Czy komuś podobny problem się pojawia.... mam ML i jak wyjmę kartę z aparatu to dosłownie pół godziny i bateria rozładowana. Nie zauważyłem tego przed instalacją ML.
Wersja do druku
Czy komuś podobny problem się pojawia.... mam ML i jak wyjmę kartę z aparatu to dosłownie pół godziny i bateria rozładowana. Nie zauważyłem tego przed instalacją ML.
Aparat wyłączony, otwieram klapkę i wyjmuję kartę. Czy szybko to nie wiem ... chyba normalnie. Dziwi mnie to, że jak pisałem nie zauważyłem tego problemy bez ML.
Prawdą jest, że kilkakrotnie odpalił jak wyjąłem i włożyłem akumulator (parę razy).
Czyli raczej wina zbyt szybkiego wyjmowania karty niż ML?
Ja kiedyś (dawno, dawno temu) zainstalowałem ML na 7D, żeby sprawdzić jak będzie działał focus trap z manualnym obiektywem. Na drugi dzień baterie w gripie były zupełnie rozładowane. Zwykle aparatu nie wyłączam dźwigienką ON/OFF. O problemie tym również czytałem ostatnio na forum POTN. W tej chwili powróciłem do ML dla video, ale baterii nie rozładowuje.
To zależy też od aparatu nie ze wszystkimi tak działa ML. Gdy otworzysz klapkę, ML jest bootowany, jeśli w tym momencie wyjmiesz kartę aparat się zawiesi. Nie da się go włączyć/wyłączyć, trzeba wyjąć akumulator.
Najlepiej otwórz klapkę, odczekaj 2s i dopiero wyjmuj kartę. Dioda LED od karty SD powinna to sygnalizować (ale nie w każdym modelu).
Dzięki ... będę czujny :)
Witam
Jestem tutaj nowy i chciałbym zapytać zorientowanych czy za pomocą ML
mogę w swoim Canonie 550D ustawić format zdjęć na 16:9 ?
Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Zdjęcia pełnej rozdzielczości bez ruchu migawki - Full-resolution silent pictures
Główne ograniczenie czas migawki od 15s do 1/10s.
Witam
Po kilku tygodniach testowania ML na EOSie 60D zauważyłem irytującą rzecz: kiedy aparat jest w stanie uśpienia, a jest podpięty obiektyw Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM - to po naciśnięciu migawki mija ok. sekundy, zanim obiektyw zareaguje i zacznie ustawiać ostrość. Czym to skutkuje przy fotografowaniu akcji - nie muszę mówić. Bez ML obiektyw reaguje od razu. Ma ktoś podobnie? Może z innymi korpusami/obiektywami? Jakaś rada na to (poza zdeinstalowaniem ML)?
Pozdrawiam, Robert
Też u siebie zauważyłem że z ML aparat dłużej wychodzi ze stanu czuwania (5d3).
Ja po prostu odinstalowałem ML.