Najmocniej przepraszam ale jestem w pracy wiec umknel mi twoj avatarek.
A avatarek bardzo fajny :)
No 50 bedzie dobrym wyborem choc chyba za cene nowego wolal bym szukac uzywanej piatki.
Wersja do druku
dzięki Ci dobra kobieto! :D
Namieszaliście mi swoimi zdjęciami ;) Przejrzałam galerię szkieł i wiem już co dopisać do listy na rok 2011 ;) Marzeniem jest 10-22/3,5/4,5; 28/1,8; 135/2,0 i 50 /1,4 :) - zdjęcia bajeczne!
U mnie to pomyłka, przeczytałem odpowiedź do MadMaca i nie wiedzieć czemu jakoś odwrotnie mi się przeczytało bo na początku byłem pewien że Ariene to kobieta.
MadMac, wszytko na Ciebie ;)
Dzięki za zwrócenie uwagi na cropa - z zachwytu nie doczytałam :) Czyli dla 5II 17mm to przyzwoicie szeroko? Tu interesują mnie wnętrza budynków, pokoje, itp. oraz krajobrazy, łąki z delikatnym szerokim pazurem, ale niezbyt drapieżnym - bez nadmiernego przerysowywania.
28/1,8 ma tę zaletę, że jest 1,8 :) ładna GO, ale do pomieszczenia... trochę jednak za wąsko...
28mm to prawie to samo co 17mm przy cropie, więc moim zdaniem i tak dość szeroko ;)
Akurat dla mnie wystarczająco szeroko, dlatego na pewno nabędę to szkło jak już kupię FF.
dinderi, chyba w domyśle już mamy rozumienie cropa w szerokości, a nie w długości ;)
Mętlik i tak mam w głowie, jak każdy przed zakupem nowej, nieznanej zabawki :) Miliony info w necie nie zastąpią doświadczenia i czasu... i wydanych pieniędzy na naukę. Niemniej wszelkie uwagi od Was są bardzo ważne - dzięki za pomoc! :)
My tak, ale "wieksza" połowa ciagle nie ;) Dlatgo jestem upierdliwy i się czepiam. :) Co chwile ktos wyskakuje z rewelajcą, że "szkla na cropie robią sie dluższe". Pamietajmy, że to forum czytaja stare wygi, ale i poczatkujący, którzy nie rozumieja nawet za bardzo roznicy między cropem, a FF.
A może spotakć się z kims kto ma te obiektywy i sprawdzić organoleptycznie? Ja czytajac ten watek miałem coraz wiekszy metlik i coraz mniej zdecydowany byłem. Pojechałem na spot, poprosiłem dobrego człowieka, żeby mi dał potrzymac i mi sie "rozmętliło".Cytat:
Mętlik i tak mam w głowie, jak każdy przed zakupem nowej, nieznanej zabawki :) Miliony info w necie nie zastąpią doświadczenia i czasu... i wydanych pieniędzy na naukę. Niemniej wszelkie uwagi od Was są bardzo ważne - dzięki za pomoc! :)
Polecam ta metodę.
Ja niestety nie robię ślubów więc nie mam "parcia na duzą dziurę". Dlatego w tym temacie nie pomogę, bo nie mam szkieł, "bez których sie nie da zrobic ślubu" ;)