-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)
Co wam po tych bitach jak w cieniu przechowujemy szumy.
-
-
Hehe, mam nadzieję, że ta specyfikacja 7dII jest zupełnie nietrafiona. Dlaczego? Hojność w punktach AF sugeruje, że sensor będzie odgrzewany z 70d. Czyli technologia ca. 5 lat w tył. Wiem, wiem, jest przecież Dual Pixel :D Taka rewelacja, że od wypuszczenia 70d nie ma na razie innego korpusu z tym rozwiązaniem. Przy okazji (z praktyki użytkownika 70d) pozwolę sobie zauważyć, że Dual Pixel w 7dII będzie miał średni sens bez gibanego ekranika dotykowego. Chyba, że dadzą wizjer hybrydowy i eye control, ale to już byłby koniec świata pewniejszy niż u Nostradamusa i Majów razem wziętych... ;)
--- Kolejny post ---
I jeszcze taki obrazeczek, gdyby ktoś czekał na jakiś nowy korpus :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
"Normalnie... Patrzę, patrzę na to... No i aż mi się chce wyjść..."
-
A wiecie może czy w końcu pojawi się za kilka dni planowany już od daaaawna C100-400 II??
Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS II USM nadchodzi (znowu) | Polfoto
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamillos
ale planowany przez "Internety" czy przez Canona? bo o tym drugim niezbyt mi wiadomo. o ile wiem to 70-300 L robi za nastepce 100-400
-
Nie wiem. Patrząc na obfitość szkieł 70-200 czy 70-300 w ofercie Canona, to myślę, że jest w końcu szansa także na nowe 100-400. Osobiście chętniej widziałbym jednak coś w rodzaju 200-500 ze światłem ca. f/5.6 na długim końcu.
W patentach jednak szkło 100-400 pojawia się zdecydowanie częściej niż moja propozycja ;)
W patentach pojawiła się np. konstrukcja 300-600/5.6 z wbudowanym TC 1.4x. Wydaje mi się jednak, że takie szkło byłoby już mimo wszystko w nieco innej kategorii cenowej...
-
Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS II USM nadchodzi (znowu) | Polfoto
no kurcze.... ma niby być :) napisałem do Canona, zobaczy czy odpiszą :P
-
Bieżący rok miał niby być "rokiem obiektywów" u Canona. Zatem albo za parę dni zobaczymy wysyp nowości albo na zapowiedziach się skończyło... Albo należy to czytać "nowych korpusów nie będzie" :lol:
Na "dzień dobry" nowa 100-400 i tak kosztowałaby ca. 10 tys. więc nie ma się co podpalać (wg. mnie cena bez sensu choćby nie wiem jak dobre to szkło było).
-
A póki co przecieki nowości obiektywowych na Photokinę 2014 są następujące:
EF-S 24mm f/2.8 STM (naleśnik)
EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM
EF 400mm f/4 DO IS II
Oj, chyba nie wzbudzą tutaj entuzjazmu...
-
Jotes25 masz racje. Kicha z premierami w tym roku...a z tym c100-400 zgadza sie, ze II wersja ma kosztowac cos kolo 10k. Ogolnie napalilem sie na to szklo i zakres ogniskowej mi bardzo pasuje. Tylko "martwia" mnie troche historie z zasysajaca kurz pompka. W wer II mialo podobno tego nie byc, tylko normalny pierscien zoomujacy. Pojawienia sie II wersji moze spowodowaloby obnizenie ceny pierwszej wersji.
-
Raczej watpliwe by 100-400 mk1 spadl cenowo skoro nowa wersja ma byc prawie dwa razy drozsza...
-
Zwłaszcza, jeśli okaże się, że stara wersja nie będzie wtedy już produkowana (co jest całkiem prawdopodobne)...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamillos
no kurcze.... ma niby być :) napisałem do Canona, zobaczy czy odpiszą :P
I sądzisz, że o czymś co jest tajemnicą handlową producenta napiszą Ci w przypływie dobrego samopoczucia :lol:.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Zwłaszcza, jeśli okaże się, że stara wersja nie będzie wtedy już produkowana (co jest całkiem prawdopodobne)...
Co jest pewne 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
I sądzisz, że o czymś co jest tajemnicą handlową producenta napiszą Ci w przypływie dobrego samopoczucia .
