No już, już, akysz do piaskownicy na swoim osiedlu. O zdjęciach panowie, o zdjęciach. 250 już obsmarowane wystarczająco.
Wersja do druku
No już, już, akysz do piaskownicy na swoim osiedlu. O zdjęciach panowie, o zdjęciach. 250 już obsmarowane wystarczająco.
Kółko wzajemnej adoracji :)
Chcesz wchodzić w taki temat? Oczywiście gusta są różne ale proszę bardzo:
-B&W
-Wasylewscy
-Jacek Taran
-Kalina
-Witek Spisz
-Kacper Olejnik
-Przemek Białek
-Adam Trzcionka
-Marta Potoczek
-Agnieszka Porada
-WhiteSmoke
-Cichy
Mam wymieniać dalej? Nie znajdziesz u nich takiej kaszany na balansie bieli i uważam że są to ludzie na których można się choć w jakimś ułamku wzorować.
Ktoś powie, nie podobają mi się... oczywiście mają prawo ale pod kątem technicznym i odwzorowania kolorów, stylu, trzymania formy itd. itp. niewiele można im zarzucić...
A to są jedynie nazwiska z kraju.
Oczywiście możesz głosić swoje teorie. Prawdopodobnie byś się sprawdził wśród tłumu pod krzyżem w Warszawie.Cytat:
Ja bym to nazwał raczej klub garkotłuków lub kółko geriatryczne...
Powodzenia i już się więcej nie odzywam
Sorki Micles za śmietnik
Jakoś bardziej mi się te zdjęcia podobają teraz niż w czasie bitwy. Zmieniłeś coś w nich ?
Dziewczyny się poopalały i dobrze, że nie zrobiłeś z nich bladych dziewic.
Tylko szkoda że zapominasz w tym dążeniu o co chodzi w robieniu reportażu. Sterylnie czysta i perfekcyjna technicznie klatka o niczym zawsze przegra z dobrze złapanym momentem nawet technicznie niedoskonałym.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Hehehe, niezłe zestawienie. Z całym szacunkiem dla Cichego.
Tamte były 980pix + ramka, te są 800pix. Z tego co pamiętam, to nic nie zmieniałem. Najwyżej zmieniła się kolejność zdjęć, i mogło kilka dojść i kilka odejść, bo wybierałem drugi raz z całego materiału.Tyle że z obiema wygra trzecia, sterylnie czysta i perfekcyjna technicznie, ze złapanym momentem. Porównaj sobie fotografię do czegokolwiek innego. Przykładów jest tyle, że aż ciężko mi wybrać najrozsądniejszy. Dzieci w przedszkolu najpierw uczą się precyzyjnie rysować szlaczki i literki, a dopiero później tworzą dzieła. Muzycy setki razy klepią gamę i popularne utwory, a dopiero po ukończeniu szkoły zaczynają próby tworzenia. Piłkarze masę czasu spędzają na szkoleniu techniki, strzelają miliardy razu w tą samą bramkę, latami trenują podania a tylko w czasie wolnym ćwiczą jakieś magiczne sztuczki, które ubarwiają ostateczne widowisko jakim jest mecz. Wszędzie najpierw zaczyna się od wyszkolenia umiejętności, a dopiero później kładzie się nacisk na twórczość.
No, piłkarzy można pominąć, bo tam liczy się przede wszystkim gol, a na drugim miejscu jest finezja, ale muzycy są mz bdb przykładem.
Owszem, istnieją talenty, które podjąwszy dany "zawód" już od drugiego dnia tworzą masterpiece'y, ale ta grupa jest tak na oko cholernie mała i chyba się do niej nie zaliczam :P
Odkąd fotografia stała się stosunkowo łatwym technicznie medium jest jeszcze inna grupa, ludzie którzy wzięli aparat do ręki i okazało się że mają interesujący sposób patrzenia, ci od razu robią zdjęcia, z czasem coraz lepsze technicznie. Ale ok, przyjąłem do wiadomości. Rozumiem że jako umysł ścisły plan masz dokładnie opracowany i jesteś w stanie w przybliżeniu oszacować kiedy zaczną się zdjęcia?
Dobre, Pank podsumował bardzo fajnie, ale i Micles pewnie się z tym częściowo zgodzi :)
Co do obsmarowanego buraczanego zdjęcia to racja, nie wyglądają kobietki zbyt dobrze. Rozumiem, że Cichy tylko dał wskazówkę, bo akurat z małego jpga to za dużo się nie da zrobić.
