i wtedy mamy 3 najlepsze szkła do ślubu -bo 4 to juz za dużo ;)
Wersja do druku
słuchaj patrząc na twj podpis to jakby dało się wybrac tak jak Ty masz to tez wole 85 1.2 :)
A robił ktoś kiedyś porównanie obrazka 135L i 85/1.8?
bardzo chętnie zobacze ten sam temat z tych dwóch szkieł... jedyne co widze to galerie i oceniam różnice. 135 miałem pod 40D podpięte i 85 1.8 tez ale nigdy nie miałem okazji porównac - nie pomyślałem nawet o tym.
robiłem.. nie mam pod ręką zdjęć.. generalnie - kolory i ostrość na korzyść 135mm..szybkość też, aha nie robiłem testów na kwiatkach itp. tylko na piłce ręcznej po prostu zmieniając szkła w trakcie meczu, nie zmieniając żadnych ustawień, jpgi były prosto z aparatu - generalnie na pierwszy rzut oka można było szkła odróżnić - i nie piszę o ogniskowej tylko właśnie przede wszystkim patrząc na kolory - odróżniało się tzw. plastykę ;), z tym że nie pamiętam czy porównanie robiłem na 40D czy na 5D - chyba na 5tce ale sobie głowy uciąć nie dam.. w zasadzie odkąd kupiłem 135kę to przestałem robić 85/1.8 a wcześniej było to jedno z moich ulubionych szkieł.. a odkąd trafiła mi się 85/1.2 w przyzwoitej cenie to wersja 1.8 niestety straciła miejsce na półce.. chociaż kolega z forum który kupił ją ode mnie chyba nie narzeka ;).. tak więc - nie testujcie bo "lepsze jest wrogiem dobrego" - też byłem zadowolony dopóki Gietrzy nie podrzucił mi 135ki żebym sobie zerknął.. finał opisałem powyżej ;) .. generalnie każde z tych szkieł ma głównie zalety.. niestety w porównaniu to droższe ma ich więcej..
Generalnie chyba jakoś tak: 24 i 50 lub 35 i 85 żeby było widać różnice.
Można by i tak: 24 i 85 - co kto lubi.
Czy 35 i 135... mam za mało doświadczenia :( i brak szkła 135 - choć to najmniejszy problem :)
trochę za późno -Sebcio pojechał juz chyba w plener-a by się go poprosiło o dwie foty 85 1.2 vs 135mm