Odp: Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?
a teraz coś od siebie :
Kupiłem 5dmkii na allegro ( facet opisywał idealny stan ) faktycznie wyglądał na idealny, tak idealny że po kilkukrotnym zrobieniu zdjęcia poszła płyta główna w aparacie, dodatkowo spust migawki - musiałem dorzucić 1500zł za naprawę.
Mało tego, musiałem zrobić zlecenie, szybko zakupiłem drugie body (ponieważ 1body w serwisie, stwierdziłem że będę miał zapas) trochę za więcej niż poprzednie, a za 5000zł - idealny stan, około 30tyś. przebiegu.
Teraz chciałem sprzedać to dobre body, w takiej samej cenie to co nabyłem ( które nie było serwisowane ) wystawiałem za 5000zł aż 3razy na allegro, później wystawiałem 2razy na allegro za 4800zł i powiem Wam że totalnie nie było zainteresowania potencjalnych kupców, oprócz masy pytań o negocjacje ceny do 4000zł i czasami 4500zł :)
Myślałem że kupie na szybko, zrobię zlecenie i sprzedam i kasa mi się zwróci, dozbieram troszkę i zakupię 5dmk3 a tutaj zostałem z 2aparatami które jak wystawiam za taką cenę jaką niedawno kupiłem, to ludzie mnie jadą mailami że oszalałem z ceną :-) no cóż, teraz jestem świadomy że dużo straciłem na tym body, i pewnie jak teraz nie sprzedam za rozsądną cenę to na zimę dopiero na nich stracę :)
Ludzie zawsze będą chcieli taniej ;) to tak jak z golfami z Niemiec. Zostało czekać aż będą handlarze aparatowi, którzy będą sprowadzać uszkodzone piątki, składać w całość i sprzedawać jako prawie nówki :D
Ostatnio wystawiałem na portalu aukcyjnym YN-560 II za 170zł, pierwsze pytanie to przebieg lampy, a drugie czy sprzedam za 80-120zł i oczywiście wysyłka gratis :mrgreen:
no nie zdziwię się jak ktoś zacznie kupować na ebay'u po 1100/1200dolarów i tu zacznie sprzedawać po 6tyś - dopisując na aukcji że to prywatnie amatorsko używany sprzęt i jest pierwszym właścicielem :)
z resztą co to za problem kupić na ebayu za 1200dolarów tam tego pełno jest, wychodzi około 4.000zł na pl :)
Moim zdaniem żądanie ceny np. 6000 za używane 5d2, bez gwarancji to albo kiepski żart albo happening. I piszę to jako były posiadacz tego aparatu, a obecny 6D.
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
no nie zdziwię się jak ktoś zacznie kupować na ebay'u po 1100/1200dolarów i tu zacznie sprzedawać po 6tyś - dopisując na aukcji że to prywatnie amatorsko używany sprzęt i jest pierwszym właścicielem :)
z resztą co to za problem kupić na ebayu za 1200dolarów tam tego pełno jest, wychodzi około 4.000zł na pl :)
za 1200 dolarów na ebay'u to można w bardzo dobrym stanie kupić i z oryginalnym gripem jeszcze :-)
bez sensu wątek myślę, że admin powinien go zamknąć nic nie wnosi, cena jaką trzeba zapłacić reguluje popyt i podaż na rynku. Jeśli komuś się nie podoba, że sprzęt x kosztuje za dużo to może nie kupować proste!
Niestety, prawa rynku sa, jakie sa i ciezko cokolwiek z tym zrobic.
Po pierwsze, na nowym sprzecie traci sie przy odsprzedazy jeszcze wiecej niz na uzywanym. Po drugie, uzywany sprzet ma bardzo zroznicowane ceny, a ostatecznie i tak jest wart tyle, ile ktos zdecyduje sie za niego zaplacic.
Jezeli popyt jest duzy, a podaz mala to ceny uzywanego sprzetu ida w gore. Jezeli odwrotnie, to w dol. Nie ma w tym zadnej filozofii.
Prawda jest tez taka, ze kazdy chce kupic jak najtaniej, a sprzedac jak najdrozej, a co za tym idzie nikt nie sprzeda niczego za polowe ceny rynkowej.
Ja osobiscie wole kupic sprzet nowy albo uzywany w idealnym stanie i kryterium jak najnizszej ceny nie jest dla mnie wyznacznikiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
mruk16
bez sensu wątek myślę, że admin powinien go zamknąć nic nie wnosi, cena jaką trzeba zapłacić reguluje popyt i podaż na rynku. Jeśli komuś się nie podoba, że sprzęt x kosztuje za dużo to może nie kupować proste!
Ja bym zalecał więcej zrozumienia i cierpliwości. Forum ma to do siebie że czasem ludzie lubią się podroczyć - jeśli Ci to nie odpowiada trudno ale prosiłbym żebyś następnym razem powstrzymał się od ogłaszania tego publicznie - bo to dopiero nic nie wnosi 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
mruk16
Jaki masz problem że ludzie dyskutują o cenach, polecają gdzie taniej kupić itp?!
aaaaa! Pewnie to jeden z tych co już któryś raz wystawił swoją uż. 5m2 na allegro za 5800/6000zł i dalej nie ma zainteresowania - stwierdza że to przez canon-board nie chcę się sprzedać :D
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
aaaaa! Pewnie to jeden z tych co już któryś raz wystawił swoją uż. 5m2 na allegro za 5800/6000zł i dalej nie ma zainteresowania - stwierdza że to przez canon-board nie chcę się sprzedać :D
Rzucanie tego typu oskarżeń jest mało eleganckie :) Jak mawiał mój starszy kolega - dajcie się człowiekowi wypowiedzieć. Zresztą rację napisał - ceny reguluje popyt i podaż na rynku. Tylko sytuacja wygląda tak, że sprzedający się uparli wystawiać sprzęt za 6tys, a kupujący uparli się nie dawać więcej niż 4,5. Kto pierwszy poczuje ciśnienie w rozporku i ustąpi???