Proszę ustawić regulator nazywający się "kontrast" na wartość fabryczną i zapomnieć*że jest. Monitory LCD nie mają regulacji tego parametru, a tek nazywający się regulator wprowadza ograniczenia w sterowaniu, powodując poważne skutki uboczne.
Wersja do druku
Tak sie zmagam z monitorem i wychodzi ze kalibracja byla OK. Problem jest inny:
Otwartego mam szopa na jednym monitorze, klikam i przytrzymuje ramke ze zdjeciem na drugi monitor - jest OK, a po zwolnieniu myszki nagle przyciemnia mi sie zdjecie na Samsungu, zatem obrabiajac na nim mam od gory przyciemnione zdjecie, ktore za bardzo rozjasniam. Problemu tego nie ma np. na otwartym w oknie przegladarki internetowej zdjeciu, ktore na obu monitorach wyglada dobrze.
Czyzby cos bylo nie tak w ustawieniach szopa?
Macie jakies sugestie? Z gory dziekuje za pomoc!
Dziś na moim biurku zagościł PA271W (przedprodukcyjny). Niestety, nic ciekawego - ta sama diabelska perfekcja co w PA241W, tylko w nieco większym wydaniu
Monitorek ten powinien natomiast cholernie zainteresować wielbicieli możliwie małej plamki - pierwotnie wydawało mi się, że 27" to to samo co 30" tylko bardziej płaskie, ale byłem w błędzie.
30-tka przy rozdzielczości 2560 ma 64cm na szerokość co daje plamkę 0,25mm - natomiast 27" na szerokość ma ok. 59,5cm - czyli legitymuje się rekordowo małą plamką - ok. 0,23mm!!!
Co jednak istotniejsze - dziś na stronach NEC Display Solutions America pojawiła się finalna wersja Multiprofilera i Spectraview II rewizja 1.1.04 - z wsparciem kalibracji sprzętowej w serii PA!
http://members.chello.pl/m.kaluza/NEC-PA.jpg
...i jeszcze mały pokaz potencjału doskonałego zakresu regulacji lamp - kalibracja do 80cd/m^2 nie robi na tym wyświetlaczu najmniejszego wrażenia:
http://members.chello.pl/m.kaluza/NEC-PA2.jpg
Witam.
Nie wiem czy jestem we właściwym wątku. Jeśli nie to sorry:)
Mam zwykłego LG model w2253tq. Chciałbym zaopatrzyć się w kalibrator do niego i zastanawiam się jaki wybrać. Z tego co wyczytałem u Was to Spydery są nie teges. Więc wystarczy mi i1 Display LT czy lepiej wziąć i1 Display 2 ?
Witam!
Ślędzę ten wątek od paru dobrych miesięcy, przeczytałem cały przynajmnej raz. Wreszcie nadszedł ten dzień, w którym kupię monitor. tylko nie wiem, który jeszcze :)
Monitor ma służyć głównie do obróbki zdjęć i montowania filmów. Niedawno kupiłem 5DmkII, będę kręcił filmy i klipy amatorskie maksymalnej rozdzielczości (1980x1080)i w związku z tym zastanawiam się czy wybrać monitor full hd czy niekoniecznie. Docelowo do ich oglądania mam TV 40" full HD. Jednak monitor to podstawa. Sporo czasu spędzam przy kompie i nie wiem czy wielkość 24" i 26" cali to nie będzie za dużo.
Który z poniższych będzie najlepszym wyborem biorąc pod uwagę stosunek jakość/cena? Czy warto dopłacać do droższych modeli?
Czy ISTOTNA jest różnica w maksymalnych rozdzielczościach pomiędzy EIZO S2232W (1680x1050) a S2243WH 1920x1200 i czy warto dopłacić 500zł?
1500zł to dla mnie granica bólu, ale ponieważ z monitora korzystać będę parę dobrych lat, mogę dołożyć jeśli jest tego wart.
Poniżej ceny modeli używanych:
1) NEC 2170NX za 800zł
2) EIZO S2232W za 1500zł
3) EIZO S2243WH za 2000zł
4) Nec 2690 WUXi zarysowany za 2500zł
który z nich powinienem kupić? A może coś jeszcze innego. Proszę o radę :)))
Pozdrawiam serdecznie!
