dzięki za odpowiedź :) zamówiłam, mam nadzieje, że skorzystam...
Wersja do druku
dzięki za odpowiedź :) zamówiłam, mam nadzieje, że skorzystam...
Zamówiłem - Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej - Michaela Freemana, jeszcze nie dotarła więc nie do końca wiem co jest w środku, że dobra i że o świetle to wiem po ale zastanawiam się czy jest sens kupować "Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne" - Chrisa Buchera - Z Helionu - czy te książki się będą uzupełniały ? czy raczej posiadając Freemana tej drugiej pozycji brać juz nie warto bo niczego nowego / innego się z niej nie dowiemy? - może ktoś miał okazje obie te pozycje czytać i się wypowie, a pytam dlatego że dziś jest "oświetlenie" w promocji w Helionie 30 % taniej.
JackC - Napisałeś że "Światło" wypada sporo lepiej na tle Ekspozycji, tylko nie wiem czy to jest jakiś komplement dla tej pozycji skoro Ekspozycja jest bardzo słaba ? Warto brać tą knigę (oświetlenie) czy raczej odpuścić ?
Pozdrawiam
Mam tą książkę - polecam szczerze, kopalnia wiedzy, mnóstwo przykładów.
Od światła zastanego, po sztuczne. Przykłady studyjne, sprzętu studyjnego, modyfikatorów, co daje jaki efekt, jakie ustawienie światła da okreslone efekty.
Bardzo ciekawa pozycja. Mam ją od ostatnich świąt (dostałem w prezencie) i powoli ją czytam. Jest w niej także trochę porad do Photoshopa...
"Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne" - Chrisa Buchera
Zamowilem wczoraj na helion.pl, korzystajac z promocji rabatu 30% + kod rabatowy, ktorzy tutaj koledzy podali, cena z 59 zeszla na 33 z groszami. A wiec dzieki za uprzejmosc kolegow i rabat.
Jestem amatorem, choc co nieco juz wiem, ale sadze, ze nawet jesli ta pozycja jest troche ogolnikowa to pozwoli mi poszerzyc horyzonty, biorac pod uwage fakt, ze w krotkim terminie mam zamiar zakupic 430EXII, a pozniej przymierzam sie do amatorskich lampek studyjnych.
Obnizka cenowa sprawila, ze ten zakup stal sie bardzo oplacalny.
Jak juz ja dostane i z grubsza przegladne napisze kilka slow z punktu widzenia amatora.
bardzo fajna pozycja...polecam :)
witam, po zabawie z kompaktem wlasnie planuje rozpoczecie przygody z lustrzanka i tez z checia jakas konkretna ksiazke bym nabyl zeby jak najwiecej pozerzyc wiedze, najbardziej mi zalezy nad pomocnymi informacjami jakie zdjecia najlepiej w jakich warunkach robic zeby uzyskac dany efekt itd a nie koniecznie jaki sprzet do czego potrzebny bo jak na razie poza jednym obiektywem najprawdopodobniej ( 17-85 is usm ) to nic wiecej mial nie bede :)
pozdrawiam
W zasadzie w takim wypadku wszystkie pozycje będą dobre; masz o tym cały wątek;-)
Hmm.. Dokładnie to nie "jakie" tylko "w jaki sposób":p wbrew pozorom sprzęt też jest ważny, szczególnie jeśli mówimy o systemie któregoś producenta. Co prawda w sprzyjających warunkach można uprawiać wszystkie typy fotografii, niemniej sprzęt ma nam to ułatwiać.Cytat:
jakie zdjecia najlepiej w jakich warunkach robic zeby uzyskac dany efekt itd a nie koniecznie jaki sprzet do czego potrzebny
zdjecie bez duszy wykonane nawet najlepszym sprzetem jest nic nie warte...smiesza mnie ci ludzie przescigajacy sie w nowym sprzecie...aparat sam zdjecia nie zrobi i nie pokaze tego co autor chcial nam pokazac...to taka moja prywatna opinia wiec spokojnie bierz tego kita :)
mam podobne zdanie, umiem odroznic zdjecie wykonane poprawne w bardzo dobrej jakosci,czy zdjecie ktore sie podoba ale dzieki temu co na nim jest ( piekny krajobraz, samochod, kobieta ) a zdjecie ktore pokazuje cos wiecej niz tylko poprawny kadr i bardzo dobra jakosc.
Mam jakis tam swoj styl , swoje podejscie wiem jakich zdjec bym od siebie oczekiwal a do realizacji pomyslow brakuje mi sprzetu, bo jesli czasu na zdjecie nie ma bardzo wiele, kiedy jest piekna pogoda to jest praca, a jak pogody brak to dopiero jest czas na robienie zdjec, i co z tego jak swoim kompakcikiem nie jestem w taka pogode zrobic nic z czego moglbym byc zadowolony ?
Udalo mi sie zrobic troche zdjec po ktorych sadze ze wiele lepszych moim sprzecikiem sie nie da zrobic stad chec szkolenia sie na lustrzance .
To ze mam jakies tam swoje pomysly jednak nie swiadczy ze sadze ze lepiej sie nie da wiec z checia popatrze na pomysly innych i poprobuje inaczej niz zawsze, poza tym wiele tematow nigdy nie poruszalem bo jakos sie w tym nie czylem ale mysle ze sprobowac wszystkiego warto , a w tym na co sam nie mam pomyslu porady beda jak najbardziej na miejscu.
Co do propozycji w tym watku to jest ich wiele i po podaniu nazwiska autora i samego tytulu niestety nie jestem w stanie stwierdzic co by mi bylo potrzebne, kazda z tych ksiazek na pewno jest dobra, ale biorac pod uwage moj poziom moze dla nie nie koniecznie kazda bedzie potrzebna juz teraz dlatego mniej wiecej okreslilem jakie mam potrzeby i oczekiwania na chwile obecna liczac na konretniejsza porade:)