Po drugie: na tym zdjęciu (http://img340.imageshack.us/img340/2852/img7184i.jpg) udowodniłeś właśnie, że jednak można poprawić balans bieli bo kobietki prezentują się o niebo lepiej. Lepiej przyznałbyś się, że mogłeś to zrobić lepiej i wstawić faktycznie dobrze zrobioną fotkę wywołaną z RAWa. Tylko przypadkiem nie dawaj pliku źródłowego na forum bo się nie opędzisz ;)
Niiestety Micles muszę Cię tu ostrzec - takie myślenie doprowadziło tysiące początkujących (np. pianistów, o tym mogę się wypowiedzieć szerzej) do zaułka, z którego nie ma wyjścia, a jedynie ciągłe klepanie gamek. To, co bardzo ważne w muzyce to ciągłe łączenie techniki i kreowania prawdziwego, żywego dźwięku. Kiedy człowiek skupia się tylko na jednym - zabija w sobie ostatnie cząstki muzykalności. Ale może w innych przykładach to się nie sprawdza ;-)
Bo błysnąłem im softboxem en face. Niebłyśnięte = ciemniejsze i w kolorach oświetlenia zastanego (żółte żarówki i pełno pomarańczowych powierzchni).Ok, będę uważał, mam jeszcze czas. Fotografować można na luzie do 70tki, a ja nawet tyle żyć nie planuję :D
W sprawie krzyża się wypowiedziałem parę postów wcześniej w tym wątku http://canon-board.info/showpost.php...postcount=2140 Polecam uważniej przeglądać. Nie mniej trzymam za słowo. Zawsze jednego ignoranta mniej.
Micles- ostatnie zdjęcia są Boskie!
Dziadek z lewej strony na 225, świetna mina :D
Pierwszą połowę zdania potwierdzę. Drugą - nie wiem. Ale trochę dziwnym byłoby, że pomimo tego wygrałem battle'a? I że nikt nie zwrócił na to uwagi?
Bo nikogo poza Toba nie interesuje techniczna perfekcja? Jeszcze tego nie zauważyłeś?
Jak duża jest różnica?
(@Janusz Body (:D) : umiesz to wyemulować?)
to nie problem. podeslij mi fote bez i z ICC i ci pokaze
A wystarczyłoby żeby micles przyznał się do ewidentnego błędu...i nie byłoby zbędnego lania wody na temat opalonych panien.
Przyznałem się do błędu jeżeli chodzi o atrakcyjny wygląd tego zdjęcia. Mogłem obrobić je tak, by wyglądało lepiej. Nie przyznałem się natomiast do ewidentnego błędu, bo jakby panie nie były nadto opalone, to fota byłaby ok.
RAW
Miclesie wpisz sobie w umowe z klientem, że nie ręczysz za zdjęcia jeżeli ludzie będą nadto opaleni. Dobrze zrobiłeś, że nie zrobiłeś tak jak robi wielu - z każdej by robili KrzysięAlabasterKettling.
Nie wpiszę, bo nie stosuję umów na papierze.
Aha, chciałbym jeszcze tylko zaznaczyć, że jeżeli ktoś ma chęć pokazywać co mu wyszło z obróbki tego rawa, to pod moje rozpatrzenie idą prace robione tylko w ACR/LR/DPP. W PSie to ja to też umiem poprawić, tyle że nie tym nakładem czasowym, który jest stosowny do obrabiania zdjęć gości z wesela.
jak dla mnie to o jakies 1.5EV nie doświetliłeś
Histogram pokazuje coś innego. Przepalił trochę w światłach.
micles ---> Daj RAW-a to się pobawimy
Ok nie zauważyłem że już dałeś
że to miclesa przepalone ? a przepraszam naświetlasz na te białe elementy czy naświetlasz w tym wypadku na te dziewoje w kadrze ? bo takie trzymanie się sztampowe histogramu jak dla mnie jest z lekka często bez sensu
wszyscy tu od jakiegoś czasu mają fioła na pkt skóry , w większości wypadków , a tym bardziej przy sztucznym świetle , żeby więc osiągnąć dobry efekt trzeba zazwyczaj zdjęcie "przepalić" nieco
ale po co się silić na takiego kadrowanie ;]
MM---> Ok wszystko gra. RAW jest niedoświetlony tak jak mówiłeś ok 1,5 EV. Ja sprawdzałem tego jpega co micles wrzucił dlatego takie głupoty wyszły.
Kadrowanie takie jak u autora żeby łatwiej było porównać.
E, lepiej nie kadrować bo nikt idealnie tak samo nie skadruje.
Obrobiłem jeszcze raz, tym razem z dużą dbałością i bez patrzenia na resztę zdjęć z danego miejsca.
