Odp: Komputer dla fotografa 2014
Witam.
Podłączę się pod temat. Na początku, dla wyjaśnienia - monitor w miarę mam, backup też. Szukam komputera do domu, głównie obróbka zdjęć, czasami jakiś filmik sklecę (ale to już tylko do zastosowań domowych), żadnych gier. Z tego co tu wyczytałem to głównie procesor, ram, ssd. I tak planuję dysk 2TB, SSD 256GB, Ram 16, grafika Quadro K420. Procek koniecznie Intel (złe doświadczenia z AMD). Cena tak najlepiej do 3400zł. Może coś doradzicie, co brać, na co zwrócić uwagę? Programy to 90% LR, 5% Photoschop. Głównie to waham się czy procek i7 6700 czy i5 6600K i go lekko podkręcić? Jaki procek polecacie?
Ja juz się nie wypowiadam, bo każdy będzie pisał co innego. Mam I7
A, możesz coś więcej napisać dlaczego i5, czy i7?
P.S. Próbowałem wysłać wiadomość na priv ale skrzynka zapchana.
Ja kupiłem I7 na zapas, to zdjęć w zupełności starczy i5.
Ta i5 ma mniej cache oraz nie ma HT - podkrecanie tego juz nie zmieni. Z drugiej strony LR nie jest jakoś wybitnie optymalizowany i wielowątkowy. Nie za bardzo rozumiem do czego ta karta quadro - owszem to linia profesjonalna ale do czego innego - na obecnym etapie to LR i jego wsparcie do OpenCL to śmiech - wg mnie ta linia nie ma sensu do LR/PS.
To jaką kartę byś polecił? Troszkę mam zamiar bawić się ze składem filmu, ale to bardziej amatorsko.
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Serio to uzylbym karty wbudowanej w procesor. Jak nie grasz i nie uzywasz oprogramowania mocno używającego karty, to trzymaj się wbudowanej.
Dzięki za info. Chyba tak zrobię. A, grafikę najwyżej dokupię później.
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
Dzięki za info. Chyba tak zrobię. A, grafikę najwyżej dokupię później.
Ja bym tak zrobił. Intel (HD 530) wbudowany w te konkretne modele i7/i5 ma wsparcie dla OpenCL więc LR powinno go używać ale zysk z tego jak dla mnie jest prawie zerowy. Grafikę zawsze można dokupić jeśli się okaże, że jest potrzebna.
A, nie będę miał problemu z wyświetlaniem barw na monitorze?