Regulatora "kontrast" w żadnym wypadku nie wolno ruszać w monitorze LCD.
Wersja do druku
Czy urządzenie Colormunki Photo nadaje się do kalibracji monitora Eizo S2433? Czy użyć oprogramowania poleconego przez producenta czy innego?
Pozdrawiam! :)
Przymierzam się do eizo s2233w, albo s2243w. Póki co, będzie podpinany do laptopa RGB. Karta graficzna to Radeon 2600. Jak to będzie wyglądać? Kolory i ostrość będzie ok? Jeśli nie to jak duży będzie spadek na jakości? Nie jestem masohistą sprzętowym, który oceniałby spadek jakości i odwzorowanie kolorow sprzętem za kilka tys. Chodzi mi o widoczny spadek, nieostrość w stosunku polaczenia przez hdmi. Czy łącząc przez rgb da sie pracować, a zdjęcie na wydruku będzie takie mniej wiecej jak na monitorze.
Każde wyjście video komputerowe jest RGB. Chodzi Panu zapewne o analogowy interfejs z gniazdem DSUB. Jakość obrazu będzie mocno zależała od karty graficznej w laptopie. Najprawdopodobniej straci Pan ostrość, mogą pojawić się również "duchy" za literami, ikonami, falowanie na jednobarwnych powierzchniach.
Przegrzebałem archiwum, Internet itd. I wciąż nie znalazłem nic konkretnego.
Czy kupująć kabel Mini DisplayPort <-> DisplayPort trzeba zwrócić na jego jakość? Czy raczej nie ma z tym problemów, bo to transmisja cyfrowa?
Ciężko taki kabel znaleźć w ogóle. W Polsce tylko Cortland oferuje jakieś "chińskie" i drogie:
http://www.cortland.pl/kabel-mini-di...ayport-2m.html
Z ciekawych rzeczy to znalazłem jeszcze przejściówkę, do której można podpiąć DP-DP:
http://www.allegro.pl/item1057609446...y_konkurs.html
Oraz na eBay z darmową wysyłką do Polski:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...=STRK:MEWAX:IT
Czy ktoś, Pan Tomek?, może powiedzieć mi czy mogę odczuć jakąś różnicę przy jakimkolwiek z tych rozwiązań? Nie chciałbym mieć strat jakości żadnych, a wybór jest dość kiepski.
Proszę o poradę.
PS. A możę przejściówka firmy Gefen dostępna w USA?
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...splayPort.html
Witajcie.
Czytam ten wątek i naprawdę idzie oszaleć. Proszę o poradę. Mam Eizo FlexScan S2231W i myślę o zakupie kalibratora do niego, do wydruków zdjęć z laba do kwoty tyś. zł. Pomóżcie.
Witam, czy ktos uzywa czegosc z tej listy?
http://www.elara.ie/products/tft-fla..._orderby=price
Witajcie ...
Obecnie pracuję na przemian
w pracy na 19 calowym Eizo S1921 i w domu też na Eizo ale 18 calowym też z PVA - jakiś starszy model (ale o dziwo pracuje już chyba 8 lat i obraz nadal świetny)
chcę zmienić monitor na Eizo w proporcjach 16/9
I tu zastanawiam się nad seria S22... lub S24...
Mam prośbę: czy mógłby ktoś pomierzyć obszary widzialne tych monitorów i podać dokładne długości ?
Jak mają się ich wymiary do tych starszych modeli 4/3 ...
Tj. czy model S2243 (16/9) powiedzmy krótszym bokiem odpowiada serii monitora 17 calowego (4/3) ?
Najprościej kierować się wysokością ekranów. To ona decyduje o postrzeganiu wielkości. I tak odpowiednikami wielkościowymi są:
4x5 - 16x10 - 16x9
17" - 20" - brak
19" - 22" - 23"
21" - 24" - brak
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS. 19" S1921W i pokrewne mają proporcje 5x4 a nie 4x3 i ich odpowiednikiem w formacie 16x10 jest 22" S2233W, S2243W a w formacie 16x9 23" EV2333W. Format 16x10 w rozmiarze 24" np S2433W jest dużo większy od klasycznej 19-tki.
