Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Jeszcze jedna sprawa, czy mogę wyciągnąć więcej z tele i makro, dokupując coś dodatkowego do body, co oczywiście będzie dobrze współpracowało z 100L i 150-600 i 6D?
Podejrzewam że są to jakieś pierścienie chyba Kenko, ale dokładnie nie wiem jaki i czy jeden wystarczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Mimo że obiektyw ostrzył bez zastrzeżeń, przynajmniej nic nie wzbudzało moich wątpliwości, to postanowiłem sobie jeszcze raz cyknąć tablice testową FocCal22XL, wyszedł mi FF 70mm i dałem +10 na regulacji teraz jest idealnie.
A który to obiektyw?
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Jeszcze jedna sprawa, czy mogę wyciągnąć więcej z tele i makro, dokupując coś dodatkowego do body, co oczywiście będzie dobrze współpracowało z 100L i 150-600 i 6D?
Podejrzewam że są to jakieś pierścienie chyba Kenko, ale dokładnie nie wiem jaki i czy jeden wystarczy.
Sa też pierścienie Canona. Takie, które nie przenosza AF sa bardzo tanie, można kupić na testy co z tego wyjdzie, byle nie były zbyt badziewne, bo szkoda body i obiektywu. 25 mm da Ci powiększenie prawie 1.4x z 100L. Niestety im dalej odunięty obiektyw, tym ciemniej. Już nawet bez żadnych pierścieni jasność tego obiektywu spada o ponad 2 EV (f/5.9) przy minimalnej odległości ostrzenia czyli powiększeniu 1x. Więc trzeba sporo światła, ale z 6d da się.
Obiektyw z sygnaturki Tamron 24-70 2.8f.
Przypomniałem sobie o którym to konwenter mi chodziło Konwerter Kenko Pro 300 DGX 2x do Canona FV Konwerter Kenko Pro 300 DGX 2x do Canona FV (6108122810) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Tani nie jest, ale właśnie chyba w jakimś temacie padło że super się sprawuje do makro i do fotek np. księżyca.
Mocno się nad nim zastanawiam, tylko czy nic lepszego nie znajdę w tej cenie?
Kupiłem 6D, co prawda to alternatywa dla mojego 5dmII, ale w niedzielę, postanowiłem właśnie pracować tylko tym aparatem podczas uroczystości chrztu. Jestem pod wrażeniem jeśli chodzi o szybkość i współprace z sigmą 35mm 1.4, tryb cichej pracy również świetnie się sprawdził podczas mszy św. Porównałem sobie też te same czułości ISO 1000, w 6D znacznie lepiej to wygląda. Mam jeszcze jeden plan, a mianowicie zakup 7dmII, ale czy warto zamieniać wysłużona 5dmII? Hmmm... z tym dylematem jeszcze się prześpię.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
Mam jeszcze jeden plan, a mianowicie zakup 7dmII, ale czy warto zamieniać wysłużona 5dmII?
Nie warto. Nie rób tego błędu. Zostaw 5DII i pracuj na dwóch FF.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Nie warto. Nie rób tego błędu. Zostaw 5DII i pracuj na dwóch FF.
Przespałem się z tym pomysłem i raczej zrobię tak jak mówisz. Wydaje mi się że taki zestaw pozostanie długo przy mnie. Jasne szkła stałoogniskowe podpinał będę do 6 a zoomy do 5.
Ja bym chyba dał zoomy pod 6D, z tej racji ze 5D II nie radzi sobie dobrze przy wyższych ISO. Zoomy to przeważnie ciemniejsze szkła, więc ja bym chyba jednak podpinał pod 6D.
Zdarzyło się Wam kiedyś powtórzenie numeracji zdjęć po zmianie karty? Do tej pory korzystałem z 3 kart SDHC 16 i 32 gb i zawsze numeracja była kontynuowana. W piątek kupiłem SDXC 64 gb. W sobotę fotografując po zapełnieniu karty 32 gb włożyłem kartę 64 gb (wcześniej sformatowaną w aparacie i wgranym ML-u). W domu gdy zgrywałem zdjęcia na komputer okazało się, że numeracja się powtarza tzn. zgrałem z pierwszej karty i nr były powiedzmy od 8940 - 0041 zacząłem zgrywać z drugiej karty (64 gb) a tu komunikat czy zamienić pliki... okazało się, że na drugiej karcie numeracja też zaczyna się od 8940 - 0150. Przy zmianie karty aparat wyłączyłem. Co może być powodem takiej numeracji?
Przekreciles licznik, po 9999 jest 1.
Chyba nie tego dotyczy pytanie