Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Kurczę, trudny temat. Ja chciałem 6d, bo jak już wspominałem potrzebuję gibanego LCD do kadrowania z góry dołu itp. 5dmk4 nie ma w zasadzie nic w porównaniu do mk3, co wymagałoby tak dużej dopłaty. Chociaż już cena trochę spadła.
Z kolejnych obserwacji: migawka chodzi trochę ciszej niż w poprzednim 6d, z kolei tryb cichy jest troszkę głośniejszy, co w sumie powoduje, że różnica w głośności migawki między trybem zwykłym a S jest znikoma.
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
A jak wypada AF servo w LV? Na DP narzekali, że kiepawo strasznie i toto nawet nie stało obok 5dIV.
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
To pytanie pomocnicze, na ile shutter lag przez LV przeszkadza?
Tzn czy jest porównywalny do tego przez wizjer?
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
No więc, w porównaniu do poprzedniej 6d shutter laga przez live view praktycznie nie ma. Po zrobieniu zdjęcia na LV w 6d przez prawie 2 sekundy jest czarny ekran (nie mówiąc o lagu po wciśnięciu spustu), w 6d2 ekran praktycznie nie gaśnie wcale, serię można robić normalnie na servo w każdym bądź razie.
Podawałem już wcześniej linka w swoim poście sprzed kilku dni http://www.canon-board.info/canon-ds...ml#post1354901 do pewnego kanału na YT gdzie jest praktycznie wszystko pokazane kawa na ławę jak co działa.
http://www.youtube.com/channel/UCi95...D9v1VKQ/videos
Live View SERVO w trybie H (szybkie serie zdjęć), Metoda AF :L)+Śledzenie
kontra
wizjer optyczny AI SERVO w trybie H (szybkie serie zdjęć)
Cichy, wydaje mi się, że poprawili sporo DR i troszkę polepszyły się szumy na wysokich ISO. I poza tym to chyba wszystko jeśli chodzi o fotografów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Paviarotti
Cichy, wydaje mi się, że poprawili sporo DR i troszkę polepszyły się szumy na wysokich ISO. I poza tym to chyba wszystko jeśli chodzi o fotografów.
tzn. wszystko nie liczac kosmicznej roznicy w jakosci AF?
akustyk, wiesz, dla mnie jako posiadacza 6d już w mk3 był o kilka klas lepszy AF więc na to aż tak dużej uwagi nie zwracam, bo po prostu taki by mi wystarczył ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
No więc, w porównaniu do poprzedniej 6d shutter laga przez live view praktycznie nie ma. Po zrobieniu zdjęcia na LV w 6d przez prawie 2 sekundy jest czarny ekran (nie mówiąc o lagu po wciśnięciu spustu), w 6d2 ekran praktycznie nie gaśnie wcale, serię można robić normalnie na servo w każdym bądź razie.
Zacytuję sam siebie. Powyższe stwierdzenie odnosi się tylko do zdjęć w JPG lub pełnym RAW, jeśli ustawię MRAW lub SRAW to pojawia się blankscreen ok 1 sekundy. Dziwaczne :/
@Cichy wydaje mi się, że SRAW musi zostać w jakiś sposób przetworzony przez procek aparatu. Stad trochę dłużej to trwa. W 5d mkIII dla SRAW w serii można wykonać mniej zdjęć niż dla pełnego RAW-a a teoretycznie powinno być na odwrót.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
@Cichy wydaje mi się, że SRAW musi zostać w jakiś sposób przetworzony przez procek aparatu. Stad trochę dłużej to trwa. W 5d mkIII dla SRAW w serii można wykonać mniej zdjęć niż dla pełnego RAW-a a teoretycznie powinno być na odwrót.
Chyba właśnie na odwrót.
Spróbuj puścić serię na RAW i sRAW. W drugim przypadku aparat szybciej się "zatyka" pomimo tego, że pliki wynikowe są mniejsze. W mojej ocenie chodzi o przetworzenie tych plików stąd szybsza "zamuła".
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Spróbuj puścić serię na RAW i sRAW. W drugim przypadku aparat szybciej się "zatyka" pomimo tego, że pliki wynikowe są mniejsze. W mojej ocenie chodzi o przetworzenie tych plików stąd szybsza "zamuła".
Więc skoro musi przerobić RAWY na sRAWY co zabiera czas, to jak ma być szybciej ( w sensie odwrotnie) skoro jest wolniej co jest logiczne. Odnoszę się to tego co pogrubiłem wyżej.
"a teoretycznie powinno być na odwrót."