Nie wiem. Jesli nie to bym na miejscu kolegi sprowadzil to przez jakis sklep predzej albo kogos znajomego kto ma firme i wystawilby fakture PL.
Wersja do druku
Nie wiem. Jesli nie to bym na miejscu kolegi sprowadzil to przez jakis sklep predzej albo kogos znajomego kto ma firme i wystawilby fakture PL.
w normalnej działalności tak, ale dotacja rządzi się swoimi prawami. Nam np. nie pozwolono kupować na firmę - jedynie na os. prywatną.
@hellopaul najlepiej dowiedz się w swoim UP - bo jak już widać w tym wątku to co UP to inne zasady. Tam CI na pewno powiedzą czy możesz sprowadzić i na jakich zasadach.
A w sumie to jest 60dni na zakup - 30 na założenie działalności i 30 od założenia na ostateczne zakupy ;)
Czy zakup można udokumentować na podstawie umowy kupna/sprzedaży? Chodzi mi głównie o sprzęt używany (z ogłoszenia, aukcji). Jak to wygląda?
Poczytaj pierwsze 10 stron
A jak wyglada dotacja od UE? Jesli dostane 40 tys, to moge np. 90% wydac na sprzet, jesli tez nie chce otwierac studia?
Aż chciało by się zacytować klasyka Adama Miałczyńskiego - "Dzizys ..."
Napalacie się na łatwą kase a nawet nie chce się wam kilku regulaminów przeczytać gdzie wszystko jest jasno opisane, ręce opadają.
Zgodzę się z przedmówcą takie rzeczy są w regulaminie otrzymywania dotacji.
Z dotacji z UE (wg wytycznych Unijnych), możesz kupić wszystko co jest potrzebne do rozpoczęcia i prowadzenia działalności.
Taka jest teoria.
W praktyce możesz kupić praktycznie tylko i wyłącznie środki trwałe (body, obiektywy, lampy, modyfikatory światła).
Poza tym są dwie rzeczy, na które rekruterzy i oceniający Biznes Plany są uczuleni, a mianowicie samochód oraz komputer (laptop), gdyż to są dwie pierwsze rzeczy, które skreślają z harmonogramu rzeczowo - finansowego. Bardzo często przy pisaniu Biznes Planu doradcy wspominają o tym, żeby we wniosku nie wpisywać auta i kompa, ze względu na kwestionowanie tych wydatków.
kondeusz - zakupy nie muszą być na "srodki trwałe" jako pojęcie czysto księgowe.
Gdyż za taki środek uważa się produkt który kosztuje ponad 3 tyś i będzie służyć ponad 2 lata. czyli kupując np 50/1,4 to nie jest środek trwaly jak i kilka innych obiektywów.
No tu bym się kłócił, bo sprowadzając ze stanów:
(Alienbee)
B1600: 360$ x2 = 720$
B800: 280$
Beauty Dish: 130$
Boom Arm: 90$
Grids: 100$
Westcott Apollo Softbox 50" - 260$
+vat +cło +przesyłka:
wychodzi mi w przeliczeniu na polskie ok 7tys. Sprawdzałem i na terenie Europy za 7tys to ja kupie co najwyżej dwie lampy ProFoto AcuteB albo jakieś dwa Elinchromy. Nie mówiac juz o tym że ceny dodatków do ProFoto kosztują majątek, nawet jeżeli mówimy o zastępnikach
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
(przepraszam, ale jak tu sie edytuje posty? bo to chyba pierwsze forum na którym nie znalazłem po prostu przycisku "edytuj)
to samo jest z walizką Pelican 1650. W polsce kosztuje ona ok 2500zł (zależnie od wypełnienia), ściągając ze stanów, z cłem, przesyłką i vatem kosztuje niecały 1000 z najlepszym wypełnieniem...