-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Zgadzam się, że elektroniczna migawka doskonale pasowałaby do hipotetycznego 7d II. Sam chętnie bym ją widział pod postacią zdjęć seryjnych RAW 60 klatek/sekundę. (...)
Obawiam się o AF i bufor w takich warunkach. No chyba że po N klatek w czasie jednego podniesienia lustra. Na AF na matrycy raczej bym nie liczył ..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Obawiam się o AF i bufor w takich warunkach. No chyba że po N klatek w czasie jednego podniesienia lustra. Na AF na matrycy raczej bym nie liczył ..
Jestem realistą. Nie wymagam AF przy serii 60 klatek/sekundę, a bufor wystarczy, powiedzmy, na sekundę. I nie muszą to być RAWy o pełnej rozdzielczości. Dużo nie wymagam, takie rozwiązanie było już dostępne szmat czasu temu (będzie ze trzy lata) w Nikonie V1...
-
Google Translate
Na razie nie miałem czasu dokładniej tego przejrzeć, ale wydaje się ciekawe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Google Translate
Na razie nie miałem czasu dokładniej tego przejrzeć, ale wydaje się ciekawe.
Niestety nie za wiele z tego zrozumiałem. Prośba zamieszczenie info jak ktoś by rozkminił o co chodzi.
Jedyne co zrozumiałem że to jakiś patent że AF działa nawet jak lustro nie jest ustabilizowane.
-
Gdy lustro będzie w górze (będzie wykonywane zdjęcie) dual pixel zmierzy również AF.
Zmniejszy to opóźnienia pomiaru po między klatkami.
Czy to tak działa, nie mam pewności w 100%. Takie coś mi przyszło do głowy po premierze 70D ;)
-
Nie, tutaj raczej chodzi o wspomaganie śledzenia obiektu przez zwykły AF podczas zdjęć seryjnych za pomocą dual-pixel AF na matrycy w momentach gdy lustro jest uniesione.
P.S. chodzilo mi o post Waina, Fotopstryczek ma rację.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
tutaj raczej chodzi o wspomaganie śledzenia obiektu przez zwykły AF podczas zdjęć seryjnych za pomocą dual-pixel AF na matrycy w momentach gdy lustro jest uniesione
Ileż to się człowiek nauczy na hobbystycznym forum :shock: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Nie, tutaj raczej chodzi o wspomaganie śledzenia obiektu przez zwykły AF podczas zdjęć seryjnych za pomocą dual-pixel AF na matrycy w momentach gdy lustro jest uniesione.
P.S. chodzilo mi o post Waina, Fotopstryczek ma rację.
W takim razie jakiejś rewolucji dużej nie widze. W gorszych warunkach to raczej dzialac nie bedzie. Raczej taki patent dla patentu.
-
Słowo klucz "raczej". ;)
Póki co to "raczej" nie wiemy nic, a w każdym razie zbyt mało żeby wyrokować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Słowo klucz "raczej". ;)
Póki co to "raczej" nie wiemy nic, a w każdym razie zbyt mało żeby wyrokować.
Ale to chyba taki wątek o tym "raczej"... ?
-
-
Na optycznych nie było plotek Canona, musieli rzucić jakiś patent ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Tia specyfikację 5dmk4
5D2 do dziś nie ma następcy, 5D4 ma sens
-
W sumie czas najwyzszy.
W mk3 poprawili af to teraz dorzuca nowa matryce z wyzszym iso i rozpietoscia tonalna, kto wie moze tez wiecej Mpx i video 4k.
-
Albo jak konkurencja usuną filtr dolnoprzepustowy żeby dorównać odwzorowaniem szczegółów D810 - choć Canon z reguły idzie swoją drogą, kierując się tylko sobie znaną logiką. :-D
W każdym razie jestem niezmiernie ciekawy, w którym segmencie i czym chcą powalczyć.
-
Wpadki nikona dzialaja na korzysc canona. Moze spokojnie dopracowac puche i rzucic cos z podobnymi parametrami jak 810. Chyba ze pojda w inna sciezka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Wpadki nikona dzialaja na korzysc canona.
w jaki dokladnie sposob? ze nie musza sie martwic uzytkownikami uciekajacymi z systemu, a wiec i bardziej wysilac?
to chyba odwrotnie. dla niewolnikow jednej z tych firm kluczowy jest wlasnie sukces drugiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
w jaki dokladnie sposob? ze nie musza sie martwic uzytkownikami uciekajacymi z systemu, a wiec i bardziej wysilac?
to chyba odwrotnie. dla niewolnikow jednej z tych firm kluczowy jest wlasnie sukces drugiej.
