Aleś zaszalał. Twój upór i konsekwencja przynoszą efekty:)
Świetna seria.
Wersja do druku
Aleś zaszalał. Twój upór i konsekwencja przynoszą efekty:)
Świetna seria.
Piękne zdjęcia, właśnie rozwiały mi się wątplwości jakie tele kupić, by fotografować przyrodę (szczególnie ptaki), czy Sigmę 50-500 , czy Canona 70-200 L4+TC 1,4, czy stałkę 400/5,6L. Teraz już wiem. Tylko stałka. Już nawet znalazłem na ceneo.pl za 4680.:-D
Taa jasne, bo to przeciez kazdy wie ze wystarczy kupic stalke zeby takie zdjecia same z siebie sie robily :roll:
Nie twierdzę, że zakup obiektywu powoduje iż zdjęcia robią się same. Chciałem tylko stwierdzić, że chcąc być w pełni zadowolonym z tego co się robi trzeba mieć też dobry sprzęt (bo czasem nawet najlepsze chęci i umiejętności mogą niewiele dać).8)
Albo wrecz przeciwnie, dobry sprzet moze doprowadzic do frustracji, na zasadzie "co jest do cholery, mam taki sam obiektyw a jemu te zdjecia wychodza jakies lepsze". ;)
Ciekaw jestem czy w ogole bysmy zauwazyli roznice, gdyby powyzsze zdjecia byly wlasnie robione roznymi obiektywami.
pazurek ; zdjecie 1 i 2 robione bylo 200mn :) tak ze nie tylko dluga lufa wystarczy , nawet jakbys mial i 600mn to nie zrobisz dobrego zdjecia ptakom
:)
pitek , stanowczo polecam ta stalke 400mn , bo warta jest tych pieniedzy :)
no mnie akurat nie o dlugosc ale o jakosc chodzilo i obiegowe przekonanie ze jak sie ma biale szklo to wychodza z niego wylacznie wybitne zdjecia. ;)
dobrze wiem ze nawet majac 400+crop trzeba byc naprawde blisko zeby miec takie kadry.
nie chce sie chwalic , ale wiekszosc zdjec ostatnio prezentowanych przezemnie , to sa pelne klatki , te z 200mn sa ciete , a to tylko temu ze nijak mi to wyszlo , nie zmiescila mi sie cala w kadrze , a szkoda bylo taka akcje do kosza wywalic :), dochodze czasami do wniosku , ze 200mn jest zupelnie dobrym obiektywem do ptakow :)
poprzednie moje zdjecia byly robione 300mn f/4 L + TC 1.4 i nie sa tak ostre jak te , tak ze nie biore teraz nawet tego obiektywu w reke a robilem tak samo na statywie a tez nie mozna powiedziec ze ta 300mn jest slabym obiektywem :), widzialem gdzies tu fotki , ktore byly robione takim samym zestawem jakim ja mam , i jest niebianska roznica :)
W zwiazku z tym , ze jutro jest ten dzien , dla wszystkich zycze slodkiego i milrgo dnia Walentynkowego :) nawet i te kaczuszki z tego dnia musza skorzystac :)
Kaczor trzymal kaczuszke za grzywe . po to zeby mu nie uciekla , widocznie taki u nich zwyczaj jest :)
wszystkich jeszcze raz pozdrawiam :)
Już raz to widziałam w parku na żywo, faktycznie trzyma, a kaczka po tym była taka otumaniona, leżała na płasko na trawie, biedna....