Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
no to jednak słaby jest :mrgreen: tak myślałem - to tylko niczym nieuzasadniony entuzjazm pojedynczego użytkownika :mrgreen: może nie ma porównania czy doświadczenia :mrgreen: tak zupełnie poza konkursem to ja pracuję na małej głębi ostrości (jak akurat nie robię widoczku zoomem bo wtedy pracuję na dużej głębi ostrości) i oczekuję "idealnego trafienia w oko czy cokolwiek innego" i nie mam z tym kłopotu - do tego potrzebna jest po prostu dobra optyka - może trochę lepsza niż 50 1.8 II :mrgreen: o reportażu z większą fps się nie wypowiem bo nie mam na takowy parcia :mrgreen:
Body Body Body... to jest jeszcze kwestia szkieł jakich używamy :)
Gadanie - fpsy? a na co to komu?
Fotografuje sporty extreme i serii w życiu zrobiłem 3 sztuki - jedną na warsztatach by pokazać jak to wygląda i jak je montować i 2 serie na zawodach narciarskich freeskii bo tak zażyczył sobie organizator :)
Wszystko fotografuje one shot - i nie mam problemu :)
W reportażu serii i tak nie wykorzystasz 10kl/s ;)
Swoją drogą, napieprzanie zdjęć w serii - a nóż widelec coś się trafi - mało ma to z obiektywnym i świadomym fotografowaniem :)
edit - mała głębia ostrości - jak napisałem na poprzedniej stronie - pracuje na stąłkach i mam w swojej szklarni tylko jednego zooma - 17-40, właśnie do reportażu.
Wszystkich szkieł mogę używać od minimalnej wartości przysłony - i uwierz, trafia bez problemu :)
edit2
Żeby było ciekawiej - te sekwencje robiłem na 30D :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
Amok
W reportażu serii i tak nie wykorzystasz 10kl/s ;)
no i widzisz... mylisz pojecia, tzn. nie zajarzyles o co chodzi.
reportaz to nie jest ze sobie jakis tam sport popstrykasz. tu chodzi o klasyczne walenie do kotleta jako jedyna sluszna forme wykorzystania aparatu.
i nie bedziesz nam chyba wmawial ze czarne jest czarne a biale biale. i ze nie wykorzystasz 10kl/s do takiej przysiegi chocby :) :) :)
mnie tez, jak jasia, martwi Twoj wybryk ;) 6D nie nadaje sie do kotleta, a jak powszechnie wiadomo (a wiadomo - jak sie ma na Canon-Boardzie konto dluzej niz 2 tygodnie :D ): jak sie nie nadaje do kotleta to nie nadaje sie do niczego.
tez mam 6D, wybralem oczywiscie "bo mnie nie bylo stac na 5D mkIII" i placze w poduszke w domu, ze taki do d* aparat mam. znaczy sie nie placze, a wybralem bo mi bardziej pasowal, a po dwoch latach uzytkowania to dla mnie najlepszy korpus Canona jaki kiedykolwiek mialem. no ale staram sie za czesto nie siac zametu wypisujac takie rzeczy publicznie ;) co niniejszym tez radze :) pozdr
taaaaaaaaa, niektórzy totalnie mylą pojęcia
kupić byle taniej a potem płakać ze się nie nadaje
a przecież dla tych co chcą zarabiać/pracować canon przygotował wspaniałą ofertę
odwalcie się bi$$nesmeni od amatorskiego sprzetu:lol:
To ja się po prostu przestanę wypowiadać tak jak zrobiłem to kilka lat temu - bo było bardzo podobne podejście :)
Każdy ma prawo wypowiedzieć się na dany temat - przede wszystkim konstruktywnie ;)
Nie pisałbym czegoś, jeśli nie miałbym praktycznego doświadczenia - w tym przypadku focenia na 6d szybkich akcji ;)
amen. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
i nie bedziesz nam chyba wmawial ze czarne jest czarne a biale biale. i ze nie wykorzystasz 10kl/s do takiej przysiegi chocby
Nie widzę potrzeby walenia serią podczas przysięgi i do tak zwanego kotleta w ogóle.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
6D nie nadaje sie do kotleta,
Nadaje się. 5D mk III zapewne nadaje się bardziej ale IMO różnice są minimalne. Osobiście dla mnie z FF to już stare 5D się nadawało do kotleta a 6D gorsze nie jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Nie widzę potrzeby walenia serią podczas przysięgi i do tak zwanego kotleta w ogóle.
robilem temat raz, w pelni amatorsko bo dla znajomkow... wiec sie nie wypowiem. na chlopa to ja tez nie widze w ogole koniecznosci 10 fpsow w tym temacie ;)
a przysiega to mocno ekstremalny przypadek...
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Nadaje się. 5D mk III zapewne nadaje się bardziej ale IMO różnice są minimalne. Osobiście dla mnie z FF to już stare 5D się nadawało do kotleta a 6D gorsze nie jest.
IMHO, jak bym klepal kotleta to wolalbym mkIII. ciezszy i wiekszy, wiec lepiej sie balansuje z duzymi stalkami. no i AF, nie oszukujmy sie, jest na pewno duzo szybszy, karta CF mniej ryzykowna, korpus lepiej chroniony przed zachlapaniem itd. itp. inna kwestia ze w ogole, jesli mowimy o kotlecie, to mowimy o narzedziu pracy - a to dobiera sie glownie pod katem wygody pracy nawet jesli jest drozsze. z czym tez bym nie przesadzal, bo jak bym mial latac z workiem 35/1.4 i 85/1.2 to chocby po to by nie psuc tych szkiel roznice w cenie bym dolozyl, i tak mala na tle ceny tych sloiczkow...
ale kotlet to nie jest jedyny gatunek fotografii. a w innych (podroz, landszaft) 6D jest zwyczajnie lepszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
bym mial latac z workiem 35/1.4 i 85/1.2 to chocby po to by nie psuc tych szkiel roznice w cenie bym dolozyl,
a możesz rozwinąć tą myśl? bo albo ja czegos nie zrozumiałem, albo jakieś herezje wypisujesz, że niby co psuje? same obiektywy, obrazek... czy co?
A wydawało się, że wątek umarł, że o 6D napisano już wszystko, że pierdyliard razy spierali się już wyznawcy 5D3 i fanatycy 6D - bez wskazania zwycięzcy sporu... a tu znów, nie obrażając forumowiczów, jak w sejmie... :D
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
radiowo w 5D3 - nie słyszalem :)
Transmiter WFT-E7.