1/15s na 16mm/full frame to strzelam po pijaku jak ze statywu ;-)
Wersja do druku
1/15s na 16mm/full frame to strzelam po pijaku jak ze statywu ;-)
troche od **** strony kombinowanie.
mnie tez sie udaje z lapy ostre np. 20mm na 1/15 sekundy utrzymac. sek w tym, ze nie zawsze (i trafnosc lezy blizej 50% niz 100%) i nie tak stricte onanistycznie na poziomie piksela. ze to na ekranie ujdzie mnie nie interesuje - nie po to targam kilobajty sprzetu i laduje w te wyjazdy foto, zeby przywozic jakies tam pstryki, ktore byle obleca - no badzmy realni.
ze stabilizacja, przynajmniej mnie osobiscie, rozchodzi sie nie o to, zeby blad II rodzaju byl wysoki, tylko zeby zminimalizowac ten I rodzaju ;)
nie interesuje mnie, ze w jakichs tam 50% przypadkow uda mi sie jakies 3/4 s wyciagnac przy 20mm, ale interesuje mnie, zeby przy tej ogniskowej nie mniej niz 1% fot na 1/5 s byl nieostry. bo wtedy mam regule kciuka do ilu moge z nim zejsc. nie jak obecnie 1/30 na pewniaka a 1/15 w akcie desperacji (wiedzac, ze moze nie wejsc) ;)
A tak wracajac do 5D mark III i jego AF z 7D... :)
Patrzac na to co mamy np. w 50D i pokryciu 95% wizjera i takiego 5D2 z 98%, to jesli 5D3 bedzie miec AF taki oto:
Bomba! Ja juz bede sie ustawial w kolejce za 5D3...:roll:
hah nie ma to jak przekadrowywanie z jasnymi szklami :-D
Przynajmniej nabyte zdolnosci przy 5D2 beda dalej uzyteczne w mark III:twisted:
Pewnie, AF jest dla lamerów, prawdziwi artyści ostrzą tylko ręcznie ;-)
Odkładając żarty na bok poruszyliście bardzo istotny problem, skuteczność AF to jedno ale ich rozmieszczenie, nie pozwalające na ostrzenie na podręcznikowo rozmieszczone mocne punkty to wada nie mniej istotna.