Odp: Canon EF 50mm f/1.8 STM
50 STM owszem, potrafi nie trafić, ale zdarza się to nawet topowym L-kom. Mimo wszystko to świetne, kompaktowe, tanie, bardzo poprawne szkło. Przerobiłem 50mk1,50mk2 i dwie sztuki 50 1.4, został bez zastanowienia STM. Może zamieniłbym na Sigmę Art, ale nie mam ciśnienia bo jest dużo droższa, dużo większa i cięższa, a na to też*patrzę.
Trafiłem :) Czwarta sztuka z kolei, ale ostrzy w punkt. Zrobiłem w fotojokerze show ze statywem itd... ale mam! :)
Na tle moich dotychczasowych szkieł jakość powala, szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż takiej różnicy, myślałem, że to po części legendy.
W końcu udało mi się przetestować szkiełko tak na dobre a nie tylko głupia pstrykanina.
No i kurczę muszę przyznać, że jak za tą cenę to szkiełko robi mega robotę!
Rozpatrywałem różne warianty, a to 50'tka Sigmy a to Canonowska 1.4 ale zaryzykowałem i jestem mega zadowolony. Luka między 35mm a 100mm zapełniona idealnie :)
Jedyne do czego można się przyczepić szukając dziury w całym to fakt, że jak mamy wysuniętą przednią soczewkę na wyłączonym aparacie to nawet jak przełączymy przełącznik na manualne ostrzenie i tak jej nie schowamy. Trzeba włączyć aparat i dopiero uda się schować.
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
W końcu udało mi się przetestować szkiełko tak na dobre a nie tylko głupia pstrykanina.
No i kurczę muszę przyznać, że jak za tą cenę to szkiełko robi mega robotę!
Rozpatrywałem różne warianty, a to 50'tka Sigmy a to Canonowska 1.4 ale zaryzykowałem i jestem mega zadowolony. Luka między 35mm a 100mm zapełniona idealnie :)
Jedyne do czego można się przyczepić szukając dziury w całym to fakt, że jak mamy wysuniętą przednią soczewkę na wyłączonym aparacie to nawet jak przełączymy przełącznik na manualne ostrzenie i tak jej nie schowamy. Trzeba włączyć aparat i dopiero uda się schować.
Ten obiektyw jest mega. Nawet nie wiedziałem, że będę nim z powodzeniem robił plenerowe sesje rodzinne.
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Nowe korpusy mają już opcję automatycznego chowania tubusu podczas wyłączania (dotyczy naleśników i 50-tki STM) :)
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Ten obiektyw jest mega. Nawet nie wiedziałem, że będę nim z powodzeniem robił plenerowe sesje rodzinne.
Kupiłem to szkło nieco ponad 2 tygodnie temu ale dopiero w sobotę miałem okazję przetestować w terenie właśnie na rodzinnym plenerze i się nie zawiodłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Nowe korpusy mają już opcję automatycznego chowania tubusu podczas wyłączania (dotyczy naleśników i 50-tki STM) :)
A tego nawet nie wiedziałem więc dzięki za info! Szkoda, że w 6D już tego nie dali, ale jakoś ogarnę bo to jedyne szkło w torbie z tą przypadłością.
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Wystarczy załozyć dekielek i nacisnąć spust do połowy - schowa się szukając ostrości.
Forumowicze, czy wasza 50mm STM tez jest tak głośne, w obu trybach, AF i MF wyraźnie słychać silnik, i to głośny silnik. Dla porównania mój kitowiec 18-135 STM jest bezszelestny..
Cytat:
Zamieszczone przez
IreuN
Forumowicze, czy wasza 50mm STM tez jest tak głośne, w obu trybach, AF i MF wyraźnie słychać silnik, i to głośny silnik. Dla porównania mój kitowiec 18-135 STM jest bezszelestny..
nie stwierdzilem
dodam troche pikseli od siebie, bo cos malo w tym watku...
U mnie jest dokładnie taka sama sytuacja jak w tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=xCio7bxLltI
Zwracać ten obiektyw do sklepu, czy co robić?