FF przekadrowane i crop - ten sam obiektyw
Już fotobronx wspomniał o takim teście, ale jeszcze o to poproszę.
Poproszę zrobić taką samą fotkę tego samego obiektu na ogniskowej 200mm przy tych samych parametrach, tej samej odległości.
Fotkę z 30D uzykamy jaką uzyskamy, a z 5D poproszę o wycięcie z niej dokładnie taki sam kadr jak z 30D. I porównać.
5D posiada 12Mpix, 30D posiada 8Mpix. W 5D lepsza matryca i przede wszystkim podoba mi się szeroki kąt, gdzie wydaje mi się, że nie uzyskam takiej samej jakości z 30D 10-20, a tej z 5D 17-50. Trudniej wykonać szkło o szerokim kącie, aby nie było zniekształceń (niby w 30D mniejszy wycinek, ale szkło to szkło i pewnie zniekształcenia i aberacje będą większe). Ale wracając do głownego pytania, to poproszę o takie właśnie 2 fotki (nie podchodzić nie kombinować, nie zmieniać ogniskowych) - wszystko tak samo, te same parametry wyostrzania.
O najlepiej jakby ktoś też dorzucił fotki w RAWach, a najwyżej sam sobie przytnę. Zastanawia mnie fakt czy mając 5D będę mógł przy kadrowaniu w PSie uzyskać fotkę taką jak w 30D. W 30D muszę mieć 3 obiektywy, aby uzyskać to co w 5D i z kadrowaniem (w zasadzie 4). Jakość 30D w zupełności mi wystarcza, a że 5D ma większą matrycę i po przycięciu do rozdzielczości 30D powinno w sumie być to samo.
Dlatego poproszę o fotki i po nich komentarz - nie na odwrót. Wiem, że za chwilę będą komentarze, a po co kadrować jak ma się FF. Ale dla mnie było by to idealne rozwiązanie i tylko oczekuję takiego testu bo bardzo interesuje mnie wynik.
Z góry dziękuję, pozdrawiam.