będzie dobrze :D.
Wersja do druku
Tyle nowych szkieł od Sony? Drastycznie wzrośnie popyt na silikon, trzeba kupować akcje producentów ;)
A na poważnie, to spodziewam się, że teraz wszystko bardzo spowolni, jeśli o korpusy chodzi. Sony wypuszczało jak szalone niedorobione puszki, żeby zająć jak największą część rynku przed Canikonem. Teraz skupi się na wykrywaniu oka ;)
Patrząc od strony R&D dla sensorów komórek, to Sony wrzuciło już do bezluster wszystko co miało w zanadrzu, teraz jedynie drobne usprawnienia. Spodziewam się też, że stopniowo będzie spływać sensor kanapkowy z A9 do tańszych puszek, na początek może do topowego APS-C A7000 czy jak go tam nazwią...
Ogólnie Japończyk nie da zrobić krzywdy innemu Japończykowi, więc jakoś się muszą zmieścić na rynku :) Jak to wygląda w przypadku Canona i Nikona to wiemy od lat. Jeśli chodzi o Canona i Sony, też mam już pewne spostrzeżenia, ale o tym może przy innej okazji ;)
Spadku cen się nie ma co spodziewać...
Zrozumieć Canon EOS R dzięki wywiadowi z kierownictwem Canona
:lol:Cytat:
Dlaczego w aparacie EOS R nie ma stabilizacji obrazu (IBIS)?
Shoji Kaihara: Musieliśmy spojrzeć na balans całej kamery, jak na rozmiar i inne aspekty. W związku z tym nie jest to coś, co możemy włączyć do EOS R w tym momencie. Zdajemy sobie sprawę, że istnieją zalety i wady tego [...]
Patrząc w przyszłość, zastanawiamy się, w jaki sposób możemy zbudować IBIS również w aparacie.
:lol: :lol:Cytat:
Dlaczego EOS R nagrywa wideo 4k z kropem 1,7x?
Shoji Kaihara: Podczas opracowywania EOS R przyjrzeliśmy się sprzętowi, który mieliśmy w przygotowaniu. Kiedy patrzymy na procesor obrazu i czujniki CMOS, które mamy - mamy niestety ograniczenia i dlatego skończyliśmy z 1,7-krotnym kropem [...]
-Konkurencja nie ma takich problemów.
Całość: https://www.hardwarezone.com.sg/feat...-stabilization
A mnie się ten crop 1,7x podoba, bo:
- moje teleobiektywy "zyskują" na długości jeszcze,
- nie jestem maniakiem papierowej GO, zresztą przy tele i tak jest bardzo mała,
- na dzień dobry i na co dzień mogę wrzucić do filmowania taniutkie EF-S 18-135 nano (+ PZ-E1) :) albo nieco droższą Sigmę 18-35/1.8 jak komuś za ciemno ;)
Tak że, co kto lubi ;)
I potrzebne są po części dwa zestawy obiektywów -jeden do filmowania a drugi do zdjęć żeby mieć podobne kadry.:roll:
a co to za problem oczy rozpoznac :) :) :)
30 Mpx +
Sony nie spełnia, bo na tym systemie nie chodzą dobrze Nikkory.
4 system mi nie przeszkadza, ja już mam systemy Nkona, Canona, Pentaxa, plus analogowo Mamiye. Leikę, M42, więc Sony to by był 7 system. Aha - jeszcze LF 18x24 :)
Tego nie zrobią.
Bo ja wiem czy super. Ten z D800 mi wystarcza, ale chodzi o bok kadru. Fotografuję ludzi, ale ujęcia całkiem statyczne. Gdy mam wypełniony kadr, postać stoi, to max skrajny punkt AF w lustrzance i tak nie wypada na głowie, tylko na klatce piersiowej. Portret - tu mam odpowiednie punkty AF na oku, ale przy AF one shot mam problem z przekadrowaniem, przy ciągłym AF nie utrzymuje oka z punkcie, liczę że eyefocus tu pomoże (łudze się ;)) otwarta przysłona = mała GO. Ostre światło nie jest wskazane, słabe rozproszone światło plus kontrast obiektu niewielki (oko-skóra), wyższe ISO (to tylko 1600) to i AF nie trafia ze skutecznością 90%. Choć to zależy to po troszę i od optyki. Najcelniejsze moje szkło to … Sigma ART 85.
Dokładnie ja właśnie jestem tego przykładem. Nie po to kupiłem Nikkora 200/2, za niemałą kasę by czekac 8 lat na takie szkło w wersji natywnej. Jak mam kupic bezlustro to teraz ma ten obiektyw na tym bezlustrze pracować. Inaczej będę siedział jeszcze w lustrzankach i to nie wiadomo ile lat.