Dla producenta działają na korzyść dla nas użytkowników już niekoniecznie, bo nie ma parcia na duże zmiany, po prostu niech działa i nie odstaje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
5D2 do dziś nie ma następcy, 5D4 ma sens
Dla mnie następcą 5D MkII jest 6D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Dla mnie następcą 5D MkII jest 6D.
A następcą 60D jest 650D? ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
A następcą 60D jest 650D? ;)
Właściwe pytanie to: A następcą 50D jest 60D?
To jest analogiczna sytuacja przecież. 7D - pozycjonowane trochę wyżej niż linia xxD (ale to wciąż crop), a 60D dostaje trochę obniżoną jakość wykonania. 70D kontynuuje ten pomysł.
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
A 5dmk3 widział?
Jak wyżej - 5D Mk III wskakuje pół półki wyżej (pewnie zamiast 1D z cropem x1,3), ale rzeczywistym następcą 5D MkII jest właśnie 6D.
Naprawdę trudno tego nie zauważyć.
-
Raczej 6d to jakby pol polki nizej i nowa linia entry level ff
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Raczej 6d to jakby pol polki nizej i nowa linia entry level ff
no ale organoleptycznie to 6D ma sie do 5D mkII mniej wiecej tak, jak 20D mial sie do 10D - mniejsze i wiecej plastiku tam, gdzie wczesniej byla ceglowka. de facto dosc podobne odczucie jest przy zmianie 5D mkI na 5D mkII...
-
na canonrumors sugerują że 7 będzie miał nową matrycę, czyżby rewolucja po latach zastoju w cropie? może skończy się na zapowiedziach? i będzie jak zwykle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
na canonrumors sugerują że 7 będzie miał nową matrycę, czyżby rewolucja po latach zastoju w cropie? może skończy się na zapowiedziach? i będzie jak zwykle.
Na bank cos pokażą, ale czy bedzie to rewolucja. Raczej ewolucja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Na bank cos pokażą, ale czy bedzie to rewolucja. Raczej ewolucja.
ewolucja to była przez ostatnie kilka lat, z pięć lat albo więcej jeśli dobrze policzyć może czas już coś zrobić konkretnego, mnie osobiście to nie rusza kupiłem już nowy korpus w tym roku i zwykle przepuszczam dwie kolejne nic nie wnoszące ewolucje zanim zacznę myśleć o zakupach, tak z niezdrowej ciekawości się zastanawiam.
-
Mam nadzieje ze cos nowego zrobia, ale canon przezwyczail do czegos innego. Popatrz po 5d mk2 jest mark 3. Roznic duzo nie ma poza tym co powinno byc od zawsze w tej klasie sprzetu (sprawny af). Ludzie poszli i kupili to dzielo sztuki (bo teraz jest to sprzet prawie idealny). Nikon dzialajacy system rozpoznajacy i namierzajacy cel ma od daaawna i to w duzo tanszych puszkach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Mam nadzieje ze cos nowego zrobia, ale canon przezwyczail do czegos innego. Popatrz po 5d mk2 jest mark 3. Roznic duzo nie ma poza tym co powinno byc od zawsze w tej klasie sprzetu (sprawny af). Ludzie poszli i kupili to dzielo sztuki (bo teraz jest to sprzet prawie idealny). Nikon dzialajacy system rozpoznajacy i namierzajacy cel ma od daaawna i to w duzo tanszych puszkach.
to oczywista oczywistość, ale na rumors piszą o matrycy
"new sensor technology, multi layer"
cokolwiek to znaczy, może jakaś jakiś mały ewolucyjny kroczek w kierunku konkurencji, bo ta odjechała daaaaaleko jeśli chodzi o matrycę.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
ciekawe, ale to by była rewolucja, nie w stylu naszej ukochanej firmy, stawiam jednak na dual pixel i tak tip-topkami przez kolejne pięć lat.
-
Może nowa rewolucja pojawi się w flagówce a reszta dostanie jakieś ochłapy z góry.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Może nowa rewolucja pojawi się w flagówce a reszta dostanie jakieś ochłapy z góry.
jeśli przetestowane to pojawi się w 7D a potem w rebelu, jeśli trzeba testować to pojawi się w rebelu, a potem w mniej amatorskich konstrukcjach. ale przy takiej rewolucji to pewnie będą się starać napędzić sprzedaż 7D w końcu to crop i powinien mieć coś co sprawiłoby żeby był bardziej marketingowy - żeby ludzie znowu uwierzyli że to nie jest ślepa gałąź ewolucji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
jeśli przetestowane to pojawi się w 7D a potem w rebelu, jeśli trzeba testować to pojawi się w rebelu, a potem w mniej amatorskich konstrukcjach. ale przy takiej rewolucji to pewnie będą się starać napędzić sprzedaż 7D w końcu to crop i powinien mieć coś co sprawiłoby żeby był bardziej marketingowy - żeby ludzie znowu uwierzyli że to nie jest ślepa gałąź ewolucji.
