Odp: Canon 40 f2,8 pancake.
Cytat:
Zamieszczone przez
krzykik
i stało sie, szkiełko kupione, a czy warto kupić do niego osłonę przeciwsłoneczną ??
Ja odpuscilem, szklo bez oslony spisuje sie nawet przy bocznym swietle bardzo dobrze a z oslona staje sie wieksze ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
Ja odpuscilem, szklo bez oslony spisuje sie nawet przy bocznym swietle bardzo dobrze a z oslona staje sie wieksze ;)
tak tez myślałem, dzięki za pomoc
Zastanawiam się czy gdyby natura dala mężczyznom możliwość wymiany penisów, to czy też by szukali mniejszego. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Większość ludzi plastykę rozumie jako rozmywanie tła dlatego 50/1.4 będzie tu oczywiście bardziej plastyczne :) Ale co ja wiem, nigdy nie byłem dobry z plastyki. Mam to szkło, miałem 50/1.4 nawet kilka sztuk i sprzedałem bo naleśnik bardziej mi się podoba. Gdy będę potrzebował światła na pewno nie kupię 50/1.4 tylko pomyślę nad 35/1.4 bo Canona 50/1.4 jest bardziej niż cienkie, a nie mam parcia na tą ogniskową. Naleśnik znacznie bardziej winietuje więc jeśli komuś to przeszkadza to jest to wada.
Winietę łatwo ściągnąć w lightroomie :)
Ostatnio przymierzyłem szkiełko w sklepie i tak mi się spodobało,że postanowiłem kupić taniej przez internet. Czekam teraz na przesyłkę. W sklepie po podpięciu byłem w bardzo zadowolony z efektów jakie da się z niego uzyskać, tym bardziej, że nie kosztuje wiele i co najważniejsze jest niesamowicie małe i lekkie :D Z kilku względów uważam, że lepiej sprawdzi się w podróży niż*50 1.4, ale to czas pokaże.
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Brak plastyki. Daje bardzo "kompaktowy" obrazek, ostry ale bez tego czegoś.
A mamy na forum galerie z tego, owego "placka"?
Czy EF 40mm /2.8 będzie współpracował z Canonem 5D classic?
Czytalem, że ze starszymi puszkami np. C 40D ww. obiektyw nie współpracuje na zupgradeowanym sofcie...
Jak to jest?
U mnie na oby dwóch piątkach działa bez problemu.
Rozumiem, dzięki za odzew!