5D mkII "kręci filmy" w standardzie HD używając kodeka H.264 nie PAL więc nie bardzo wiem o czym piszesz.
Wersja do druku
Aparat ma robić zdjęcia, nie wyglądać.
A przy sprzedaży ... cóż - kupujący ma świadomośc że kupuje sprzęt używany. Wystarczy odpowiednią cenę dać. A gdyby kupujący się upierał o kilkaset zł obniżki "bo proysowany" to powiedziałbym mu to co wyżej i szukał innego kupującego :twisted: .
hmmm:)
http://inspiredbylife.pl/2009/12/07/...irmware-do-5d/
A jednak 1x Digic4 starczy do 720p/60 :}
1080p/30 ma 2mln pixeli, 720p/30 ma 900k, 720p60 ma 1.8mln
Powiedzcie mi cos.. AF w 5DMkII jest duzo szybszy od 40D?
Nie no... bez przesady . Trochę wolniejszy.
Bo to taki wyjatek. Moze cos konkretnego wniesie takie porownanie:
Przesiadlem sie na 5D II z Alfy 700. Moje spostrzezenia sa takie, ze na centralnym jest w miare podobnie. Boczne za to sa jednak lepsze w 5D. W Canonie AF jest jednak pewniejszy, szczegolnie w slabym swietle.
no i wlasnie.. jak z celnoscia?
AF w nowej piątce może nie jest za szybki ale na pewno bardzo powtarzalny. Ja wielkiej różnicy w stosunku do 40d nie widzę ,ale mój syn zauważa . tylko że ja robię śluby a on sport.
Mam pytanie do użytkowników 5D MKII, szczególnie do tych, co mieli 40D.
Kupiłem dzisiaj 5D MKII i wydaje mi się, że mam bardzo dziwny dźwięk migawki. Jest głucha, jak by ten dźwięk się donosił z dużego plastikowego pudła i migawka miała zaraz wypaść. Porównuję do 40D, może dlatego.
Czy tak ma być?
Dzięki.
Też miałem obiekcje w pierwszej chwili porównując dzwięk do 5dmkI i 30D, ale spoko przywykniesz;-)
Miałem 40stke i mnie mówiąc szczerze to bardziej mi się podoba praca (dźwięk) nowej piątki.
Dzisiaj testowalem swoja nowa Sigme 20 1.8 ze starym AF (bez HSM) szklo niby bardzo slabe pod wzgledem af, jednak nawet w slabym swietle marek z sigma pieknie celowal. To, ze wolno i glosno to inna sprawa, ale jak wycelowal to bylo bardzo ok.
A dziwiek lustra w 5dm2 faktycznie taki dziwny nieco, jednak urok swoj ma;)
dla pewności proponuje sobie porównać dźwięk migawki ze strony http://www.dpreview.com/reviews/Cano...exarpr_Raw.mp3
pozdrawiam
Pawel
Szczerze, to trochę plastikowo jest zrobiony ten 5D MKII, ale oczywiście rozumiem strategię Canona - jalpesze dla 1D/1Ds.
Do wszystkiego można się przyzwyczaić.....podobno robi super zdjecia i dlatego go kupiłem:-)
Jedyne co jest wkurzające, to skrzypiąca klapka od kart pamięci, ale albo po pewnym czasie się "wyskrzypia", albo się człowiek przyzwyczaja, bo ja po roku używania 5d2 już tego nie słyszę, reszta obudowy - rewelacja, bardzo solidna i żadne gumy się nie odklejają ;-)
Robi super zdjęcia - nadal :-)
Witam a ja od wczoraj jestem "szczęśliwym" posiadaczem 5D mark II z 24-70 L, porobiłem sobie troszkę testów w studio i nie tylko i z ostrością nie bardzo. założyłem obiektyw 70-200 f4 L i żyleta;-) takiej samej spodziewałem się z 24-70 a tu lipa. Czy mój obiektyw coś nie bardzo czy one tak mają. Znajoma też narzeka na nieostre foty ale z innym body. Została mi wymiana na inny egzemplarz czy model?? ;-( z góry dzięki za pomoc
Chciałem kupic ten obiektyw, ale strasznie duzo "quality control problems" z tym szklem. Ludzie bardzo czesto zwracaja na kalibracie. Dlatego wybralem 24-105, zeby nie ryzykowac. Gdybym zyl w USA, to wiem, ze mozna pojsc i wymienic, ale w Polsce jest trategia, wiec wybralem opcje z mniejszym ryzykiem.
