Do 7D zamieniłbym 17-40 L na 10-22 USM bez kombinowania z 14mm, który jest nijaki na cropie - ni to szeroko ni to super szeroko a do tego stanowczo za dużo zniekształceń jak na cropowe 14mm ...
Wersja do druku
Jak miałem 50D, to korzystałem z 14mm samyanga. Potem na 7D użytkowałem 17-40 ze względu na "uszczelnienia" Gdybym teraz miał się na coś zdecydować, to wolałbym zainwestować w 10-22 albo 10-20 niżeli w samyanga.
Nie przeczę, fenomenalne szkło, ale wad można się naliczyć naprawdę sporo...
Zostanę chyba więc przy 17-40 ze względu właśnie na uszczelnienia (a często jeżdżę w góry). W dodatku mam parę filtrów 77mm, więc to też jest dobry argument :p. Dzięki za odpowiedzi.
Marcin, no przecież ja miałem na krokusach 14mm
17-70 a Samyang to dwa rózne obiektywy, jak możne je wogóle porównywać? Po uszczelnieniach?
Koszt przedniej soczewki do Samyanga 14mm to 445zł plus wysyłka.
A orientujesz sie ile kosztuje tylna? Bo te soczewki w Samyangu to jakas kpina. Chyba nie widzialem jeszcze szkla tak podatnego na zarysowania. Przednia i tylna soczewka byla przytarta po tygodniu uzytkowania, gdzie szkla ktore uzytkuje od 2-3 lat nie maja nawet sladu. Porażka .. no ale czego oczekiwac za taka cene...
Myślicie, ze da rade używać go przy fotografowaniu imprez, zamierzam kupić wersje z potwierdzeniem ostrosci : ) ?
A na coz Ci to potwierdzenie przy takim kącie widzenia i tak kolosalnej glebi ostrosci?