dziękuje za propozycję, niestety na razie wyjazd do Wa-wy nie wchodzi w grę.
Próbowałem odrobić lekcję. Byłem znowu w sklepie i oglądałem tego NECa 2690WUXi. Generalnie to obszar roboczy jest cudownie duży, to naprawdę spory telewizor, bardzo mi to przypadło do gustu.
Monitor wyświetlając tła w Viscie uwidaczniał niewielkie jak na mój gust zaciemnienie wzdłuż krawędzi, nieco większe po bokach, co chyba na panoramkę jest raczej naturalne. Nie było to coś zakłócającego odbiór. Co ciekawe obraz po prawej stronie wykazywał lekkie pionowe prążkowanie, pasu ciemniejsze szer ok 1cm rozdzielone pasami jasnymi szerokości ok. 3mm. Tylko z jednej strony monitora. W programie testującym Nokia coś tak nie było tego efektu, to pewnie jakaś cudowna cecha Visty.
Kolorów nie ocenię, ani nie potrafię za bardzo ani nie było jak sprawdzić. Są bardzo żywe - to na pewno. Zmiana kąta patrzenia nie dewastuje jakości obrazu, następuje głównie przyciemnienie tylko po bokach kolory zaczynają się zmieniać przy dużych kątach patrzenia.
Monitor specjalnie nie wypalał mi oczu, a czarny wydawał się przyjemnie ciemny. Być może dlatego, że ja na moim monitorze mam podbite wszystko na maksa, i kontrast i jasność, bo inaczej nic nie widzę (a poza tym lubię mocne świecenie, pewnie zboczenie od długoletniego stosowania słabszego sprzętu od CRT zaczynając).
Na niemiłą niespodziankę jednak się natknąłem, monitor posiadał dead piksela w centralnej części obrazu (w zasadzie to chyba nie był dead, świecił raczej na czerwono). W sprzęcie tej klasy za te pieniądze to raczej niemiła obserwacja, ale skąd ten monitor był - nie wiem i to może być przyczyna.
Z ciekawostek: zaraz po mnie ktoś kupował Eizo 1921 na wyprzedaży, w cenie 1300pln. Mają ich tam kilka. Przy testowaniu obraz wykazywał spore nierówności podświetlenia, zdecydowanie większe niż te w NEC'u, i w dodatku nie jedynie wokół krawędzi a na całym obszarze. Zaciemnienie występowało wyraźnie dodatkowo w postaci elipsy, czy może obwarzanka. Czyli było tak: ciemne brzegi rozświetlone punktowo w kilku miejscach, następnie jasna elipsa, w środku kolejna nieregularna ciemna, po lewej zdecydowanie ciemniejsza, a centralnie znowu jaśniej. To co prezentował NEC to było kilka klas wyżej jeśli chodzi o podświetlenie.
Dumam.