Prawda, nieprawda... Oba modele są dla mnie porównywalne.
Sam zmieniłem 40d na 50-tkę dla telewizora. Po prostu miałem kiedyś focenie i okazało się, że nie trafiłem z ostrością. Dowiedziałem się o tym na monitorze bo na ekranie z 40D było ok.
Wersja do druku
Niestety, 40D miał wyświetlacz, który w dniu swojej premiery był przestarzały.
Wystarczy porównać A700 czy D300.
Nieby wyświetlaczem się zdjęć nie robi, ale...
... komfort jest. Chociaż na wyświetlaczach z w/w body czasem też ciężko mi dojrzeć rozjechaną ostrość ;)
Do lepszego wyświetlacza łatwo się przyzwyczaić :) mam aktualnie 50D i już bym się nie cofnął.
Ja po przesiadce z 10D na 50D musiałem wrócić do 5D "jedynki". Gdyby nie zalety 5D nie przeżyłbym zmiany :)
ja to widzę odwrotnie. na ekranie 50D wszystko jest OK. puki miałem 40D to to co było dobre było też dobre na ekranie, to co kiepski było kiepskie bardzo. za to na 50D wszystko jest bardzo dobre a w domu okazuje się, że połowa to poruszone lub nie trafione. chyba jestem jedyny co wolałby mieć w 50D stary ekran.
Wyłącz funkcję stabilizacji ekranu LCD :) A przy podglądzie to powiększasz zdjęcia czy oglądasz w całości bo jak w całości to nie dziwne, że wszystkie są ok. Co jak co ale ekran 50D bardzo dobrze pokazuje czy zdjęcie jest ok czy nie.