Odp: Canon EOS R6 Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Mirror i Bangi - też pomyślałem, że może Canon wie coś, czego my nie wiemy odnośnie R6mk2 (może padające płyty główne przy aktualizacji właśnie?) i chcą wprowadzić czym prędzej mk3, a mk2 wygasić, żeby sobie złej opinii nie robić. Niemniej puszka spoko, moja sztuka (ale czytam, że czasami ktoś miewa podobne problemy) ma tylko tą dziwną wadę podczas przeglądania zdjęć, kiedy potrafi się przyciąć na jakieś 10 sekund. Dzisiaj tak miałem, miałem 144 zdjęcia do obejrzenia - przewinąłem 2 zdjęcia - przycinka 10 sekundowa. Odmulił się i... naglę spokojnie przejrzałem resztę, czyli 142 zdjęcia bez przycinki.
PS: zamówiłem kolejną kartę pamięci, tym razem uhs-ii V90, zobaczymy czy to tutaj jest problem :P
Moja też bez problemów, ale jak się pojawi nowa aktualizacja, to nie wiem czy zainstaluję, sorry.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Mirror i Bangi - też pomyślałem, że może Canon wie coś, czego my nie wiemy odnośnie R6mk2 (może padające płyty główne przy aktualizacji właśnie?) i chcą wprowadzić czym prędzej mk3, a mk2 wygasić, żeby sobie złej opinii nie robić. Niemniej puszka spoko, moja sztuka (ale czytam, że czasami ktoś miewa podobne problemy) ma tylko tą dziwną wadę podczas przeglądania zdjęć, kiedy potrafi się przyciąć na jakieś 10 sekund. Dzisiaj tak miałem, miałem 144 zdjęcia do obejrzenia - przewinąłem 2 zdjęcia - przycinka 10 sekundowa. Odmulił się i... naglę spokojnie przejrzałem resztę, czyli 142 zdjęcia bez przycinki.
PS: zamówiłem kolejną kartę pamięci, tym razem uhs-ii V90, zobaczymy czy to tutaj jest problem :P
Szybkość zapisu RAW na UHSII jest w praktyce porównywalna do szybkości zapisu JPG na UHSI.
W R6 mam obie i po zgraniu kasuję RAWy z pierwszej pozostawiając w spokoju tą wolniejszą z JPG aż do zapełnienia. I właśnie gdy zapełnię połowę tej wolniejszej karty JPGami aparat ma takie zwłoki przy uruchamianiu a nawet przy wybudzaniu. Po wykasowaniu lub wyjęciu UHSI wszystko wraca do normy. Jestem więc pewien że chodzi o wstępne odczytanie zawartości kart po włączeniu aparatu.
#Nozanu - też tak myślałem, ale karty mam praktycznie zawsze puste :D. Po prostu po obrobieniu zdjęć formatuję kartę i tyle. Nie trzymam nic na kartach. Co ciekawe jeden gość na jakiejś grupie Facebookowej zgłaszał problem, że ma kłopot, ale przy zapisie zdjęć (ja mam tylko przy odczycie). Tj kiedy wali np serie zdjęć, to mu nagle przycina się na te około 10 sekund i raczej nie chodziło mu o bufor zapełniany przy 40fps. On ma gorzej, bo ja zdjęcia robię jak chcę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
[....]
Wracając jeszcze do kwestii "uceglenia" body przy aktualizacji to na grupie na FB 18.11.2025 r. pojawił się kolejny przypadek i analogiczne podejście Proclub, któremu zaczął jeszcze wtórować Canon Polska...[....]
Nie żebym coś sugerował ale ;) może wiesz też jakie będą wtedy numery Totka - jak coś to pisz PW ;).......
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie żebym coś sugerował ale ;) może wiesz też jakie będą wtedy numery Totka - jak coś to pisz PW ;).......
No przecież wiadomo, że o 2024 chodziło ;)
1 załącznik(ów)
Tak się zakończyła historia drugiego uceglonego R6m2 - warto być precyzyjnym przy zgłaszaniu ewentualnych problemów ;)
(z grupy FB: Canon-board / Polska grupa fanów marki Canon)
Załącznik 18981
Czyli w ogólnym rozrachunku sklep wziął koszty na siebie? Cyrk na kolkach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Czyli w ogólnym rozrachunku sklep wziął koszty na siebie? Cyrk na kolkach.
Tego nie wiemy tak naprawdę. Mogło trafić na każdy inny sklep.
Nauka IMHO z tego jest inna - warto odpowiednio opisać zgłoszenie, co i tak jest kuriozum, bo GWARANT powinien to załatwić od ręki.
Z tego co pamietam to w przypadku drozszych sprzetow na fb radza od razu pisac do oddzialu europejskeigo bo jest zupelnie inna obsluga. Ciekaw jestem jak sie zakonczyla sprawa parowania od srodka rf400 jaka tu wyszla kilka lat temu.
A może tak duży sklep ma większą siłę w rozmowach z profesjonalnym serwisem niż jednostka?