No tak a w FF znowu nic bo przecież jest legendarna plastyka i to wystarczy. No może ciut Mpx.
-
Are These The EOS 7D Mark II Specifications?
Ciekawe czy wpakują tą matryce od 70D i będą liczyć na wysokie wyniki sprzedaży :lol:
-
A jeszcze pod koniec ubiegłego roku spekulowało się o puszcze z jakąś wielką matrycą typu 46MP.
Co do 7DII to może mieć tę poprawioną matrycę dual pixel.
Mulit-layer bym się na razie nie spodziewał. Zostawią sobie na jakąś spektakularną puszkę :-D
Na razie będą pewnie odcinać kupony od ostatnio opracowanej technologii.
-
chyba jednak rewolucji nie będzie, przynajmniej jeśli chodzi o matrycę w 7D 20mpix dual pixel, rewolucja może w innych aspektach np. af. kolejny aparat w którym af ma działać od f8 (w 5DIII zrobili upgrade firmware, a w 6d @#$%^ pożałowali bo przypadkiem mogłoby by być za dobrze).
-
Moze nowa matryca pokawi sie w 1dx2 a moze technologia jest przeznaczona pod sredni format nad ktorym ponoc canon pracuje
-
średni to raczej daleka i wysoce niepewna przyszłość, teraz pora na odcięcie kuponu od dual pixela, pewnie jakiś potencjał w tym może być ale czy zostanie uruchomiony? pożyjemy zobaczymy do września już niedaleko - ja tylko kibicuję bo kupić tego (7D) nie zmierzam :), ale oczywiście do sportu czy ptaszków może być dobre.
-
Mnie najbardziej ciekawi co w nowej piatce?? I dlaczego tak drogo...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Mnie najbardziej ciekawi co w nowej piatce?? I dlaczego tak drogo...
nowa piątka powinna wyznaczyć jakiś kierunek na najblizszy czas, a tanio już było
-
Oby nie skonczylo sie wpakowaniem 4k do 5dmk3
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
nowa piątka powinna wyznaczyć jakiś kierunek na najblizszy czas, a tanio już było
Kierunek jest oczywisty i nie Canon go wyznacza. Na razie pozostaje mu gonić z wywieszonym językiem matryce Sony. 7d II da częściową odpowiedź czy ta pogoń w ogóle się zacznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Kierunek jest oczywisty i nie Canon go wyznacza. Na razie pozostaje mu gonić z wywieszonym językiem matryce Sony. 7d II da częściową odpowiedź czy ta pogoń w ogóle się zacznie.
moim zdaniem nie zacznie się, canon uważa że jest dobrze i nie musi niczego gonić, a DR jest parametrem którego nie rozumieją konsumenci, matrycę dual pixel znamy i ta będzie podobna, :) ale chciałbym się się mylić w tych przewidywaniach
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
moim zdaniem nie zacznie się, canon uważa że jest dobrze i nie musi niczego gonić, a DR jest parametrem którego nie rozumieją konsumenci, matrycę dual pixel znamy i ta będzie podobna
ja rozumiem DR. i osobiscie uwazam, ze bardziej mi odpowiada matryca, ktora da mi mniej DR i mniej megapikseli (1), skoro w zamian za to dostaje dokladniejsze przejscia tonalne (2). a przy zalozeniu takiego samego 14-bitowego probkowania roznych matryc, to z zalozen (1) w prostej linii wynika (2).
przykladem matrycy o kompromisie dla mnie jest 6D. niech ona sobie ma mniej megapikseli niz Sony i mniejszy DR, ale kolory z niej wychodza cudne i w Lightroomie mozna kontrasty wrecz nieludzko katowac, a kolory i przejscia tonalne pozostaja miodzio.
przykladem matrycy o innym kompromisie technologicznym sa te 18Mpix, co Canon ladowal do 60D, 600D, 7D itd. itp. ta matryca daje fantastyczny poziom detalu na niskich ISO i niezly na wyzszych. do tego przyzwoity DR i gorsze kolory. przy landszaftach jest zgrzyt, ale do amatorskiego sportu czy eventow to jest idealny kompromis.
z matrycami Sony nie mam zbyt wielkiego doswiadczenia, ale z tego co widze, maja duzo megapikseli i duzy DR. ale z tego wcale nie wynika szczegolowosc obrazu z jednej strony. a tonale z tych matryc mi sie kompletnie nie widza. mocno i zdecydowanie nie zamienilbym 6D na aparat z taka matryca...