Kolekcjoner... Jestem człowiekiem, który wierzy w drugiego człowieka i jestem trochę naiwny :P Spróbować zawsze można :)
Ale w tamtym roku jak do drugiego body z gripem potrzebowałem hand strap e1 to (za przeproszeniem) dziady mi potwierdzili, że już nie jest on produkowany ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamillos
Kolekcjoner... Jestem człowiekiem, który wierzy w drugiego człowieka i jestem trochę naiwny :P Spróbować zawsze można :)
Bez jaj, to z wiarą w człowieka nie ma nic wspólnego 8-). Firma ma przynosić dochody akcjonariuszom, to nie jest czyjś prywatny folwark, a ujawnianie informacji które te dochody mogą obniżyć jest po prostu działaniem na ich szkodę.
-
Wiem wiem Kolekcjoner, zartowalem ;) ale fajnie by bylo, jakby Canon dotrzymywal swoich slow, a nie robil z nich plotki. Pamietam, ze przed Soczi mala byc premiera szkla, niestety, to byl kolejny termin, ktory nie zostal dotrzymany...
-
Ale ktoś z Canona obiecywał że to szkło wejdzie przed Soczi, kiedy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale ktoś z Canona obiecywał że to szkło wejdzie przed Soczi, kiedy?
Canon EF 100-400 mm f/4-5,6L IS II USM na Olimpiadzie | Polfoto
Ale ogólnie czytałem o tym w styczniu na jakieś stronie .com. Nie pamiętam dokładnie której.
Może nie obiecanki, ale prognoza... a obiecanki macanki, a głupiemu staje ;)
-
Pisałeś wyżej jak to Cię strasznie Canon zawiódł, że coś obiecali i nie dotrzymali, no to pytam co i kiedy, a Ty wklejasz jakieś ploty. W internecie można przeczytać różne głupoty ale to z oficjalnym stanowiskiem firmy nie ma nic wspólnego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamillos
Jotes25 masz racje. Kicha z premierami w tym roku...a z tym c100-400 zgadza sie, ze II wersja ma kosztowac cos kolo 10k. Ogolnie napalilem sie na to szklo i zakres ogniskowej mi bardzo pasuje. Tylko "martwia" mnie troche historie z zasysajaca kurz pompka. W wer II mialo podobno tego nie byc, tylko normalny pierscien zoomujacy. Pojawienia sie II wersji moze spowodowaloby obnizenie ceny pierwszej wersji.
Znalazłem takie "cóś":
Canon Patent For 70-400 f/4.5-5.6 Lens - CanonWatch
i to chyba nie jest pompka.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Pisałeś wyżej jak to Cię strasznie Canon zawiódł, że coś obiecali i nie dotrzymali, no to pytam co i kiedy, a Ty wklejasz jakieś ploty.
Kolekcjoner... spokojnie... nie pisałem, że mnie Canon strasznie zawiódł, nie wkładaj mi dziecka w brzuch :)
Jedynie co mnie wqrwiło, to to, że Canon wycofał ze sprzedaży oryginalny hand strap E1.
Relax Kolekcjoner... pożyjemy zobaczymy ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamillos
Kolekcjoner... spokojnie... nie pisałem, że mnie Canon strasznie zawiódł, nie wkładaj mi dziecka w brzuch :)
Jedynie co mnie wqrwiło, to to, że Canon wycofał ze sprzedaży oryginalny hand strap E1.
Relax Kolekcjoner... pożyjemy zobaczymy ;)
Ale ja jestem spokojny i zrelaksowany 8-) tylko czytam co było napisane:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamillos
....... ale fajnie by bylo, jakby Canon dotrzymywal swoich slow, a nie robil z nich plotki. Pamietam, ze przed Soczi mala byc premiera szkla.....
I do tego się odnoszę ;).
-
Znacie takie określenie: "bida z nędzą"? Nie? No to poznacie w poniedziałek lub wtorek :lol:
-
A już jutro premiera dwu obiektywów do Canona niezależnych producentów :) Stay tuned !
