Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Mój wyświetlacz 6D nie ociepla, jeśli już to ochładza nieznacznie, co nie ma kompletnie żadnego znaczenia jeśli balans ustawię na szarą kartę (w zasadzie to generalnie nie ma znaczenia). To, co widzę na wyświetlaczu mało mnie wtedy obchodzi, bo wiem, że dane są zapisywane takie jak chcę. Zresztą, na podglądzie widzimy jotpega, więc to tylko jakaś tam uśredniona interpretacja RAWa, kształt zdjęcie nabiera na papierze przy pomocy kompa i kilku innych zabawek.
Zły balans na filmie też można skorygować w postprodukcji. Oczywiście lepiej mieć go ustawionego poprawnie od razu, ale nie sądzę, by niewielkie przekłamania wyświetlacza znacząco mogły wpływać na balans. Dla tych, co kręcą wesela aparatami to już w ogóle nie powinno mieć znaczenia, ich klienci mają różne monitory, różne telewizory i różne tablety i tych subtelnych różnic i tak nie wyłapią a jeśli są spostrzegawczy to zauważą, że film inaczej wygląda na jednym a inaczej na drugim. Ewentualne drobne ochłodzenie czy ocieplenie zniknie "pomiędzy". Jak ktoś chce mieć na pewno dobry balans bieli, to filmuje na odpowiedniej taśmie filmowej ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Nie tylko na monitorze. Ogólnie skóra z 6d wychodzi ocieplona, żółta .
to musi być jakiś przebieraniec nikona, o takich problemach słyszy się w konkurencyjnym systemie
ale z kronikarskiego obowiązku dopiszę to do wad tego korpusu - zaraz obok złego pomiaru światła z założonym dekielkiem na obiektyw i paroma innymi opisanymi w tym watku.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Warto wspomnieć, że LCD w 6D bardzo mocno przełamuje kolory - są mocno ocieplone.
Dla fotografów to nie problem, ale dla kogoś kto będzie filmował to taki przekłamany kolor z wyświetlacza jest istotnym problemem przy ustawieniu balansu bieli.
Jestem na 100% pewien, że nie przekłamuje "mocno" bo używam 6d i mam gały. Pokazuje jpega, który zależy od ustawienia stylu i kilku innych ustawień, które nie mają żadnego wpływu na rawy. Więc jeśli twierdzisz, że mocno Ci przekłamuje, a zapomniałeś napomknąć przy jakich ustawieniach, to nie widzę w tym wiele konkretnej treści. Zrób reset do fabrycznych ustawień.
A że trochę przekłamuje, ale "słabo", to też jest pewne. Żeby mieć naprawdę wierny kolor ludzie kupują monitory za duże pieniądze i je kalibrują urządzeniami za duże pieniądze, a ty się spodziewasz, że wyświetlacz w korpusie zapewni wierny kolor? :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
to musi być jakiś przebieraniec nikona, o takich problemach słyszy się w konkurencyjnym systemie
ale z kronikarskiego obowiązku dopiszę to do wad tego korpusu - zaraz obok złego pomiaru światła z założonym dekielkiem na obiektyw i paroma innymi opisanymi w tym watku.
Nie sprowadzaj mnie do poziomu imbecyla fotograficznego. Jeśli masz doświadczenie z innymi pełnoklatkowymi korpusami canona i tego nie widzisz to przy wspomnianym Nikonie też nie zobaczysz.
Mi akurat kolory a już szczegolnie kolory skóry najbardziej odpowiadają w 5D classicu niż 6D.
...poza tym ostrość zdjęć w 5D classicu jest świetna nawet na starej 50-tce 1.8 od pełnej dziury jest ostro,
na 5D Mark II czy 6D trzeba już przymykać a i tak obraz jest lekko zmiękczony (prawdopodobnie za sprawą filtra na matrycy).
6D nie ma filtra górnoprzepustowego. To sprawa wyższej rozdzielczości matrycy jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
6D nie ma filtra górnoprzepustowego. To sprawa wyższej rozdzielczości matrycy jest.
chyba jak sobie sam oderwiesz
Sorka, oczywiście myślałem o dolnoprzepustowym :oops:
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
Sorka, oczywiście myślałem o dolnoprzepustowym :oops:
sęk w tym, że według wszystkich testów nie ma to żadnego przełożenia na lepszą rozdzielczość , 5D3 ma ją lepszą bo ma trochę więcej Mpix,