A niedoświetlone to jakieś 2,3EV jest :P Zdarza się. Lepiej niedoświetlić na iso400, niż prześwietlić na 3200 ;P
Tak patrzę się na to zdjęcie i uważam, że kolory to najmniejszy problem. Ono jest całe do kitu. Focus miałeś na biuście brunetki, ale najostrzej wyszła opalona blondynka i ornamenty świecznika. 35mm, 1/125 Iso 400 i niedoświetlone. Wzrok leci ku dziewczynie w w amarantowo-czarnej sukience, ale ona jest poza GO. Potem pięknie przecięta świecą kobieta. Całości dopełnia kobieta bez głowy. Widzę, że potem ratowałeś to kadrowaniem, ale w momencie robienia zdjęcia nieźle się pogubiłeś. Może jednak warto pomyśleć o zoomie.
Ostrość jest na najbardziej na lewo kieliszku, żeby było widać, że to kieliszek. Mając do wyboru lekko-poza-GO-twarze, albo lekko-poza-GO-kieliszek, wybrałem to pierwsze, bo to drugie nawet przy małej różnicy odległości staje się powoli nieczytelne.
Świeczniki ze stołów bardzo chętnie bym pozestawiał, ale sam rozumiesz...
A czym się różni zoom od cropa 20%? Przy 21mpix raczej nie widać różnicy. A zooma 1.4 ni hu hu. Robiłem tą fotę z zamiarem uchwycenia tych dwóch lasek i ich zacieszu. Lepiej zrobić minimalnie szerzej i wykadrować, niż
a) kłaść się na stole, zrobić zamierzony kadr, ale mieć przerysowane postacie
b) przepinać na 50/85 i nie uchwycić momentu
c) nie robić w ogóle
Jeżeli iso400 jest o 2EV niedoświetlone, to ok byłoby na 1600. 1.4>2.8 to kolejne 2ev i robi nam się 6400. 1/125 to raczej dobry czas jeżeli chodzi o wesele - kilka zdjęć przed tą fotą pewnie robiłem taniec, gdzie softbox był światłem głównym, a ambient był dopełnieniem, dlatego takie ustawienia. Softboxa przestawić w 5s nie da rady. Jedynym sensownym rozwiązaniem byłoby zapisanie sobie 2 presetów, jeden na foty z softem, drugi na foty bez softa i przełączać między nimi w takich nieprzewidzianych sytuacjach.
Wiadomo, że to reportaż i nie ma tu miejsca na super kadry i perfekcyjną kompozycję. Nawet najlepsi w tym fachu w swoich portfolio unikają zdjęć przy stole bo niewiele mają do pokazania. Tutaj głównie chodziło o balans bieli i tyle.
nie no przecież tutaj na forum można prezentować tylko zdjęcia z głębokim przesłaniem i wypasionym kadrem...
a na weselnym stole nie ma prawa stać świeczka , flaszka , kwiaty itp. , no i gościom trzeba zabronić szwendać się koło stołu bo psują kadr. Wesele dla fotografa jest i basta.
Dziękuję, dziękuję :P
255.
256.
257.
258.
259.
260.
261.
262.
micles, coś jest ciągle "przewalone" w tych fotach...... za żółte chyba są.
i nie wiem czy nie nasycone za bardzo.
ostatnie najlepsze, jak wpieprzają torcik :-)
Zwłaszcza pan w środku nie używający łyżeczki :-)
No ale zobacz, że w jasnościach są zimne - suknia na 257 na przykład. Dlatego chyba przydałoby się to CTO na lampę i nie miałbym takiej różnicy pomiędzy pierwszym planem i tłem i cieniami... Na krótką metę taka kolorystyka jest ok, ale patrząc na to dzisiaj, chętnie zrobiłbym trochę "normalnych" :P
Oj tam oj tam. Po tylu głębszych nie myśli się o kulturce, także wybacz panu :D
no tak wrzuca już byle wrzucić ;] ?
nudnawo jest
262 - takich zdjęć nawet nie robię na imprezach bo szkoda "kliszy". Ty natomiast oddałeś to zdjęcie do krytyki na forum. Kurde...jest tyle sytuacji na weselu do robienia zdjęć a ty wrzucasz jak rodzinka "wszama" torta. Podejrzewam, że to specjalnie, tak dla jaj...
Ten drugi pan ma za to niewidzialną łyżeczke :D
to jeszcze nie używasz CTO ? ja mam 2x430 ex i na jednej 1/2 CTO folię na stałe przylepioną i gumką złapaną....
kupilem arkusz 1/2 CTO folii 1 m2 coś koło 50 zł... milso.com - ten sklep.
Pomechlaj tymi suwakami jeszcze w ACR/LR bo z tych rawów można więcej wyciągnąć.
czemu znowu nie ma zadnego zdjecia b&w?