Kolego, to nie jest głośno. Chcesz ciszej to sobie kup obiektyw z USM. 18-135 może działa ciszej ale nie róbmy afery z głośności 50/1.8STM. Podepnij sobie wersję MKII i porównaj.
Wersja do druku
Dobrze, no to mnie uspokoiłeś, po prostu martwiłem się różnicą miedzy 18-135 STM a tą 50mm STM, w końcu niby to ten sam silniczek, a działa zgoła odmiennie. Anyway.. Dziękuję wam koledzy! ;)
Aby jeszcze bardzie ciebie uspokoić wklejam link:
https://www.youtube.com/watch?v=IHf6Whei2fM
Nabyłem dzisiaj i zamieszczam kilka odczuć:
Jako że miałem wcześniej 50 1,4 i stosuję 50 jako uniwersalny obiektyw spacerowy to mogę się odnieść do poprzedniego:
50 STM ostrzy bliżej co jest bardzo często dla mnie przydatne,
50 STM ustawia ostrość może trochę wolniej ale w moim odczuciu bardziej precyzyjniej niż 50 1,4,
Przejście całej skali 50 STM zajmuje dłużej niż 50 USM, ale myślę że to wynika z minimalnej odległości ostrzenia.
50 1,4 USM jest jaśniejszy bo 1,4 a nie 1,8 STM - ale 1,4 i 1,6 prawie wcale nie używałem bo w ciemnych pomieszczeniach przy dużym ISO np.: 1250 i odszumieniu w lightroomie nie można było uzyskać satysfakcjonującej ostrości a przy zdjęciach pod światło lub w ostrym świetle przeszkadzała mi aberracja...
Rozstanie pół roku temu z 50 mm 1,4 USM przeżyłem bardzo, ale dzisiaj po zakupie 50 1,8 STM w moim odczuciu zyskałem więcej bo: oszczędność ok 1000zł w kieszeni i minimalna odległość ostrzenia. Niby straciłem dwie działki jasności ale jak pisałem wcześniej nie używałem.
Ogólnie obydwa szkła bardzo dobrze współpracują z 6D a STM przy filmowaniu ciszej ustawia ostrość niż w trybie fotograficznym, ale w moim odczuciu wolniej.
Mam nadzieje że te uwagi pomogą kolegom i koleżankom przy zakupie standardu Canona.
Witam.
Też potwierdzam wysoką użyteczność tej stałki. Używam ze staruszkiem 5D i jest naprawdę super. Trafia w punkt za każdym razem.
dodam od siebie trzy fotki...
szklo przyleglo do mnie. kupilem troche jako tania zatyczke do 100D, taka ze raz na jakis czas da mi jasne krotkie telefoto... ale uzywam coraz czesciej w plenerze i podoba mi sie to co robi...
fufrejm...
i crop...
piękne zdjęcia :) zdradzisz jak obrabiałeś?
zwyczajowo. import LR, korekta WB, wybor profilu kolorow i kontrast/nasycenie.