A co z 135/2? W razie czego też można wycropować do 85 :mrgreen:
Wersja do druku
Nie no tak się śmieje ;)
Ale co myślicie o 135.2 jako ślubnym szkle w połączeniu z 28/1.8 i 50/1.4?
Bo jak 135 to nie 85, a jak 85 to nie 135 zgadza się?
oj, jak tak sobie przypomnę ze jeszcze rok temu moim nieosiągalnym marzeniem było C17-55 :)
ale jak to mówią, w miarę jedzenia apetyt rośnie :)
135 to chyba juz tylko w plener.. to naprawde 'ciasne' szklo. ja postanowilem, ze o zakupie 24 vs 35 zadecyduje rzut moneta :mrgreen:
Myślałam o 135 bo 85 na cropie daje 136, a sporo osób robi w kościele m.in. zestawem C40D + 85/1.8.
Pytam o to szkło w założeniu posiadania FF + APS-C jako zapas.
AdiQa, kilka kadrow na pewno bys nim zrobil.. pytanie ile? :) bardziej uniwersalne bedzie 85/1.8
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
piszesz tak, jakby by pomiedzy 24mm a 35mm roznica wynosila 200mm :lol: te szkla sa tak do siebie podobne polem widzenia, ze posiadanie obu to zbedne kilogramy w torbie, bo zniwelowanie roznicy w ogniskowej to jeden krok do przodu/tylu .. rzecz w tym, ze czasem nie da sie cofnac.. a czasem nie da sie podejsc ;)
tak, kadrowanie w programie jest mozliwe, ale ja wole kadrowac w momencie robienia zdjecia
Najprostrzym sposobem, to podpiąć sobie jakąkolwiek 35-tkę (nawet najtańszą m42) i porobić trochę i to samo zrobić z 24, lub zrobić to na tanim zoomie (zablokować sobie ogniskową na jakiś czas na 35/24)
Nikt inny nie jest Ci w stanie powiedzieć jaką ogniskową będzie Ci się lepiej robiło.
Ja im dłużej robię coraz bardziej zaczynam doceniać 50 i 35mm, choć zazwyczaj w podręcznej noszę :20,50,105(135)mm.