Odp: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem
Czy ostrość na moich zdjęciaciach byłaby dla Was akceptowalna?
Wykonane na 40D, kilka z nich wywołanych z RAW-a, reszta prosto z karty CF
Parametry różne.
Proszę ocenić zdjęcia tylko pod względem ostrości:)
https://drive.google.com/folderview?...DA&usp=sharing
Moim skromnym zdaniem nie wygląda to dobrze,... szczególnie #8075, jest f2.8 a należytej ostrości nie ma nigdzie w kadrze, podobnie #8143, jeszcze gorzej sprawa wygląda z #8164, #8167 przy 5.6 powinna być żyleta, a jest miękko...
Ale jak pisze mogę się mylić, każdy ma inny "próg" ostrości ;) bezpośrednim odnośnikiem do porównania dla mnie tutaj jest S 35/1.4
A jednak. Celowo zapytałem na forum, ponieważ mi też nie pasuje coś w tych zdjęciach. Hmm...okazuje się, że z wyjazdu nad morze przywiozłem masę nie ostrych zdjęć. Co się dzieje?
Pogoda była piękna, ale Słońce niemiłosiernie świeciło, może to miało wpływ na jakość? dlaczego po znacznym przymknięciu dalej było źle?
Nie daję rady wykorzystać takiego pięknego szkiełka, chce mi się wyć z nerwów:cry:
ciekawe co piszecie o AF w sigmie 18-35, we wszystkich testach nie było złego słowa o AF, a jak krytykowali, to po kalibracji wszystko było dobrze
Czy w sigmie 35mm występuje ten sam problem z AF?
Nie rozumiem narzekania na AF, u mnie na 100 fotek nie trafi może na 5-6 zdjęciach, chociaż też dosyć często z mojej winy, bo czasami ręce mi się trzęsą a zwłaszcza jak przyjmę złą pozycję przy robieniu zdjęcia (zwłaszcza przy robieniu zdjęć ruchliwego dziecka). Albo mi się udało trafić dobry egzemplarz albo ślepy jestem.
No powyższe zdjęcia trochę narzekania moim zdaniem uzasadniają mają,... jeśli chodzi o S 35/1.4 to w moim przypadku po korekcie +3 na każdej z odległości trafia bezbłędnie.
Jedyne co to powiem że zdarza się AF zgubić gdy celuje się w obiekt z większej odległości na jakimś bardzo jasnym tle np niebo, ale to mnie nie dziwi bo prawie wszystkie moje szkła tak mają w tym i eLki ;)
Robsonie - pobierz;
https://www.google.pl/search?q=autof...%3B2181%3B2936
wydrukuj i postępuj jak piszą, sprawdź jak to wygląda w ogóle...
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Nie rozumiem narzekania na AF, u mnie na 100 fotek nie trafi może na 5-6 zdjęciach, chociaż też dosyć często z mojej winy, bo czasami ręce mi się trzęsą a zwłaszcza jak przyjmę złą pozycję przy robieniu zdjęcia (zwłaszcza przy robieniu zdjęć ruchliwego dziecka). Albo mi się udało trafić dobry egzemplarz albo ślepy jestem.
mam tak samo :O jak cos jest nie tak to najczesciej wiem co skopalem ;]
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
No powyższe zdjęcia trochę narzekania moim zdaniem uzasadniają mają,... jeśli chodzi o S 35/1.4 to w moim przypadku po korekcie +3 na każdej z odległości trafia bezbłędnie.
Jedyne co to powiem że zdarza się AF zgubić gdy celuje się w obiekt z większej odległości na jakimś bardzo jasnym tle np niebo, ale to mnie nie dziwi bo prawie wszystkie moje szkła tak mają w tym i eLki ;)
Robsonie - pobierz;
https://www.google.pl/search?q=autof...%3B2181%3B2936
wydrukuj i postępuj jak piszą, sprawdź jak to wygląda w ogóle...
Dziękuję, ale czy jest sens, tym bardziej, że wykonałem test na bateryjkach i wyszedł bezbłędnie??
Z resztą ja nie zauważyłem w tym obiektywie FF oraz BF. On ostrzy idealnie, ale pod warunkiem, że trafi z tą ostrością. To jest totalnie dziwne szkło, nie potrafię go ujarzmić ani zrozumieć:)
Taka ciekawostka...z 6D dużo częściej trafia. Nie wiem, może ta Sigma wykonana została pod nowe korpusy. No normalnie szlag mnie tafia:0
Z 450D, 550D oraz 40D, klęska na całej linii.
A tak bardzo chciałem mieć drugi korpus z janym konkretnym zoomem do ślubów.
Pójdź do sklepu, poproś o 700D i stestuj ze swoją Sigmą. Jak okaże się, że grają to sprzedaj 40D i dołóż do 700tki.
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
nie zauważyłem w tym obiektywie FF oraz BF. On ostrzy idealnie, ale pod warunkiem, że trafi z tą ostrością.
Wybacz, ale z powyższego nic nie rozumiem ;) jedno zdanie przeczy drugiemu ;)
Większość zamieszczonych przez Ciebie zdjęć jest dość miękkich... szkopuł w tym że nieraz trafi się sztuka o słabej jakości w ogóle, niezależnie od działania AFu, choć tu też nie do końca, bo zdjęcie z "kamiennym pucharem" wydaje się najostrzejsze...
Najlepiej zrobić próbę na LV z powiększeniem i ręcznym ostrzeniem i sprawdzić jak ogólnie wygląda sprawa optyki... wiesz o czym mówię...