Takie występują teraz rozwiązania 17 do 24":
17" 5x4 1280x1024
19" 5x4 1280x1024
20" 4x3 1600x1200
22" 16x10 1680x1050
22" 16x10 1920x1200
23" 16x9 1920x1080
24" 16x10 1920x1200
19" w wersji 1600x1200 widziałem raz, za zamierzchłej przeszłości. Teraz to tak rzadkie jak jednorożec.
zawsze się zastanawiałem, czemu nie robią zwykłych 2:3...
Takie małe pytanie / problem:
Posiadam MacMini (Late 2009) z wyjściami Mini-DVI oraz Mini DisplayPort. Do Maca podpinam Eizo S2433W.
Podpinając go poprzez przelotkę MiniDVI-DVI i później kablem DVI mam obraz wykrywany poprawny 1920x1200.
Podpinając go kablem Mini Displayport - DisplayPort, obraz wykryty także jest poprawny (1920x1200), ale zauważyłem pojawienie się opcji Overscan w zakładce Displays. Jeżeli wyłącze tą opcję to ekran staje się mniejszy i w Resolutions mam podane 1680x1052 (monitor dalej pokazuje 1920x1600). Zastanawia mnie dlaczego ta opcja Overscan się pojawia przy użyciu Mini DisplayPorta i o co z nią chodzi?
No i najważniejsze czy mam mam zacząć się martwić co do jakości kabla Mini DisplayPort <-> DisplayPort?
Google mówi raczej o problemach z podpinaniem telewizorów gdzie poucinane są belki i docki. U mnie nic takiego nie ma miejsca. Może ktoś jakąś teorią zarzucić?
jak już o tym, czego nie ma, to ja z kolei zastanawiam się czy kiedykolwiek istniał/istnieje/zaistnieje monitor kwadratowy?
Miałem ekran do slajdow - był kwadratowy i to było doskonałe: prezentowane na nim kadry pionowe miały taki sam rozmiar jak poziome. Monitor w tej chwili mam 5:4, 17" staroć, ale jeśli chodzi o proporcje to jest maximum co można uzyskać.
popatrzyłem sobie na rzeżnika
przeraziło mnie to co widziałem
same kolorowe kolumny i paski . Jedynie niezbyt szeroki pas szarości w górnej części dolnego obrazka ( przy 100 % powiekszeniu )
Monitor NEC 2190 SW skalibrowany programem SpectraView który nabyłam ok rok temu wraz zmonitorem , przy pomocy kalorymetru x rate i1
ustawienia wyjściowe -
gamma 2,2
temp 5500 - wolałam taką niż 6500 bo zdjęcia z labu przy tym ustawieniu bardzo zbliżone do tego co widzę
jasność - 90 cd
kontrast ok 270
pomierzone odchyłki przy tych ustawieniach są znacznie lepsze od dopuszczalnych a zdjęcia z labu praktycznie się nie różnią od orazu na monitorze
Dlaczego taki fatalny rzeznik . Parę razy zauważyłem taki efekt
Może to urządzenie pomiarowe jest do bani
Czy ustawienie temperatury na 5500 K a nie na 6500 może mieć wpływ
Proszę o wrażenia Kogoś kto używa tego lub podobnego monitora monitora
Oprogramowanie Spectraview Display domyślnie kalibruje monitor do krzywej L*, podczas gdy rzeźnik jest wzorcem wykonanym dla gamma 2,2. Kolorymetry X-Rite display2 są stosunkowo nędznej jakości, ale raczej nie do tego stopnia.
