Tak z ciekawości zapytam: mając 5D z 17-40L; 35L i 70-200f4L zmienilibyście 35L na Fuji X100 :twisted:
pozdr
Wersja do druku
Tak z ciekawości zapytam: mając 5D z 17-40L; 35L i 70-200f4L zmienilibyście 35L na Fuji X100 :twisted:
pozdr
X100 jest ok, ale chyba nie jest warty takiego szkła. Ale jak chciałbyś się zamienić to daj znać ;-)
Sam się zastanawiam, czy nie miałoby sensu sprzedać Canona, ale jednak pod zarobkową fotografię to ma sens. Sprzedam to, czego nie używam i inwestuję w Fuji X1 Pro. Genialne aparaty, zarówno pod kolor, jak i B&W. Małe, poręczne, ze świetną optyką i matrycą. Sam nie miałem jeszcze lepszego aparatu, jak X100. :-)
No i mnie dopadł fenomen tego aparatu:) Krótko mówiąc to jest to czego szukałem . Kolejna będzie chyba M9 ale to raczej nie prędko :D
Kolejny Firmware oznaczony numerem 1.21
http://www.fujifilm.com/support/digi...100/index.html
Od czasu gdy kupiłem x100, 5d leży grzecznie w torbie i prędka z niej nie wyjdzie. Nowy firmware poprawił zdecydowanie pracę af w moim odczuciu.
A to dodam coś od siebie jako użytkuje już od ok 2 tygodni aparacik.
On po prostu uzależnia...Chce się go brać zawsze i wszędzie ze sobą.Jest bardzo kieszonkowy więc nie mam z tym problemów i praktycznie wszędzie go noszę.Po użytkowaniu puszek Canona z kartami CF czuję wielką wygodę,gdy mogę zgrywać z fuji zdjęcia błyskawicznie przez gniazdo laptopa bez podłączania dodatkowych czytników.Nowy soft zainstalowałem (bez kabli prosto z karty) i faktycznie AF dostał skrzydeł i działa bardzo szybko :D Ogólnie nie mam jakiś problemów z trafianiem ale na zdarzające się przestrzelenia polecam przy odległościach ok 1m przełączać na tryb macro co rozwiązuje sporadyczny problem.Ustawiłem wszystkie profile pod siebie i mam genialny bw jak i kolor.Zaskoczyłem się ilością szczegółów w cieniach i wysokim używalnym iso,które możemy ustawić jako automatyczne z min.czasem naświetlania 1/30sek.Również ustalić możemy DR na 100-400,ja jednak wybrałem tutaj opcję auto,gdzie aparat sam dobiera parametr.Wyświetlacz jest bardzo czytelny i można na nim błyskawicznie sprawdzić czy trafiło się z ostrościa i podglądnąć zdjęcie.Świetna sprawa to podgląd wykonanego zdjęcia przez wizjer-sprawdza się genialnie gdy robimy zdjęcia w mocnym słońcu,a na wyświetlaczu wiadomo jak wówczas widać obraz.Sam wizjer optyczny jest genialny,z możliwościami dostosowania pod siebie informacji jakie na nim widzimy,a także podglądem na żywo.Zdjęcia można oglądać w aparacie na wiele sposobów tj. książka-album czy za pomocą prezentacji. Filmiki w hd nie robią na mnie wrażenia i z tego nie korzystam.Panorama? Fajny dodatek.Po zainstalowaniu nowego softa znalazłem nawet funkcje wykrywania twarzy :D .Bateria wytrzymuje przy moich ustawieniach ok 340 zdjęć,zamiennik bardzo podobnie.Jeśli robimy tylko jpgi,to karta 4gb 15m/s wystarcza mi w zupełności.Aparatem bawie się co chwila i jeszcze nigdy mi się nie przywiesił i nic z tych rzeczy.Nawet po stanie spoczynku budzi się bez problemu w ok 2sekundy i w podobnym czasie po włączeniu jest gotowy do zrobienia zdjęcia.(korzystam z funkcji szybkiego włączania).Prawdą jest, że aparatem daje tak ładne jpgi, że nie korzystam z rawów. Poza tym miała to być odskocznia od lustrzanki, gdzie każdego rawa wywoływałem mniej lub bardziej.Do wyboru mamy kilka programów symulujących filmy oraz standard,a znajdą się też w idealne jak dla mnie czarno-białe programy.Genialną sprawą jest dioda led wspomagająca af w ciemności.Zawsze zazdrościłem tego użytkownikom nikona d700,gdzie zawsze w ciemnych pomieszczeniach możliwe było wykonanie zdjęcia bez wspomagania systemówką.Teraz mam to samo w tym maleństwie.Co warte jeszcze uwadze,to system redukcji szumów oraz wyostrzania, które sprawują się na prawdę znakomicie.Na pochwałe po nowym sofcie zasługują również dwa programowalne przyciski.Na jednym z nich ustawiony mam na szybko filtr ND zmieniający ekspozycję o -3EV.Przy dłuższym przytrzymaniu tego samego przycisku aparat przechodzi w genialny tryb cichy i nie wydobywa z siebie praktycznie żadnych dźwięków,wyłącza się wspomaganie diodą oraz lampa.Ogólne używalne jak dla mnie ISO to 6400,czułość ta ciut zawyżona w porównaniu do Canona, ale i tak jest bardzo dobrze.Prawdę mówiąc trudno by mi zastąpił całkowicie 5d ze stałkami, ale jako uzupełnienie sprawdza się znakomicie. Poniżej zdjęcia bezpośrednio z puszki,na osobistych ustawieniach cieni,świateł,dr,kolorystyki oraz profilów na f2.0, iso4000 ,odszumianie i wyostrzanie ustawione na niewielkie :)
Czy ktoś z forumowiczów robił odbitki (np 20x30) na papierze z tego aparatu?
Jak to wygląda jeśli chodzi o detal,ostrość?
Ja robiłem 70x50, w B&W i jak na ISO3200 wyszło bardzo dobrze, 20x30 nie powinno być żadnych problemów, zwłaszcza, że pliki jakie generuje ten aparat mają makabrycznie dużo detalu :-)