Bartek
Dwa środkowe jak najbardziej, choć nie do podglądu. Ogólnie monitor komputerowy do podglądu filmu się nie nadaje. Są oczywiście specjalizowane monitory do tego celu ale to dużo wyższe pieniądze. Poza tym praca nad filmem, montaż korekcja jak najbardziej. Do takiego zastosowania lepsza rozdzielczość jest bardzo wskazana.
może ktoś zerknąć na to zdjęcie i powiedzieć jak sie prezenentuje kolorystycznie na innych lepszych monitorach, trochę męczę się z ustawienien neca p221w, szczególnie chodzi mi czerwień i biel i ogólną jasność.
http://yfrog.com/1nimg5403nj
dzięki
Mamy gadać zdalnie o kolorach? Jak pisałem na PW, tego się NIE DA ustawić na oko. Jedne aspekty kolorystyki Pan ustawi to się rozjedzie co innego.
witam,
rozważam zakup nowego monitora. służyć ma do:
- pracy w aplikacjach biurowych/internecie (prowadzę i redaguję strony www),
- oglądania filmów/telewizji (karta tv),
- obróbki grafiki (zdjęć). bardzo sporadycznie. amatorsko i bez konieczności przygotowywanie jej do druku, raczej drobne korekty, przycinanie, zmiany formatu, itp.
- grania. jeszcze bardziej sporadycznie.
zależy mi na:
- przekątnej 24" przy proporcjach 16:10,
- żywych kolorach,
- przyzwoitych kątach widzenia. zwłaszcza z dołu (tv lub filmy często ogladam leżąc poniżej stojącego na biurku monitora),
- braku rzucającego sie w oczy efektu smużenia w trakcie oglądania obrazów dynamicznych (filmy, tv, gry).
- przyzwoitym zakresie regulacji jasności. chodzi o to, aby w trakcie pisania tekstów np nie wypływały mi oczy. choćby kosztem naturalności barw.
ogólnie - wierność odwzorowania kolorów nie jest dla mnie rzeczą najistotniejszą (choć może być miłym bonusem). czarny nie musi być idealnie czarny, zieleń nie musi mieć w 100% takiego samego odcienia jak wzorzec itd. po prostu - kolory mają "na oko" wyglądać dobrze. zależy mi jedynie na przyzwoitej "widoczności" detali w trakcie oglądania zaciemnionych scen w filmach i na zdjęciach - np. aby ciemno szary był szary, a nie zlewał się z czarnym. to wszystko.
z bólem serca odrzuciłem eizo ev2333w. gdyby był o cal większy i miał inne proporcje - były doskonały.
biorę pod uwagę:
hp lp2475w lub zr24w
della u2410
skłaniam sie ku lp2475w. nawet starsze wersje miały minimalny poziom jasności zauważalnie niższy niż dell. najnowsze, produkowane od grudnia ubiegłego roku wersje spełniają normę tco 5.0. szczerze mówiąc nie wiem czy, przekłada się to na zauważalne zmiany w specyfice pracy z tym monitorem. Czy ktoś miał kontakt z wersją lp2475w produkowaną w tym roku?
wdzięczny będę również za ewentualne inne sugestie.
z góry dzięki
Mam na biurku własnie tego HP2475w - model tegoroczny. Po przesiadce ze skalibrowanego laptopa z matrycą TN bajka choć nie mogę sie przyzwyczaić do tych mocnych czerwieni, pomarańczy oraz fioletów. Teraz czekam na Spydera od kolegi i go skalibruję jak trzeba.
Wymienione HP i DELL nie spełniają warunków, szczególnie w zakresie regulacji i komfortu patrzenia. Propozycja spełniająca warunki: EIZO S2433W.
Kol. "Pawel_G", Spyderem to ten monitor Pan rozreguluje bardziej niż jest.
Też się tego obawiałem własnie. Próbowac można. Własnie znalazłem w sieci profil do tego monitora który był robiony przy pomocy Spidera3. Kolory się poprawiły. Zobaczę jak to wyjdzie w kalibracji, jesli niezadowalająco to przyjdzie mi poszukać kogoś z spektrofotometrem.
mój problem polega na tym, że monitor muszę kupić w ciągu tygodnia. zepsuł mi sie stary, "gonię" na pożyczonym, a na eizo s2433w zwyczajnie brakuje mi kasy. cena w stosunku do hp i della jest niemal dwukrotnie wyższa. ale... mimo to gdyby spełniał warunek braku zauważalnego smużenia w multimediach i gdyby wyświetlany obraz widziany pod kątem od dołu nie ulegał na nim istotnemu pogorszeniu - rozważyłbym jego zakup.
jest jeszcze jedna rzecz - w przyszłości planuję podłączenie do monitora cyfrowego dekodera tv sieci aster. niby eizo posiada dvi, co przy wykorzystaniu przejściówki hdmi=>dvi nie jest chyba problemem. ale do czego podłączyc wówczas kartę graficzną? czy są jakieś nie degradujące sygnału przejsciówki dvi=>display port? albo hdmi=>display port... ustawiczne przełączanie wtyczek nie wchodzi w grę.
kolejne pytanie - gdybym miał wybierać TYLKO między dellem a hp, to który z tych monitorów lepiej wybrać?
i ostatnie - do pawła - czy rzeczywiście jest aż tak źle z komfortem pracy na tym monitorze? czy norma tco 5.0 to w tym przypadku jedynie marketingowy zabieg?