Nie korzystałem z domyślnych ustawieńCytat:
Oprogramowanie Spectraview Display domyślnie kalibruje monitor do krzywej L*, podczas gdy rzeźnik jest wzorcem wykonanym dla gamma 2,2. Kolorymetry X-Rite display2 są stosunkowo nędznej jakości, ale raczej nie do tego stopnia.
sprawdziłem ustawienia programem SV
w ustawieniach tonal recponse curve gamma 2,2
Przez ciekawość zrobiłem ponowną kalibrację przy ustawieniu na L ( reccomendet – nie wiem czemu )
uzyskane white lumminence /–85cd/m2 contrast ratio 1:260
uzyskane Deltaa Eab -averrage 0,3 max 0,77
Efekt ten sam , zarówno jeśli chodzi o rzeźnika jak i obraz . Zgodność z odbitkami dobra , rzeźnik fatalny
Nie wiem co jest grane , Pamiętam ze próbowałem rzeźnika dawno na crt i było dość szaro mierząc tym samym urządzeniem
L* jest rekomendowana w europejskim obiegu pracy zgodnym z wytycznymi Fogra/UGRA/Bundesverband Druck und Medien.
Na SV2190 rzeźnik powinien być bezlitośnie szary, jak komunistyczne osiedle z wielkiej płyty. Jeśli przebarwienia mają charakter lokalny, wejdź w zaawansowane menu (wyłącz i włącz trzymając wciśnięty input), zakładka 7, Colorcomp "on", Colorcomplevel "5", następnie przekalibrować SV. Rzeźnika należy oglądać przy powiększeniu 100%, z wyłączonym zarządzaniem barwą - np. w przeglądarce IE, lub w Photoshopie z opcją View>Proof setup>Monitor RGB.
Kiedyś przeczytałem całego tego tasiemca , ale drugi raz nie dam rady ;-)
Czy może ktoś przypomnieć gdzie w Trójmieście można sprzętowo skalibrować monitor Eizo? Ktoś w tym wątku mówił o zakładzie we wrzeszczu, ale nie mogę odnaleźć. (może nawet ja ha ha, ale to dawno było)
dzięki
edit: znalazłem takie coś:
czy jest jeszcze jakaś inna firma?
Jeśli wybierasz się do Warszawy to możesz skalibrować monitor tego samego dnia. Musisz mieć też ze sobą kompa.
Oglądam rzeźnika tak jak podałeś custom setting -monitor RGB
górne części obrazów szare dolne ( te w ciemniejszej strefie) -mocno pasiaste
rozumiem , że cały obraz powinien być szary Rózne ustawienia profili niewiele dają
Wyzerowałem ustawienia do ustawień fabrycznych
w zakładce 5 wymusiłem ustawienie gamma n 2,2 -dalej pasiasto
zmieniałem gammę . Dość jednolicie szary uzyskałem przy gamma = 4'
Ciekawe
Spróbuję później jeszcze raz kalibracji
Nie kalibrowałeś aby wcześniej na tym kompie jakiegoś syfiszcza? Sprawdź no czy aby nie siedzi ci jakieś g... w LUT karty graficznej:
http://www.xrite.co.uk/product_overv...SoftwareID=546
na moim niegdysiejszym 2190 wyglądało to w ten sposób:
sprawdziłem -calibration tester pisze ze krzywa nie była zmodyfikowana
ale to tak błyskawicznie sprawdza
moze cos zle tu robie
No i chyba uporałem się
Pojęcia nie miałem co zrobić
Ponieważ rzeżnika należy oglądać w pow 100% , to nasunęło się przypuszczenie , że rozdzielczość ekranu może mieć znaczenie .Zaczynam zmieniać i widzę ,że
miałem rozdzielczość ustawioną , po ostatnim wgrywaniu systemu, na 1280
a nie natywną monitora 1600*1200
Po zmianie rozdzielczości na natywną , obraz rzeżnika radykalnie się zmienił
Są jeszcze widoczne prześwity kolorowych kolumn ale szarość jest
No i chyba uporałem się
Pojęcia nie miałem co zrobić
Ponieważ rzeżnika należy oglądać w pow 100% , to nasunęło się przypuszczenie , że rozdzielczość ekranu może mieć znaczenie .Zaczynam zmieniać i widzę ,że
miałem rozdzielczość ustawioną , po ostatnim wgrywaniu systemu, na 1280
a nie natywną monitora 1600*1200
Po zmianie rozdzielczości na natywną , obraz rzeżnika radykalnie się zmienił
Są jeszcze widoczne prześwity kolorowych kolumn ale szarość jest
Który z tych dwóch monitorów jest lepszy?
