Prosiłbym jednak ostudzić nieco temperaturę dyskusji 8-).
Do kolegi pawelo1 prośba o staranniejsze edytowanie postów - będzie łatwiej zrozumieć 8-).
To mało, w sumie :mrgreen:.
Wersja do druku
Miałeś w rękach jeden zamiennik a tymczasem jest kilka firm które je robi z lepszym lub gorszym skutkiem. Ty na podstawie jednego wypowiadasz się o różnych modelach kilku producentów . To tak jakby na podstawie obcowania z obiektywem Canona 50mm 1,8 stwierdzić że wszystkie obiektywy tej firmy to plastikowe wydmuszki które rozpadają się w rękach.
nie będzie pasował bo jest tylko dedykowany do 5d III. Za dobrze by było jakby był wstecz kompatybilny. To firmy by mało co zarobiły na tym, a tak muszą być jakieś zmiany jak w body to i grip dostosowany taki już polityka marketingowa. To samo jest z płytami głównymi do kompa wychodzą nowe procki to już inny socket mają płyty i trzeba płyte kupować nową. Tak jak np. procek sandy bridge ma gniazdo LGA 1155 i nie jest wstecznie kompatybilny z nowszym prockiem ivy bridge LGA 1156 bo różnica wynosi pomiędzy tymi gniazdami tylko jeden pin. Ten grip jest do 5D II Vertax E-6 For Canon 5D Mark II--PIXEL ENTERPRISE LIMITED
uzywalem phottix'a do 30D. po sprzedazy 30D pnp grip przeszedl do zakupionego 50D. do komfortu uzytkowania zastrzezen zadnych. fakt, w gripie po 2 latach padl przycisk, ale koszt nowego (tym razem meike) razem z tym co zaplacilem za phottix'a to 50% ceny oryginalu. dla mnie sensu przeplacania za oryginal, aby miec znaczek canon'a na gripie wiec nie ma.
Mi dzisiaj zaczął wariować grip meikke przy 20d. Ale po mocniejszym dociśnięciu przy przykręcaniu wszystko wróciło do normy.
Ja mam zamiennik Meike i bardzo go sobie chwalę. Kosztował, szczególnie porównując z systemowym, śmieszne pieniądze, a spisuje się wzorowo i pasuje idealnie. Materiały, z których jest wykonany nie wyróżniają się od tych, z których zrobiony jest 60D.