TCO to towar jak każdy inny. Jak producent chce uatrakcyjnić produkt to dokupuje do niego rozmaite normy.
Nie wiem co to jest TCO ale wiem że dobrze mi się na nim pracuje i to chyba wystarczy.
nie, no paweł właśnie napisał, że nawet nie wie, czym jest tco, więc - tym bardziej - nie sugerował, że łączy fakt, iż dobrze mu sie pracuje na hp-ku, z tą normą.
ja zaś wspomniałem o niej dlatego, że tco 5.0 ma opinię normy rygorystycznej i uwzgledniajacej własnie komfort i ergonomię pracy z wyswietlaczem. z drugiej strony nie jestem jakimś tco-fetyszystą i wcale nie zakładam, że sam fakt certyfikowania jakigos sprzętu w ramach tej normy musi mieć zauważalne przełożenie na jego jakość. dlatego właśnie pytałem, czy ma...
Też mam tego hpeka od niedawna - przejście ze zwykłej 19' Samsunga było dużym wrażeniem. po niewielkiej regulacji jestem bardzo zadowolony. Może kiedys przyjdzie czas na colouredge czy inne , na razie wybrałem tańsze rozwiązanie i jest świetnie dla moich potrzeb.
znaleziony w sieci profil icc
Witam,
Poszukuję monitora, obróbka zdjęć również na papier, tutaj duży nacisk zaraz po ergonomii patrzenia (nie męczący się wzrok). Granie sporadyczne. Dobre filmy wynikają z cech do obróbki zdjęć ?
Eizo S2433w spełni warunki ? A coś elternatywnego do 2000 zł ?
pozdrawiam
Coś tańszego do 2000 zł ?
Zastanawiam się nad modelem EIZO S2243 WH i mam pytanko.
Czy będzie odpowiedni do obróbki zdjęć oraz grafiki (z reguły duże pliki, dlatego zależy mi na rozdzielczości)
Poza tym, czym się różni S2243 WE od WH, albo co oznaczają skróty GY i BK?
Pozdrawiam.
Ps. Z tego co wyczytałem to oba z tych monitorów nie mają złącza HDMI, czy nie będzie utraty jakości przy stosowaniu przejściówki HDMI>DVI?
Mam dylemat - sprofilowałem dziś mojego HP LP2475 Spyderem 3 i profil kolorystyczny utworzony przez te urządzenie jest bardzo ciepły. Nie wiem czy jest dobry. Jakieś to oprogramowanie dołączone do Spydera było bardzo ubogie - polegało to na przyłożeniu kalibratora bez mozliwości ustawienie gamma czy wb. Nie wiem co mam zrobić. Czy ktoś ma jakiś pomysł?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam tylko że poprzednio miałem profil z netu o którym pisze Piotrr - ten był ponoć wykonany Spyderem Elite i do pliku icc dołączona zrzut ekranu z programu do kalibracji i tam były opce ustawienia wb oraz gamma.
Ile razy wałkowano na tym forum i innych, że Spyderem 3 to można co najwyżej rzucać w dal.
Tom01 powiedz mi coś o Lafocie LMC 03 bo mogę za nieduże pieniążki wyrwać od kolegi .Jak do tej pory monitory kalibrował mi kumpel XRajtem , ale nie mam teraz dużo kasy sezon się zaczyna.
Wielkie dzięki , trza doskładać na coś lepszego najwyższy czas.
Taki miałem akurat dostępny. Widzę że popełniłem jedną gafę - w ustawieniach monitora nie ustawiłem wb na 6500 K. Dziś ponowię kalibrację.
Jak ustawić jasność oraz co ważniejsze kontrast?
Muszę dać sobie radę narazie z profilem na Spyderze a potem będe szukał kogoś ze spektrofotometrem.
Regulacja w OSD monitora zda się psu na budę bo wyskalowanie regulatora w tym modelu jest niedokładne i wymaga sporych korekt ręcznych. Jaskrawość trzeba ustawić tak aby monitor symulował kartkę papieru. Kontrast na wartość fabryczną i nie dotykać. Profil proponuję podłożyć fabryczny i nie kombinować.