EIZO LCD 23″ FlexScan Widescreen EcoView EV2333WH-BK czy ten EIZO LCD 22″ FlexScan Widescreen S2233WE-GY
Dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze pytanienczy wystarczy ten monitor (S2233WE) bedzie wystarczajacy do obrobki zdjec?
Z gory dziekuje za odpowiedz, Bartek
Mam pytanie nie do końca fotograficzne, ale co mi zależy - zadam ;)
Potrzebuję kupić monitor rodzicom, więc jakiś na TN. Zastosowanie to Internet, Word i Pasjans głównie. Więc nie ma sensu na nic więcej.
Pytanie mam tylko takie, chciałem kupić jakiś 22 calowy, karta graficzne w komputerze rodziców ma wyjście tylko D-SUB. Widziałem jakiś tam "przyzwoity" Samsung w full hd, ktory ma tylko wejscie analogowe.
I teraz pytanie takie - czy jeżeli taki monitor ma tylko analogowe wejscie to czy bedzie efekt nieostrości obrazu jaki czasami towarzyszy monitorom podłączonym analogowo? Właściwie to dlaczego to występuje? Za duża rozdzielczość? Dawniej większość połączeń było analogowych w dobie paneli LCD 15-19 calowych i nikt nie narzekał na ostrość.
Pytanie czego oczekujesz. Ale idę o zakład, że spokojnie Ci wystarczy :)
wydaje mi sie ze analogowe złącze może mieć po prostu mniejszą przepustowość
cyfrowe ma więcej pinów wiec i więcej sygnału przechodzi + piny na kontrole etc jak to cyfra
Ja bym jednak zainwestował w kartę z wejściem cyf. w blaszakach to nie problem byle by działał i miał wyjście dvi, a oczy juz tak sie nie meczą z tej nie ostrości
ale nie spodziewaj sie wielkiego skoku podłączałem 19 przez d-sub i było naprawdę całkiem ok
no ale twoja decyzja, pozd.
No ja podłaczałem kilka modeli Eizo 24" i 22" do laptopa po d-sub i ostro nie było. No nic, pewnie dokupię kartę graficzną jak będzie problem. Może i oni różnicy nie zauważą, ale nie chciałbym żeby oczy się bardziej im męczyły.
może to głupi pomysł ale jestem ciekaw jaki jest przeskok przy podłączaniu przez dsub i dvi
przy 19", 22", 24"
kilka po 2 cropy z kazdego rozmiaru, kto ma taką możliwość niech wrzuci nie obcinając na rozdziałce i wrzuci na jakis serwer
to tak dla potomnych, pozd
mam prośbę do używających linuxa..
wie ktoś jak w ubuntu ustawić profil monitora?
xcalib jest ok, ale jak masz ubuntu to zdecydowanie doinstaluj sobie paczkę "gnome-color-manager", można ustawiać różne profile dla różnych monitorów/matrycy laptopa itd. Do tego - to działa ;)
ilośc pinow okresla przepustowosc ? czy to znaczy ze usb i sata maja mniejsza przepustowosc niz serial ->rs-232 db9 :mrgreen: bo tylko 6-8 pinow ?