-
"każda pliszka swój ogonek chwali" jak to mawiają u mnie na wsi, też mam 6D - jest fajne, na DR nie narzekam (albo narzekam znacznie mniej niż przy cropie) ale moim zdaniem może być lepiej co pokazuje konkurencja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ja rozumiem DR. i osobiscie uwazam, ze bardziej mi odpowiada matryca, ktora da mi mniej DR i mniej megapikseli (1), skoro w zamian za to dostaje dokladniejsze przejscia tonalne (2). a przy zalozeniu takiego samego 14-bitowego probkowania roznych matryc, to z zalozen (1) w prostej linii wynika (2).
przykladem matrycy o kompromisie dla mnie jest 6D. niech ona sobie ma mniej megapikseli niz Sony i mniejszy DR, ale kolory z niej wychodza cudne i w Lightroomie mozna kontrasty wrecz nieludzko katowac, a kolory i przejscia tonalne pozostaja miodzio.
(...)
z matrycami Sony nie mam zbyt wielkiego doswiadczenia, ale z tego co widze, maja duzo megapikseli i duzy DR. ale z tego wcale nie wynika szczegolowosc obrazu z jednej strony. a tonale z tych matryc mi sie kompletnie nie widza. mocno i zdecydowanie nie zamienilbym 6D na aparat z taka matryca...
Skok o 3EV (z obecnych ~12EV do 15EV) spowodowałby spadek dokładności przetworników A/D o ok 25%. Nie wiem czy ktoś jest w stanie zauważyć taki spadek w tonalności matrycy. W DR na pewno. Dodatkowo DR jest ficzerem mocno eksponowanym w reklamowych folderach video, który ładnie by wyglądał np przy okazji promocji systemu EOS Cinema. Tak czy tak, obawiam się że Canon na to nie pójdzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Skok o 3EV (z obecnych ~12EV do 15EV) spowodowałby spadek dokładności przetworników A/D o ok 25%. Nie wiem czy ktoś jest w stanie zauważyć taki spadek w tonalności matrycy.
nie wiem jak liczysz 25%. mnie wychodzi ze przy DR wyskalowanym do 12EV na interesujace mnie okolo 8 EV rozpietosci mam prawie 10-bitow precyzyjnej informacji. przy 15 EV tych bitow robi sie nieco ponad 7. kazde zwiekszenie kontrastu (globalnego, lokalnego), nasycenia czy balansu bieli jeszcze bardziej uwypukla ta roznice.
czy to mozna zauwazyc? IMHO jak najbardziej. nawet fotograf rozumiejacy pomiar swiatla (za takiego sie uwazam) i starannie sie nim poslugujacy (rowniez) to zauwazy. no a przecietny Kowalski zwlaszcza.
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Dodatkowo DR jest ficzerem mocno eksponowanym w reklamowych folderach video, który ładnie by wyglądał np przy okazji promocji systemu EOS Cinema.
osobiscie mam w czterech literach foldery reklamowe ;) jako zaawansowany pasjonat (tzw. polka prosumer) kieruje sie przy zakupach testami uzytkowymi i realnymi zdjeciami. jak zapewne wiekszosc nabywcow z tej polki, do ktorej adresowane sa takie korpusy jak chocby 6D czy 7D, ale rowniez 5D mkIII... na pewno dla wielu z nich bicie piany pod katem DR ma znaczenie, ale nie przecenialbym az tak roli marketingowego bicia piany w podejmowaniu decyzji. zwlaszcza teraz, kiedy DSLR w ogole przestaly byc "hot" i produktem dla klienta masowego...
natomiast w przypadku filmowania potrafie uwierzyc w znaczenie DR. bo tez biorac pod uwage standardy jakosci obrazu do video, to VDSLR Canona juz dawno sa wystarczajace (z punktu widzenia fotografa to g* nie standardy) :) i DR jest chyba jedynym co tu mozna poprawic. a ze video jest chwilowo jedynym co Canon jakos goni marketingowo i co mu robi sprzedaz - no to jest jakas poszlaka, ze beda w ten desen walczyc - przynajmniej w przypadku tych body, ktore sa adresowane do filmujacych...
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Tak czy tak, obawiam się mam nadzieje, że Canon na to nie pójdzie.
poprawilem ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nie wiem jak liczysz 25%. mnie wychodzi ze przy DR wyskalowanym do 12EV na interesujace mnie okolo 8 EV rozpietosci mam prawie 10-bitow precyzyjnej informacji. przy 15 EV tych bitow robi sie nieco ponad 7.
Na ile zrozumiałem(Canon DLC: Article: 14-bit A/D Conversion in DIGIC 4 Cameras.) to A/D konwertuje możliwy zakres ze stałą rozdzielczością czyli 12 EV/14bit(2^14). Rozciągając to do 15EV/14bit(2^14) wyszlo mi 25% straty rozdzielczości.
Edit:
Oczywiście per kanał.