Właśnie tu jest problem - przejrzałem płytę z oprogramowaniem dołączonym do monitora i nie ma tam profili producenta. Jest jedynie programik HP Display Asistent który pozwala stworzyć profil na oko korygując jasność kolory i kontrast.
A co sądzicie o Dell UltraSharp 2209WA? Niby na ips, nadaje się do pracy z fotami?
Po prostu słyszałem (czy czytałem) że do fotek trzeba szukać matrycy IPS no ale po wypowiedzi kolegi widzę że jest jeszcze wiele innych czynników na które trzeba zwrócić uwagę.
mam pytanie do ekspertów, którzy mieli możliwość pracy na nowym imacu 27.
miałem możliwość porównania eizo S2243W oraz nowego imaca 27.
Sprzęt testowany był w ciemnym pokoju - nie stwierdziłem dużych różnic między monitorami - testowałem przejścia kolorów (LCDtest) i przy tym Imac wypadł lepiej niż eizo.
podglądałem również zdjęcia, które miałem okazję obejrzeć również wywołane - odwzorowanie kolorów poprawne.
Czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć?
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
witam
3h temu odpakowałem PA241W podłączyłem i pierwsze co zrobiłem to wizyta na http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6 aby sprawdzić tablice testowe wynik: test 1 rewelacja płynne przejście
test 2 porostu szary rewelacja!
własnie jestem po pierwszych 2 kalibracjach monitora spektrofotometrem i1pro rev d
pierwsza photo editing 140cd/m2 2.2 d65
wynik http://img203.imageshack.us/slidesho...d=33431504.jpg
druga 100 cd/m2 2.2 d65
wynik http://img249.imageshack.us/gal.php?g=101l.jpg
jeśli chodzi o równomierność podświetlenia gołym okiem jest idealnie, pomierzyłem w paru punktach skrajnych i1pro i przy 100cd/m2 max odchyłka to 2 ale to tylko jeden punkt reszta mnisza od 1cd/m2
mam nadzieję że ten mini test się komuś przyda :)
ja jestem bardzo zadowolony z zakupu :)
Dziwnym nie jest - PA241W to jeden z najlepszych monitorów, jakie w życiu widziałem.
Co do odchyłek równomierności, to nie ma sensu podawać jej w cd/m^2 (bo to nic nam nie powie), tylko w dE - pomierzone przeze mnie sztuki miały średną odchyłkę 1-1,5dE(94), w porywach do 2-2,5dE(94) pikowo - są idealne.
Czy podczas kalibracji Twojego monitora za pomocą SVII uzyskałeś poziom czerni 0,14cd/m2 przy 100cd/m2 z zaznaczoną opcją "Best grayscale color tracking" w Calibration Priority, czy z opcją "Maximize Contrast Ratio"?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze jedno pytanie mi umknęło: na którym poziomie miałeś ustawioną funkcję ColorComp przy w/w kalibracji?
Artur - temu panelowi bez różnicy, z ColorCompem na maksa, z Best grayscale color tracking - punkt bieli praktycznie ani drgnie.
No, no, no, to by oznaczało, że przy tych parametrach monitor ów ma poziom czerni zbliżony, a może i nawet lepszy niż moje CG241W z priorytetem szarości i kalibrowane i1pro. Czyli na tych nowych NEC'ach można pracować swobodnie w nie za jasnych pomieszczeniach w opozycji do klasycznych IPS-ów. Czy tak?
Zastrzeżenie jest takie, że i1pro i ogólnie spektrofotometry, a zresztą nawet kolorymetry, przy takiej jaskrawości nie dokonują zbyt dokładnych i powtarzalnych pomiarów - producent zastrzega, że zakres pomiarowy tego urządzenia to 0,2cd/m^2 do 300cd/m^2. Do tego matryca IPS-a "cieknie" pod kątem, więc bkpt w funkcji kąta jest wizualnie wyższy, a kontrast niższy.
Natomiast czerni P-IPS w serii PA jako-takiej wiele do S-PVA nie brakuje i nawet przy 80cd/m^2 z powodzeniem nadają się do pracy.
52 stepy, maximize contrast ratio,
przy 100cd/m2 w domku w nocy mi się dobrze pracuje w LR, pomieszczenie małe 2x125W twister philipsa oświetlenie,
w przyszłości zamierzam sobie wstawiać philipsa 9500 g.l. świetlówki dla temp barwnej ich nie z braku światła
(odnośnie rozrywki to wole 120cm/m2 w nocy)
dla graczy dodam ze monitor można przełączyć w tryb speed i imput lag spada :)
dzisiaj wieczorem jeszcze pomęczę monitor i coś wkleję:) jak macie jakiś config który was interesuje to chętnie przetestuje