:mrgreen:
straty jakosci obrazu nastepowaly w wyniku konwersji D/A i A/D pomiedzy karta graficzna a monitorem (dodatkowo sygnal przesyalany analogowo kablami różnej jakości narażony byl na zakocenia). Poza tym DVI to nie tylko cyfra ->link
@allxages
przy rozdzielczosci 1920x1200 i jakiejś 24' iiyam-ie nie widzialem większej róznicy pod Word-em czy Internetem.
usb i rs232 to zupełnie inna technologia inny algorytm inne taktowanie
mozna z samego złoncza rs232 wycisnać znacznie wiecej ale po co?
skoro to stary pomysł, nie lepiej zaprojektować od nowa złoncza by one był mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne a piny chyba wszyscy wiemy ze potrafią sie połamac, pozatym produkcjia usb jest znacznie ekonomicznie tansza, 3 element to minaturyzacja pendriva na rs232 :mrgreen:
chociaż podobny pomysł działą karty CF (ale tam pogiać piny to trzeba sie postarac bo sa szyny na slotach) ale i sporo tansze SD blisze USB
wez takie usb połam lub mechanicznie zepsuj :mrgreen:
dalej chyba zbedny komatarz zeby nie było offtopowo
zchecia bym zobaczył różnice pomiedzy dvi a dsub na lcd przy 19, 22, 24
jesli ma ktos z tych monitorów przepuści sygnał przez chocby złczke dsub-dvi,
jeszcze tylko prywatny server na kilka cropowanych jpg
pozd.
To ja tylko powiem, że miałem 3 różne modele 24 calowe podpięte do laptopa przez DSUB i DVI i różnica była widoczna z kilometra. Miałem też podpięty jeden 22 calowy, ale tylko do DSUB i też widziałem, a raczej nie widziałem ostrości.
Teraz trochę z innej beczki, bo sprzęt o którym tutaj piszecie znacznie przekracza mój budżet. Stawiam pierwsze kroki w obróbce RAW- próbuję zgłębić "System 7 punktów Scotta Kelbyego" ale na moim monitorze praktycznie nie widzę żadnych zmian w wyświetlanym obrazie. Mam standardowego laptopa Dell Latitude D630 na którym próba obróbki zdjęć to katorga (albo jest coś nie tak z moimi oczami). Czy zakup monitora zewnętrznego za 500-600pln coś poprawi? Jeśli tak to jaki model i producenta wybrać?
W dvi/hdmi (jeden kij) dane lecą cyfrowo pixel do pixela,
W DSUB dane lecą analogowo i leci tak jakby cały obraz, a dopiero monitor stara się wpasować cały obraz na poszczególne pixele. Stad np na starych monitorach LCD, ze względu na słabe dopasowania obrazu do matrycy zdarzały się sytuacje gdy np 1pixelowa linia była rozłożona i interpolowana na 2 sąsiadujące pixele (mimo identycznej rozdzielczości obrazu i matrycy).
Zauważcie, że gdy podłączacie do LCD obraz po DSUB w menu macie opcje regulacji obrazu (przesuniecia, wybrzuszenie, rozciągnięcie) bo być może monitor zle dopasował obraz i użytkownik może to poprawić.
W DVI/HDMI takie coś się nie zdarza, więc na tym samym monitorze, po podłączeniu po DVI opcje w menu znikają :)
Mam możliwość kupienia monitora Eizo S2000 z gwarancją w niezłej cenie. Czy warto kupić jego czy może jednak Eizo S2243W.
Przede wszystkim monitor będzie służył do obróbki zdjęć, a gdzieś na forach wyczytałem że S2000 nadaje się bardziej do zastosowań CAD.
Proszę o pomoc.
Chyba potrzebuję pomocy.
Od 5 lat pracuję na EIZOS2100 i jestem z niego całkiem zadowolony. Sęk w tym, że przydałoby się trochę miejsca z boku na dodatkowe panele w PS czy LR. Stąd pomysł na zmianę na jakieś panoramiczne 24".
Próbowałem doczytać i wyszło mi, że rozsądną podmianą będzie S2433W.
Później popatrzyłem trochę dalej i znalazłem NECa 2690WUXi2. Parametry podobne, a jednak większy. Później znalazłem kolejne modele i się załamałem :(
Podpowiedzcie, co rozsądnie kupić do ok. 4000zł. Kalibrator mam.