Mozna sobe ustawić jako dzwiek wiadomosci w telefonie. Ja mam i moi znajomi zawsze się śmieją ;)
Wersja do druku
Teraz mi się przypomniało.
Kraków. Wracam z pogrzebu Kaczyńskiego z 400mm f2.8 pod ręką.
Podchodzi jakaś para do mnie:
- ile to ma zoomu?
- nie ma wcale.
Po ich minach stwierdziłem, że uważają, że robię z nich idiotów. Potem grzecznie wytłumaczyłem w czym rzecz.
Dokładnie to samo miałem na ostatnim plenerze ślubnym, z jednym ze świadków. Później powiedziałem, że jakby wziąć 35mm za standard, to wychodzi 400/35=11,5x, a później jak mi dalej zawracał głowę to się wkurzyłem i kazałem mu sobie samemu spojrzeć przez wizjer :
"Łoo jaaa cieeee!"
~5kg a ile radości :D
Pytanie przechodniów o zoom (optyczny) to standard. Przytrafił mi się deserek z "wisienką" gdzie zapytano mnie o zoom cyfrowy :D Ja niestety takowego nie posiadam...
rozmówca był rozczarowany.
Ha, a ja mam! Nie dość że w trybie podglądu, to jeszcze w trybie LiveView! :D A ci z 550d i 1:1 movie crop to chyba noszeni na rękach powinni być :P
Heh, mi na sesji kobieta zapytała się dlaczego ciągle zmieniam obiektywy. Nawet nie zagłębiałem się w wielkie tłumaczenia, tylko wyjaśniłem że jeden to odpowiednik ok. 1-3x, drugi to ok. 3-7x, a tele to 7-10x. A jak wyjaśniłem to usłyszałem, że "słabo" i w kompaktach nie trzeba zmieniać obiektywów. :mrgreen:
Prawa autorskie w Polsce w roku 2020:
Wielki sukces poznańskiej policji. W poniedziałek w godzinach popołudniowych przyłapano na gorącym uczynku 42-letnią Wandę C. w trakcie fotografowania plakatu reklamowego niedaleko Starego Rynku.
- Kobieta tłumaczyła, że robiła zdjęcie nie plakatu, którego treść jest objęta prawami autorskimi, lecz swojemu mężowi, który stał na jego tle – mówi młodszy aspirant Adam Żelazowski. – Patrol nie dał jednak temu wiary i zatrzymał kobietę.
Wanda C. najprawdpodobniej będzie zmuszona zapłacić wysokie odszkodowanie autorowi banneru.
e... dacie wiarę że to koncept dSLR ?
a ten kształt.. bez komentarza.
http://www.inewidea.com/2010/08/19/33049.html
Ciekawe czy ma alarm wibracyjny...