Odp: GRIP - czy warto przepłacać??
Hi...
Już to kiedyś pisałem - miałem i mam oryginalny grip do 350D. Cechy:
Znaczek Canon, odklejająca się i niespasowana (za duża !!!) guma, zacinające się kółko, wariująca puszka przy zasilaniu z gripa. Trzeszczenie plastiku pod naciskiem. Czy kupię następny oryginał ? Nie wiem.
Obecnie puszka chodzi bez gripa i bez problemów. Co ciekawe - zacinanie się kółka w gripie - powodowało też "zacięcie" kółka w puszce (przysłona zmieniała się tylko w jedną stronę bez względu na kierunek kręcenia). Po odjęciu gripa - dolegliwość znikła (usuwała ją też co ciekawe - zmiana szkła - ale to odkryłem później).
Kupiony w sklepie jednej z galerii handlowych w W-wie - bodaj w Arkadii - żeby nie było że "lewizna z All*".
Oczywiście zebrałem w poście doświadczenia z kilku lat - ale kilka razy kosztowało mnie to trochę nerwów.
Pozdrawiam...
Cytat:
Zamieszczone przez
don
grip BG-E2N mozna miec spokojnie za 557 zl w Krakowie, cena 650 jest dla mnie przesadzona.
Oryginalny BG-E2N lekko używany na aukcjach 200-300zł czyli m/w tyle co zamiennik :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Heilsberg
Oryginalny grip do 7D nie ma nawet znaczka Canona.
No i co z tego wynika ??? Bez napisu gorzej się zdjęcia robi ???
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Heilsberg
Pozwalam sobie tylko stwierdzić, że zamiennik zamiennikowi nierówny. Są już zamienniki ze stopu magnezowego, które wielu użytkowników bardzo sobie chwali i wręcz nie widzi różnicy z oryginałem (prócz ceny oczywiście).
Oświeć nas Kolego, jaki to producent robi magnezowe zamienniki ???
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
...
A który producent robi magnezowe oryginały?
np. BG-E7 ori ma magnezowy szkielet, tak jak puszki canona
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
No i co z tego wynika ??? Bez napisu gorzej się zdjęcia robi ???
Mi nie przeszkadza brak napisu i da się zdjęcia robić ale niektórzy potrzebują napisu Canon, białego koloru i czerwonego paska. A tutaj Canon ich oszukał i na oryginalnym gripie nie dał napisu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
A czytałeś w ogóle ten wątek? Oświecam Cię Kolego - cofnij się parę wpisów wstecz to znajdziesz odpowiedź.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
A który producent robi magnezowe oryginały?
Canon do modeli 5D, 5dII i 7D :) Nie wiedziłleś :) Ja osobiście używam, to wiem :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Heilsberg
Mi nie przeszkadza brak napisu i da się zdjęcia robić ale niektórzy potrzebują napisu Canon, białego koloru i czerwonego paska. A tutaj Canon ich oszukał i na oryginalnym gripie nie dał napisu.
A czytałeś w ogóle ten wątek? Oświecam Cię Kolego - cofnij się parę wpisów wstecz to znajdziesz odpowiedź.
Nie oszukał, bo dał produkt jakościowo nienaganny. Napis, to dodatek dla lanserów, a nie ludzi ceniących wygodę użytkowania.
Czytałem wątek, ale to nieprawda, że są zamienniki magnezowe i wygladają jak body - NIE MA NIC TAKIEGO :)
Jeśli miałeś w ręku te Vertaxy i prawdą jest co piszesz, że są plastikowe to nie mam powodu by nie wierzyć. Ja ich w ręku nie miałem. Ale w paru recenzjach piszą ludzie, że to stop magnezu a producent podobno daje nawet zapewnienie na piśmie, że materiał identyczny z materiałem body. Przynajmniej tak jest przy gripie do Nikona D800. Więc producent kłamie w żywe oczy a ludzie piszący recenzję nie odróżniają plastiku od stopu magnezu? Trudno mi w to uwierzyć.
Wg. tego co piszą na zagranicznych forach to Pixel Vertax ma metalowy szkielet, ale jaki to metal to nikt nie potwierdził :)
Tak się sklada, że miałem toto w ręce i istotnie jest sporo cięższe od innych wcześniej oglądanych zamienników. Jednak nie przypomina w niczym tych magnezowych od Canon-a. Na pewno nie wygląda tak jak body. Nie wiem jak to jest w nikonie, bo nie widziałem.Ja wiele różnych gripów testowałem i zawsze było coś nie tak. Dlatego szukałem cierpliwie okazji na zakup oryginalnych gripów w rozsądnej cenie. Obydwa aktualnie używane zakupilem z drugiej ręki jak nowe za 500 - 600zl. obydwa są jeszcze na gwarancji sklepowej :) Każdy robi jak uważa i nie bierz tego do siebie, bo zupełnie nie o to chodzi.
Ależ ja osobiście miałem zamiennik w 400D i nie narzekałem. Teraz mam oryginał w 7D i też nie narzekam. Ale chciałem tylko zwrócić uwagę, że nie powinno się zamienników wrzucać do jednego wora. Są gorsze, są lepsze, są plastikowe, są metalowe, są tańsze i droższe. Oryginały też nie zawsze są super bo niektórzy problemy z nimi mają. Mi się dwa razy zdarzyło, że zablokował się aparat i odpięcie i przypięcie gripa dopiero go odblokowało. I akurat to był oryginał.
A to, że każdy sam decyduje i wybiera jest oczywiste i jasne jak słońce.
Nie biorę nic do siebie, tylko mnie tekst " Oświeć nas Kolego" rozluźnił bo nie zwykłem by się do mnie tak zwracano.:)