Odp: Branża ślubna zdycha...
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A propos, czy fotograf ślubny może/powinien pobierać dodatkowa opłatę od pryszczatych? Bo przecież nie ma cudów, to kosztuje godziny dodatkowej roboty i w końcu ludzie z ładna cera dopłacaja do pryszczatych. Np. linie lotnicze zaczęły pbierać podwójne opłaty od grubych.
Oczywiście w praktyce byłoby zręczniej dawać upust za gładka cerę.
To jest bardzo ciekawe pytanie. Co prawda wszyscy ludzie są piękni ale część jest piękna inaczej. I jak usuniesz te jak to nazywasz pryszcze to ludzie będą piękniejsi?
Chce ktoś podyskutować na temat obróbki, koloru skóry etc? Mam podać kolejne przykłady?
od odkładania ślubu na przyszłość przez Polaków do Pryszczy...
Do Pryszczatych Polaków. :)
Na serio zastanawiam się kto osiągnie lepsze efekty: profesjonalny fotograf z 600D strzelający kukułką, czy amator z FF i jasnym szkłem. Zakładając, że profesjonalista nie skorzysta ze statywu. :) A jakby jeszcze fotografowi wydłubać oczy. To co wtedy? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
watchu
Ej ja też mam 600d, kita, 50 1.8 i 70-300, myślicie, że mogę wejść w ten biznes? :roll:
Masz punkt odniesienia wiec mozesz sobie sam odpowiedziec :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Masz punkt odniesienia wiec mozesz sobie sam odpowiedziec :)
Ale ja mam lampę! :D Oj Cichy toż to ironia była :) O ile uważam, że z kadrami bym sobie poradził to już z moim sprzętem odpadam. A i długa droga od asystowania do bycia głównym fotografem. Umarłbym ze wstydu i odpowiedzialności jakbym wręczył ludziom gnioty - nawet jeśli im się podobają. Uczyć to się można po rodzinnych komuniach a plener trenować z modelkami ;)
Z drugiej strony też nie ma co tak demonizować APS-C bo nie tylko FF da się śluby robić :) 600d do ISO1600 nawet sobie radzi, 3200 w ostateczności - co przy np. 50mm 1,8 daje czasy rzędu 1/25 i 1/60. Wolno, ale pewnie się da - ze stałkami, bo z kitem to śmiech :) Kiedyś też trzaskali na 400d śluby i wszyscy żyli długo i szczęśliwie :P
Z trzeciej strony to każdy ciężko na sprzęt pracuje i niefajnie mu się słucha jakie to ma gówniane puszki :) Na forach niemal zawsze każdy uznaje taki standardowy zestaw poprawny politycznie jak np. 5d a w tematach można czytać, że ktoś szuka puszki do 1500zł a ktoś mu wciska taką za 5000zł bo jest dobra. Taki dysonans zawsze będzie.
Ja ostatnio robię coraz częściej APSC i jakoś żyję.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
...
Chce ktoś podyskutować na temat obróbki, koloru skóry etc? Mam podać kolejne przykłady?
Bardzo chętnie, ale to temat na osobny wątek i niekoniecznie w tym dziale. Chociaż na temat nieumytych i źle uczesanych włosów ten wątek jest dobry: http://www.canon-board.info/software...udyjnej-85824/
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ja ostatnio robię coraz częściej APSC i jakoś żyję.
ale Ty wiesz jak użytwać tego sprzętu... amatorzy (a raczej nowi nabywcy lustrzanek) mają z tym problem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Ale modelkę można wyprać, wyprasować a nawet poprosić aby nic nie mówiła. To zupełnie inna bajka. Robisz plener i słyszysz: Pan Młody nie może chodzić bo endoproteza, nie siada bo noga krótsza a jak wzmacniacz optyczny w kolorze brązu zdejmie to aby nastawić ostrość oczy zamyka. A Panna Młoda w ósmym miesiącu...I podziałaj sobie w PS-ie czy innym.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
I podziałaj sobie w PS-ie czy innym.
Jak ktoś lubi. Prywatnie to mi zwisa, czy wujek Staś (ten co żuje peyotl) wyszoruje se ząbiszcze, a ciocia Wandzia zgoli wąsa - najwyżej tacy już zostaną na fotografiach.