Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Skoro już poruszyliśmy temat AF w 6D ;)
Jeżeli dobrze zrozumiałem kolegę robertskc7 to AF w jego puszce zdaje się mieć losowe działanie, raz trafi a raz nie. Mam to samo, dwa razy pisałem o tym na forum, raz chyba tutaj, drugi raz przy obiektywie 50 1.8 STM.
Od tamtego czasu body i obiektyw były kalibrowane to wzorca, za drugim wysłaniem do serwisu samego body wyregulowali do wzorca jeszcze raz oraz wykonano regulację położenia matrycy.
Wyniki moich testów nie są zadowalające, według mnie AF działa tak samo jak poprzednio. Nie jestem w stanie uzyskać 10 trafionych zdjęć pod rząd, w niektórych przypadkach nie trafia raz na 3 zdjęcia, w innych na 6. :roll: W znakomitej większości nietrafione zdjęcia to zdjęcia z front focusem. W różnych sytuacjach oświetleniowych, na różnych obiektach.
Pozostaje jeszcze kwestia błędu ludzkiego, czyli nie rozumiem jak działa AF :) Sam już nie wiem. Zdjęcia podglądowe, prawym i w nowej karcie. Wszystko na centralnym, nieprzekadrowywane.
Imgur: The most awesome images on the Internet
Cytat:
Zamieszczone przez
wd40
Skoro już poruszyliśmy temat AF w 6D ;)
Jeżeli dobrze zrozumiałem kolegę
robertskc7 to AF w jego puszce zdaje się mieć losowe działanie, raz trafi a raz nie. Mam to samo, dwa razy pisałem o tym na forum, raz chyba tutaj, drugi raz przy obiektywie 50 1.8 STM.
Od tamtego czasu body i obiektyw były kalibrowane to wzorca, za drugim wysłaniem do serwisu samego body wyregulowali do wzorca jeszcze raz oraz wykonano regulację położenia matrycy.
Wyniki moich testów nie są zadowalające, według mnie AF działa tak samo jak poprzednio. Nie jestem w stanie uzyskać 10 trafionych zdjęć pod rząd, w niektórych przypadkach nie trafia raz na 3 zdjęcia, w innych na 6. :roll: W znakomitej większości nietrafione zdjęcia to zdjęcia z front focusem. W różnych sytuacjach oświetleniowych, na różnych obiektach.
Pozostaje jeszcze kwestia błędu ludzkiego, czyli nie rozumiem jak działa AF :) Sam już nie wiem. Zdjęcia podglądowe, prawym i w nowej karcie. Wszystko na centralnym, nieprzekadrowywane.
Gdzie wy te aparaty kupujecie ? 1 na 3 zdjęcia nie trafia ? 6D ma lepszy AF na centralnym od 7D. Nieraz na setkę zdjęć jakieś mi nie trafi ale to raczej moja wina a nie aparatu
Czytam o tym AF w 6d i podsumowanie może być tylko jedno - "pierdoły"
Jak to nie trafia ?
Znaczy co robi ?
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Dla mnie Af był jedyną przyczyna żeby przejść na 5dmkIII. Jeśli 6dmkII będzie miał lepszy być może znów wrócę do tej serii. Świetna matryca i małe gabaryty bardzo mi się podobały.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Dla mnie Af był jedyną przyczyna żeby przejść na 5dmkIII. Jeśli 6dmkII będzie miał lepszy być może znów wrócę do tej serii. Świetna matryca i małe gabaryty bardzo mi się podobały.
Dla mnie jedyną przyczyną żeby wrócić do 5DIII to ... no w sumie to nie wiem co :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Gdzie wy te aparaty kupujecie ? 1 na 3 zdjęcia nie trafia ? 6D ma lepszy AF na centralnym od 7D. Nieraz na setkę zdjęć jakieś mi nie trafi ale to raczej moja wina a nie aparatu
Jeśli to ma mieć jakieś znaczenie to w sklepie nie dla idiotów 8-) Ale wyciągnięty z magazynu i rozpakowywany przy mnie.
Czy w powyższych przykładach co podałem jesteś w stanie dopatrzeć się gdzieś mojego błędu? Piszę serio, bo może, jak pisałem, nie rozumiem działania AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Świetna matryca i małe gabaryty bardzo mi się podobały.
O to to.
Cytat:
Zamieszczone przez
wd40
Jeśli to ma mieć jakieś znaczenie to w sklepie nie dla idiotów 8-) Ale wyciągnięty z magazynu i rozpakowywany przy mnie.
Czy w powyższych przykładach co podałem jesteś w stanie dopatrzeć się gdzieś mojego błędu? Piszę serio, bo może, jak pisałem, nie rozumiem działania AF.
O to to.
Nie wiem co kupiłeś i w jakim sklepie, może za dużo skupiasz się na znakach drogowych.
Ostatnie zdjęcie na zakazie wjazdu, ostrość na słupie, FF kilka metrów
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
może za dużo skupiasz się na znakach drogowych.
Może AF nie działa ze znakami drogowymi?
Na ludziach też lubi się gubić, tych stojących w miejscu też.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Ostatnie zdjęcie na zakazie wjazdu, ostrość na słupie, FF kilka metrów
Ostrzone na znak jak poprzednie. A to nie jest jednokrotny wybryk.
Cytat:
Zamieszczone przez
wd40
Może AF nie działa ze znakami drogowymi?
Na ludziach też lubi się gubić, tych stojących w miejscu też.
Ostrzone na znak jak poprzednie. A to nie jest jednokrotny wybryk.
Centralny ?
Tak jak pisałem w tym poście, wszystko na centralnym.