U mnie najczęściej 35 - jakieś 60%, potem 50 i 85 na zmianę w zależności od warunków (ciasno czy nie ciasno) - 35%, i 14 rzadko/kilkanaście kadrów - jakieś 5%. Aha oczywiście na FF :)
Wersja do druku
U mnie najczęściej 35 - jakieś 60%, potem 50 i 85 na zmianę w zależności od warunków (ciasno czy nie ciasno) - 35%, i 14 rzadko/kilkanaście kadrów - jakieś 5%. Aha oczywiście na FF :)
Witam wszystkich serdecznie..... po rocznej przerwie :)
Rok temu prosiłem o pomoc w zakupie aparatu i obiektywu do niego i .... odzew był szybki i bardzo pomocny, a że z budżetem nie było zbyt wesoło do tego.. moja pierwsza lustrzanka padło na Canona 60d z którego NAPRAWDĘ jestem zadowolony oraz obiektyw Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM jak dla mnie na początku obiektyw rewelacja / nie był też tani wtedy/ w zasadzie do tej pory daje radę, ale jak to zawsze bywa ... światło ... czasami brakowało. Przez ten rok czasu uczyłem się :) focąc wszystko dookoła trafiały się i imprezy okolicznościowe oczywiście po znajomości "po rodzinie" tej biedniejszej bo ci z zasobami finansowymi może i chcieli żebym coś pstryknął ale zawsze odmawiałem wolałem żeby ktoś inny to zrobił żebym nie musiał się później tłumaczyć itd poza tym bałem się / z perspektywy czasu doszedłem do wniosku że nie było aż zbytnio czego oglądając zdjęcia tego kogoś "niby profesjonalisty" Postanowiłem się rozwijać dokupiłem trochę sprzętu
Canon 50mm 1.4
Canon 70-200 L 4.0
oraz lampę Canon speedlite 600ex-rt
obecnie na dniach chcę sprzedać Canon 70-200 L 4.0 i miałem zamiar zamienić na Canon 70-200 L 4.0 ze stabilizacją ale... raczej padło na Canon 70-200 L 2.8 IS II brakowało czasem światła no i stabilizacji szczególnie w kościele, a że fundusze w zasadzie aż tak nie grają roli więc mam nadzieję a w zasadzie WIEM, że to dobry wybór :)
Zanim porwę się za "profesjonalny" występ na ślubie/weselu minie sporo czasu nie spieszy mi się jeszcze spora droga przede mną
Poza tym z cropem ... nie jest tak łatwo przy iso 1600-3200 ziarno pojawia się i to znacznie zawsze starałem się uważać ewentualnie lekko prześwietlać zdjęcie i później poprawiać i jakoś to wyglądało no i brakuje zdecydowanie szerszego kąta ale na cropa nic nie poradzę
Wiem że zanim zacznę się bawi na poważnie w fotografie ślubną potrzeba dużo pracy i sprzętu. Sprzęt pojawi się pewnie niedługo
Canon 5d mark III wiem że muszę dokupić przynajmniej 2 stałki 24mm i 85mm oraz coś zamiast tej sigmy /chodzi o szeroki kąt/więc pewnie padnie na 16-35mm 2.8 a moje 60d zostanie jako zapas
ale to w przyszłości :)
Pisze tego posta żeby podziękować tym co poświęcają swój czas wchodząc tutaj i odpowiadając na masę pytań w większości na które odpowiedź jest oczywista albo powtarzana b. czesto albo ludzi którzy mówią o sobie że wiedzą wszystko, a pytają o podstawowe rzeczy /nie będę przytaczał/ oraz uzmysłowić tym co przeglądają ten wątek że... w zasadzie z takim sprzętem mógłbym niejedno wesele zrobić :) i w okolicy uważać się za niezłego fotografa w końcu tyle kasy już wydane fajne obiektywy więc aparat sam robi zdjęcia.... wrzucam na A i jade :)
tylko że zanim się tak stanie trzeba dużo się na klikać i sporo pokory i do sprzętu do swoich umiejętności.
Oglądając zdjęcia niejednych "profesjonalistów" z kitowym obiektywem albo ewentualnie jakąś stalką 50 1.8 dochodzę do wniosku że... ludzie myślą że mając 2000zł w kieszeni wybierając się do ... marketu kupując LUSTRZANKĘ można zrobić wszystko więc po co wydawać 1500 -2000 zł na fotografa i dać dziadydze zarobić. Lepiej jest napisać co potrzebne na ślub w granicach 1500 zł kupić ów sprzęt i samemu opędzić
Wracając do mnie tak szybciutko .. fotografią już dawno się jako tako interesowałem ale.. postanowiłem się tym zająć jakieś 2 lata temu, gdy płacąc 2000zł za zdjęcia ze swojego ślubu... nie mogę na nie patrzeć i postanowiłem to zmienić i walczyć z tym w swojej okolicy. Co prawda fotograf był profesjonalny ... tylko że w dniu mojego ślubu/wesela miał jeszcze jedno i do mnie przysłał pomocnika a sam przyjechał na poprawiny. Oczywiście jak ktoś ogląda te zdjęcia to są ok szczególnie jak w formacie 10x15 ale ja bym się wstydził je dać klientowi i wiem że już na ta chwile robię dużo lepsze ale wiem też że ... jeszcze nie czas
Ten wątek " Sprzęt do ślubów cz. IV" czytam już chyba 3 raz inne interesujące je tez zdarza się że parę razy i wydobywam to co najcenniejsze :)
ale szkoda by gadać..... także.... jeszcze raz dzięki wszystkim tym co maja pojecie o sprzęcie, o sztuce robienia zdjęć za to że poświęcają swój czas i dzielą się wiedzą Z nami "PROFESJONALISTAMI"
POZDRAWIAM
Wiesz ze 16-35 bedzie duzo szersze na piatce niz sigma na cropie .... Moze lepiej 24-70/2.8?
Używał koś Tokiny 17mm 3.5 na pełnej klatce? Stosunkowo mało zdjęć w sieci, na allegro brak, szukam jako uzupełnienie i myślę,że była by ok.
ebay drogi kolego :)
Puszka 7d, szkła C50 1.4, C85 1.8, C70-200 4.0 , YN 568. Czegoś jeszcze brak?
Zapas 50d i reszta szpei.
Ogarnę weselisko ?
50mm na cropie jako najszersze szkło? Możesz mieć duże trudności.
Właśnie przeglądam zakładkę obiektywy. Może coś 24 ?