-
Tamron 18-300 i 28-300 ? :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Tamron 18-300 i 28-300 ? :D
Takie szkła to już są, coś bardziej ciekawego będzie :) I już nic się nie odzywam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Takie szkła to już są,
ale to jakos nigdy nie stanowilo przeszkody dla Japonczykow :) :) :)
-
Jest pole manewru. Niby są takie szkła, ale bez stałego światła 1,4 w całym zakresie... :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Jest pole manewru. Niby są takie szkła, ale bez stałego światła 1,4 w całym zakresie... :D
jednakowoz...
... nie jestem przekonany, ze to bylby dobry pomysl. z praktycznego punktu widzenia:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
... nie jestem przekonany, ze to bylby dobry pomysl. z praktycznego punktu widzenia:)
To zależy - z IF byłby jeszcze akceptowalny. Gorzej, jakby zmieniał rozmiar... :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
W obecnej sytuacji ekonomiczno geopolitycznej ... jednakowoż miałby wzięcie..
-
-
24 nie powiem fajne, nawet bardzo ale niedosyt, bo wolałbym żeby było przynajmniej ze dwa mm krótsze.
24-105 do filmu może być bardzo przydatny jako budżetowe szkło ale pytanie czy nie przesadzą z ceną.
400DO to dla mnie największe zaskoczenie, nie spodziewałem się że wskrzeszą tego trupa. Być może mają jakąś nową technologię, która ruszy z miejsca ten koncept, bo sam pomysł krótszych i mniejszych szkieł jest kusząca ale efekty w dotychczasowych realizacjach były średnie.
7DmkII - mam mieszane uczucia, jako tania alternatywa dla jedynki może - dużo będzie zależało od ceny i rzeczywistych możliwości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
No to szybko poszło, jedenaście lat bagnetu EF-S minęło jak jeden dzień i już szykuje się druga stałka dedykowana do formatu APS-C! :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Faktycznie Canon zapowiadał rok 2014r. - rokiem obiektywów, że aż ciężko zliczyć tyle nowości.
-
Napaliłem się na tą 24, ale dopiero teraz doczytałem, że top efs, szkoda byłby fany zestaw naleśniki 24, 40 i 6d
-
Po cichu liczylem na odswieżenie 50mm cos jak 35is i 28is.. :/
Niestety obawiam się że jakakolwiek poprawa 50 kanibalizowała by sprzedaż 50L
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Chyba ze bedzie to naprawa 50L
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Też miałem cichą nadzieję, że coś zrobią z 50mm. Jakby wypuscili 50/1.8 albo 50/2.0 to na 50L i tak byliby chętni. 50/1.4USM jest bardzo OK, ale poprawiliby budowę tego szkła na wzór 28/1.8 albo 85/1.8. W takiej formie jak teraz jest to bardzo delikatny obiektyw.
50tka to jeden z najbardziej popularnych obiektywów. Wypuszczenie tego w jakiejkolwiek formie skutkowałoby dobrą sprzedażą.
-
Tzw. dobrze poinformowane źródła donoszą, że to nie koniec szklarniowych nowości Canona w tym roku 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tzw. dobrze poinformowane źródła donoszą, że to nie koniec szklarniowych nowości Canona w tym roku 8-).
Mial to byc rok szkiel, wiec nadal czekamy. A czy jakas FF sie kroi??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Podziel się linkiem jak coś masz :)
-
Ja chce dobre i tanie 50/1.8 ew 2. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
no masz takie. zdaniem Canona przynajmniej :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
też chciałem :) ale dobre już było (ten obiektyw miał pierwsza wersję) - no może prawie dobre, a tanie jest - czyli wszystko się zgadza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Mial to byc rok szkiel
Chyba dla Sigmy i Tamrona :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Podziel się linkiem jak coś masz :)
To nie jest wiadomość z internetu. Z dość pewnego źródła ale należy traktować z należytym dystansem ;).
Raczej mowa była o wymianie dotychczasowych słoików niż o jakichś szczególnych nowościach. Być może też będzie to zapowiedź tego co mają na warsztacie - zdarzało się to już u Canona.
Pożiwiom uwidim 8-).
-
Na rumorsach pojawila sie plota coby w pazdzierniku canon mial wypuscic nowa napakowana w pixele (46mln) puche. Sadzac po cenie(8-9k $) cos klasy 1dx