-
Hej Koledzy Poratujcie :/
Przeróbkę zrobiłem wg tego poradnika: http://www.hackphoto.com/2005/12/20/...board-cable/5/
Przy podłączeniu bez przedłużki wszystko gra cacy - jednak jak podłaczam przedłużke 10m - działa assist beam itp - tylko na TTLu wartość błysku nie mozna ustawić (błyska najciemniejszym swiatłem - nie można ustawić z zakresu -2 do 2) - czy wiecie moze gdzie jest usterka? Jakimi kolorami podłączaliscie swoje kable?
OC-E3 mam od Phottixa i jak pisałem przy standartowym podłączeniu bez przedłużki wszystko działa
-
"Przedzwoń" przedłużacz, może jest wadliwy.
Sprawdź czy jest przejście między tymi samymi pinami we wtyczce i gnieździe przedłużacza.
-
Przedzwoniłem i piny pokrywają się z otworami - dalej nic - wszystko działa oprocz kompensacji błysku, która po podpięciu 10m przedłużacza daje błysk na -2 :/ - wspomaganie AF działa, ustawianie ZOOM też.
Czy ktoś mógł napisać jakimi kolorami łączył kable? - może coś nie tak połączyłem - z drugiej strony przy małym dystansie wszystko działa ok
-
Podłącz wszystko przez przedłużacz i też sprawdź, nie zaszkodzi, a...
-
Tylko przedłużacz jest podłączany do skreconej zenskiej i skreconej meskiej - wiec nie mam jak przedzwonic -jedyne wyjscie to odslonic izolacje jak jest wszysko podlaczone i sprawdzic ktory kolor nie bangla. Gdybym tylko wiedzial ktory kolor odpowiada za TTL :/
Ja strzelam ze ktorys pin nie łączy
-
Podłącz wszystko naraz i zbadaj opór na końcówkach ettlowych. Dobrze kombinuję? (:D:D)
-
dobrze kombinujesz - byl roznica byla prawie dwa razy wieksza
Urąbałem troche ponad 2 m z tego 10m kabla i wszystko smiga :]
-
No właśnie tak myślałem, że 10m przedłużacza może być za dużo. Tak samo jak mamy ograniczenia dotyczące np. długości kabli usb, a w kablach sieciowych musi być co jakąś odległość montowany wzmacniacz.
Czyli wychodzi z tego, że długością graniczną dla kabla off-shoe jest koło 10m całości (razem z oryginalnym kablem i przejściówkami).
-
moze byc tez wina kiepskiego kabla - moze warto dac takie gdzie opor bedzie mniejszy
-
Mi działało 5+5+3+3, a także 10+10, także i wariant "dużo wtyczek" i "dużo kabla" działa. Może macie złe kable ;P