240 wygląda na nieostre i mydlane, 241 dużo lepsze w porównaniu do 240. :)
Wersja do druku
240 wygląda na nieostre i mydlane, 241 dużo lepsze w porównaniu do 240. :)
Dziękuję Ci za uwagi, 240 jest faktycznie nieostre, dyfrakcja dała o sobie znać - zrobione prawie pod słońce, które prześwietla mniejszego owada.
Bardziej chodziło o pokazanie całej sytuacji,
Tak to wyglądało w świetle lampy z dyfuzorkiem.
242) Łowik ze zdobyczą, na stalowym pręcie
--- Kolejny post ---
Już prawie wszystko widać :)
243) Ważka, malutka na modrzewiu
Z błyskaniem w makro trzeba uważać, bo łatwo o efekt czarnego tła. Ja jestem zwolennikiem wypełniania światłem fleszowym zamiast wykorzystywania go jako podstawowe źródło. Na 243 już widać jakiś kolor w tle i jest to lepsze niż przy łowiku.
243, ten Alien jest już super .Twoje postepy sa imponujące. :mrgreen: ,gratulacje
Za dużo tego światła, za dużo:)nie wiem co Ty zakładasz na koniec dyfuzora ,ale powalcz jeszcze ze zmniejszeniem światła wydobywającego się z niego.
Ale nie przejmuj się krytyka :)jeszcze 3 lata i będzie ok::mrgreen:
serdecznie pozdrawiam
Toś mnie pocieszył, strasznie...będę zmniejszał i zmniejszał, zmniejszał :)
Aż się uda.
--- Kolejny post ---
Dziękuję, eee tam...jeszcze zmniejszę światło i za 2-3 lata będzie lepiej, może...
--- Kolejny post ---
Właśnie ten problem dostrzegłem, trzeba popracować nad techniką..i mniejszym światłem.
ten pożerany to myślę że to owad z rzędu chrząszczy, rodziny omomiłków,jak masz jakieś inne zdjęcia tego owada, które nie nadają się na pokazanie tutaj, podeślij proszę na prv,postaram się dokładnie mu przyjżeć
Mam foto, gdzie jest nieco wyraźniejszy.
244) Faktycznie jakby podobny do chrząszcza...
Nie wiem jakiego dyfuzora używasz, ale światło musi być bardziej "miękkie". Ilość światła to jedno, a jego jakość to co innego. Np ostre słońce za cienką chmurką (rozproszone) i jest super.
Wytnij sobie coś z kartonu i wyłóż w środku folią aluminiową.
Tak, właśnie trwają próby nad zmianą kształtu dyfozora i poprawą jakości światła, a ściślej nad jego "zmiękczeniem".
Powierzchnia dyfozora musi być większa niż teraz.
Poeksperymentuję nad dwoma mniejszymi palnikami, zasilanymi przez 160 mikroF, umieszczonymi w jednej półkolistej obudowie i skierowanymi do wewnątrz.
Na makropasji jest kilka różnych rozwiązań, podpatruję je i sprawdzę kilka.