Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
a czemu nie 60D?
te dwie puszki niewiele się różnią, a 60D ma w tej chwili b. dobrą cenę
mikroregulacja (70D) jest ok, ale sprawdza się głównie w stałkach
jak bym teraz kupował, to już tylko 6d (na razie w planach)
Może masz rację 60D + canon 17-55 f/2.8 i to by było rozwiązanie na jakiś czas.
oj 60d od 70d bardzo się różni,inny af lepsza matryca temat video pomijam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Edera
canon 17-55 f/2.8
Bardzo kosztowny obiektyw, ten Canon.
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1004a
lepsza matryca temat video pomijam
Gdzie jest ta lepszość matrycy, pomijając video i live view?
Jeśli te wszystkie uwagi były odnośnie mojego zakupu, to dziękuję za opinie. Zdania jednak nie zmieniam, bo:
1. z założenia ma być crop
2. aparat ma także służyć filmowaniu (coś nowego w moim życiu artystycznym ;) ).
3. odnośnie obiektywów, to zapewne kupię w zestawie z 18-135, bo leniwy jestem i ten zakres będzie fajny, do zadań tele mam 70-200, które uwielbiam (a w środowisku fotografów w którym się obracam to tą elką szpanuję).
4. wymieniam body z 350D, mającego 9 lat (bez kilku miesięcy), zatem można zaszaleć, choć każdy grosz liczę
5. prawdopodobnie będzie to moja ostatnia lustrzanka, kolejne body to raczej seria M :P
Zatem chyba nie ma sensu czekać, odczekam jedynie do przejścia okresu rozliczeniowego kredytówki i kupuję ;). Fajno się było odezwać na forum po kilku latach ;).
no ja też się z 350d przesiadłem, z krótkim mariażem z 40d. 18-135??? ciemne szkło. może popatrz na panasonica jak nie jesteś ortodoksem, chociaż coś tam ze szkiełek już masz jak wnioskuje ze stopki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Gdzie jest ta lepszość matrycy, pomijając video i live view?
Moje ślepe oko ocenia, że szum jest ładniejszy (okrąglejszy) i zaczyna się o działkę wyżej.
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1004a
no ja też się z 350d przesiadłem, z krótkim mariażem z 40d. 18-135??? ciemne szkło. może popatrz na panasonica jak nie jesteś ortodoksem, chociaż coś tam ze szkiełek już masz jak wnioskuje ze stopki.
No bez przesady, canon musi być. Z tym ciemnym 18-135, to doskonale zdaję sobie sprawę, nadal mam i używam kita 18-55. Lepsze iso i utrzymam czasy, jeszcze IS. Jakoś to będzie. Bo o jakości to niestety mój budżet decyduje.
Ktos sie orientuje czy jest jakis ciekawy alternatywny soft do 70D? Bo z tego co widze Magic Lantern jeszcze nie wyszedl do tego modelu...
Cytat:
Zamieszczone przez
qrko
Ktos sie orientuje czy jest jakis ciekawy alternatywny soft do 70D? Bo z tego co widze Magic Lantern jeszcze nie wyszedl do tego modelu...
Nie ma. Jedną z przyczyn jest brak nowszego firmware do 70D.
Później dochodzi kwestia zapotrzebowania ML w 70D. Najtrudniej będzie znaleźć kogoś, kto chętnie straci setki godzin na znalezienie wszystkich rejestrów w 70D.
Taniej kupić 5D3 niż samemu robić port do 70D.
Cytat:
Zamieszczone przez
perian
Moje ślepe oko ocenia, że szum jest ładniejszy (okrąglejszy) i zaczyna się o działkę wyżej.
Moje nie ;)