z uwagi na brak gotówki, nabyłem do mojej stajni 18-55 IS...morze kiedyś jak znajdę chętnego na 70-300 DO IS i sigmę 28-105...to wówczas się skusze na te stałki...bo ochoty nabrałem...dzięki za rady ...
Wersja do druku
z uwagi na brak gotówki, nabyłem do mojej stajni 18-55 IS...morze kiedyś jak znajdę chętnego na 70-300 DO IS i sigmę 28-105...to wówczas się skusze na te stałki...bo ochoty nabrałem...dzięki za rady ...
Poproszę o nakierowanie mnie jeśli źle myślę:
Mam obecnie C350 + 15-85, zamieniam go na 5D+24-70, 15x1,6 to byłoby 24 na pełnej klatce, a więc ten obiektyw na szerokim końcu będzie tak szeroki jak mój 15-85? Wogóle czytałem gdzieś, że 24-70 na szerokim końcu nie daje tych 24mm tylko 28mm czy to prawda?
No tak mniejwięcej, ale obrazek będzie ciut inny, ale o tym już było :)Cytat:
Mam obecnie C350 + 15-85, zamieniam go na 5D+24-70, 15x1,6 to byłoby 24 na pełnej klatce, a więc ten obiektyw na szerokim końcu będzie tak szeroki jak mój 15-85?
Generalnie w uproszczeniu można tak to przyjać...
Ogniskowa to wartość stała. Prawdopodobnie chodzi o kąt widzenia.
Ten może się różnić w zależności od odległości ostrzenia, tj. dla 24mm i obiekcie fotografowanym z minimalnej odległości ostrzenia będzie inny niż dla 24mm przy ostrzeniu na nieskończoność.
W specyfikacji obiektywów producenci podają kąt widzenia dla ostrzenia na nieskończoność właśnie.
Witam.
Posiadam obiektyw z tematu i od pewnego czasu zaczął on mi się dziwnie zachowywać, mianowicie gdy go skieruje do do dołu miedzy zakresem 35 a 50 sam się wysuwa bardzo mnie to denerwuje. Czy jest to podstawa do gwarancji?
Czy Wam się ten obiektyw tak samo zachowuje, boje się że z czasem jeszcze bardziej się wyluzuje
Mój zachowuje się identycznie jak Twój.
Czytałem, że inne C15-85 również mają tą cechę.
Podstawa do gwarancji? Nie sądzę.
Mogę Cię jedynie pocieszyć, że są obiektywy, które wysuwają się jeszcze łatwiej, np Tamron 18-250.
Wcale mnie to nie pocieszyło, wolałbym by takie wady nie miały miejsca, gdyż mam małe dziecko i przeważnie fotografuje je stojąc i nie lubię jak mi się coś samo rusza. W pionie ten objaw nie występuje. Pytanie czy stałka canona 50mm f1.8 lub f1.4, okaże się lepsza do zdjęć portretowych?
Mam ten obiektyw i też się wysuwa skierowany pionowo w dół, zwłaszcza z założoną osłoną przeciwsłoneczną, która zwiększa jego ciężar. Widać taka już jego uroda.
Moja 15-85 dobiega roku, użytkowana nawet intensywnie, jak razie jeszcze nie doświadczyłem tego luzu, w całym zakresie chodzi równomiernie, z oporem uniemożliwiającym samodzielne wysuwanie. Aczkolwiek to chyba częsta przypadłość, o ile pamiętam nawet na optycznych w teście tego szkiełka o tym pisali.