Mam nadzieje, ze u ciebie to sie jakos w prosty sposob rozwiaze. Powodzenia i przykro mi, ze tak sie stalo. Bardzo mozliwe, ze nie uzywasz go tak jak rzeba. Jesli mozesz, pokaz zdjecie i zalacz EXIF zeby mozna bylo sprawdizc co nie tak.
w sklepie zamówili już drugi egzemplarz i koło wtorku mam się zjawić i jak faktycznie będzie różnica to wymiana jak nie to się pochlastam... ;-(
Oba obiektywy mają 70mm. Spróbuj może ustawić ostrość ręcznie w trybie LV x10, robiąc zdjęcie raz jednym raz drugim. Jeśli jakość będzie zbliżona, to znaczy, że jest nadzieja, że da się zgrać obiektyw z aparatem za pomocą mikroregulacji AF.
będę musiał spróbować dodam jeszcze że zrobiłem kilka na manualu i było ok, ale AF by sie przydał ;-)
Jeśli w manualu jest ostro to spróbuj się pobawić sam kalibracją AF-a. Powinno pomóc - jak nie to wymiana lub kalibracja w serwisie.
to mój pierwszy post na forum, witam wszystkich, zakupiłem
piątkę i mam trzy pytania:
- czy w trybie "live view" działa AF?
- do czego służy plik THM zapisany na karcie
- body kupiłem nowe a numeracja plików zaczęła
się od _0441 - czy to zasługa karty czy może
ktoś się bawił aparatem i napsztrykał zdjęć i klipów
Jestem zadowolony ze zmiany ze starej piątki.
Pozdrawiam
a ja mam pytanie czy da się ustawić żeby body korzystało ze wspomagania AF lamy ale żeby jej nie wyzwalało?? (mark II + 580 II)/ być może gdzieśto już było poruszane jeśli tak to przepraszam ;-)
milkyway
- tak, dziala (polecam instrukcje)
- nie wiem
- moze byc to i to, ale raczej karta.
Panowie, a gdzie się włącza AF w trybie LV i czym go uruchamiać?
spustem? wiem że instrukcja itd, ale nie mogę się do tego dokopać,
please help :)...
AF-ON? :) jeśli dobrze kombinuję to funkcja AF podczas robienia
video jest nieprzydatna ponieważ rozjaśnia kadr w trakcie ostrzenia.
adobe RGB mam swiadomie ustawione :) dzięki AF działa na LV - jak przyciśniesz AF-ON tylko to kiszkowato działa
AF w LV/VIDEO rozjasnia obraz bo taka jest zasada focusa opartego na detekcji kontrastu. Body sobie rozjasnia obraz aby uzyskac lepszy kontrast i aby AF lepiej "widział". Niestety nie wyglada to ladnie podczas filmowania, ale tak jest i nic nie poradzisz.
niestety na filmie :(
Ciekawe gdzie te szumnie zapowiadane, nowe funkcje nagrywania video..? :twisted:
1. Supports the WFT-E4 II wireless file transmitter that was released in December 2009.
2. Corrects a phenomenon in which visible noise may appear in images taken by continuous Bulb shooting.
... kpina jakaś...
jajcarze z tym nowym firmwarem. Ciekawe po co wypuścili coś, co praktycznie nic nie zmienia... sztuka dla sztuki.
I znowu nie ma nowego firmware'u do 500d :lol:
Oj będzie się działo .
http://web.canon.jp/imaging/eosd-e.html
Nowa wersja firmware.
Ale chyba nic o 24 klatkach przy filmowaniu nie ma.
http://web.canon.jp/imaging/eosd/fir.../firmware.html